Coolpad Torino: není zlato, co se třpytí [recenze]

  • Předností telefonu je povedený design a rychlá čtečka otisků prstů
  • Umí snadno oddělit soukromý a pracovní obsah
  • Hlavním nedostatkem je horší konektivita a GPS
Kapitoly článku

1. Design

Coolpad Torino se od začátku tváří jako designově podařený telefon, který ovšem hodně sází na první dojem. Lesklá záda, výrazný zlatý rámeček, mírně zaoblené krycí sklíčko displeje, na oko nenápadné rámečky kolem a to celé za přiměřenou cenu. To vše si člověk myslí, když telefon prvně spatří.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení telefonu kromě telefonu a nabíječky naleznete také špuntová sluchátka a ochranný zadní kryt.

Pak ale přijde vystřízlivění. Po chvíli totiž zjistíte, že displej doopravdy není až k okrajům, zlatý rámeček tvářící se jako kov je pouze obarvený plast a dokonce i lesklá záda jsou pouze plastová. Telefon se sice zdá pocitově tenký, ale nenechte se oklamat zaoblenými zády, ve skutečnosti má tlouštku 8,7 mm. Přesto to telefonu nelze nijak vyčítat, stále se pohybujeme v nižší střední třídě. A na kvalitě zpracování to telefonu rozhodně neubírá. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky zlatému rámečku a lesklým zádům telefon působí hodnotnějším dojmem, nejásejte však předčasně, o kov ani sklo nejde, vše je pouze plastové.

Tělo telefonu je velmi pevné, nijak se neohýbá a nikde nic nevrže. K rozměrům 154 × 76,5 × 8,7 mm vzhledem k úhlopříčce zařízení také nemám žádné výhrady a jak už jsem zmínil výše, díky zaoblenému tělu se na tloušťku zdá mnohem tenčí a také se pohodlněji drží v ruce. Nijak neurazí ani vyšší váha 163 gramů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na spodní bradičce se nachází zlatě vyvedená senzorová tlačítka, bohužel výrobce šetřil takže nejsou podsvícená.

Největší zklamání přichází na čelní straně. Displej má ve skutečnosti hodně široké rámečky po stranách než jak se zdá při vypnutém stavu a ještě více zamrzí nepodsvícená senzorová tlačítka pod displejem. Dále zde najdete sluchátko, přední kamerku a světelný a proximity senzor od taiwanské firmy TXC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zádech najdete mimo jiné také velmi rychlou čtečku otisků, která po uchopení telefonu do ruky přesně odpovídá pozici ukazováku.

Na zádech můžete spatřit zlatě lemovanou vystupující čočku foťáku, ta je doplněná o jednoduchý, jednobarevný LED blesk. Pod nimi pak najdeme největší překvapení v podobě čtečky otisků prstů. Dále zde nechybí sekundární mikrofon a dole nenápadný repráček.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na bocích najdete pouze zapínací tlačítko a regulaci hlasitosti. Hybridní slot na nano SIM/microSD hledejte na straně vrchní.

Na levém boku našla místo regulace hlasitosti, na tom pravém pak zapínací tlačítko. U obou mám výhrady k jejich nešťastnému umístění, obě jsou totiž daleko za polovinou a jejich zmáčknutí tak vyžaduje zbytečné přehmatávání. Vrchní hrana nabídne 3,5mm jack a trochu nestandardně i hybridní slot na nanoSIM/microSD. Na spodní stranu poté už zbyl jen microUSB konektor a mikrofon.

2. Displej

Coolpad u modelu Torino vsadil na 5,5" IPS zobrazovač s pouze HD rozlišením 1280 × 720 pixelů. Výsledná jemnost 267 ppi tak dává na znamení, že nemůžete očekávat nijak extra jemný obraz a při bližším zkoumání snadno rozpoznáte jednotlivé pixely. Přesto si troufnu tvrdit, že uživatele, kteří si takový telefon pořídí nebude nižší rozlišení nijak omezovat, naopak může přispět k vyšší výdrži baterie.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,66
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Coolpad Torino má velmi věrné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 9,97
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Coolpad Torino je to červená.)
  • gamma: 2,27
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Coolpad Torino má dobré podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 359 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Coolpad Torino má průměrné podsvícení.)
  • minimální jas: 4 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník lehce vybočuje z plochy normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Coolpad Torino mírně zkresluje barvy a má tendenci podávat teplejší odstíny.

Co se týče barevné věrnosti či pozorovacích úhlů nemám z uživatelského hlediska žádné výhrady. Pochválit musím i minimální hodnoty jasu, které oceníte především při používání za tmy. Maximální jas však mohl být vyšší, což pocítíte zejména na přímém slunečním světle, kdy už obsah nebude tak čitelný. Alespoň, že výrobce nezapomněl na jeho automatickou regulaci.

3. Hardware

Hnacím motorem telefonu je osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 415 taktovaný na 1,36 GHz spolu s grafikou Adreno 405. Nečekejte tedy žádného trhače rekordů, nicméně na běžné používání či občasné rozjetí náročnějších her postačí. Výbavu dále doplňují 3 GB operační paměti, což je více než dostatek na to, aby vše zůstávalo spuštěné v pozadí a v případě potřeby okamžitě naběhlo. Během testování přitom zůstávalo stále 1,5 GB RAM volných.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Torino si bez problému poradí i s náročnými 3D hrami jako je Asphalt 8 či Modern Combat 5

O něco horší je to už s vnitřním úložištěm. Z udávané kapacity 16 GB totiž po prvním spuštění zůstane použitelných pouze 9,5 GB, což už dnes není tak těžké zaplnit. Paměť sice lze rozšířit až o 32 GB paměťovou kartou, ale kvůli staršímu systému ji bohužel nelze plnohodnotně využít. Telefon navíc nabídne pouze hybridní slot, takže si musíte vybrat mezi paměťovou kartou či druhou nano SIM.

Benchmark AnTuTu 6.2

Celkové skóre: 33 775

  • 3D: 4 112
  • UX: 13 461
  • CPU: 13 577
  • RAM: 2 625

Po stránce konektivity to také není žádná hitparáda. Narozdíl od posledních modelů se smartphone sice naučil LTE na 800 MHz, stále však chybí pásmo 900 MHz pro uživatele Vodafonu. Operátor však postupně i tyto BTS postupně přepíná na typičtější „osmistovku“, takže v budoucnu už nepůjde o tak velký problém. Ostatní pásma 1 800, 2 100 a 2 600 MHz telefon samozřejmě zvládne bez problému. Naštěstí 4G sítě podporují oba nano SIM sloty, v nastavení je však třeba nastavit ten primární, ten druhý pak běží pouze v 2G síti.

Co také dost zamrzí, je absence NFC či Wi-Fi standardu 802.11ac, ta navíc operuje pouze v pásmu 2,4 GHz, takže na 5GHz můžete rovnou zapomenout. Neveselou situaci zachraňuje alespoň Bluetooth 4.0 nebo FM rádio. Nejvíce mě však zklamaly polohové služby. Telefon totiž podporuje pouze lokační systém GPS (A-GPS), fix je však i na otevřeném prostranství velmi pomalý a někdy si počkáte až půl minuty. Poloha je bez zapnutých dat navíc velmi nepřesná a často se splete i o celou ulici. Při testovací jízdě autem navíc během navigace pravidelně vypadával signál.

Co se senzorů týče, je v nabídce akcelerometr, světelný a proximity senzor či e-kompas. Bohužel se zapomnělo na poměrně často využívaný gyroskop. Velmi vítaným prvkem je však čtečka otisků prstů na zádech. Ta je rychlá a její používání je bezproblémové, uložit si přitom můžete až pět otisků.

AnTuTu Battery Test

  • 4 225

Test zohledňuje výdrž baterie při práci s hardwarem obsaženým v telefonu. U lépe vybavených smartphonů se standardní baterií do 3 000 mAh se hodnoty obvykle pohybují mezi 5 až 8 tisíci bodů, výdrž Coolpadu Torinu je tedy podprůměrná.

Uvnitř telefonu se také skrývá uživatelsky nevyměnitelná baterie o kapacitě 2 500 mAh, což na 5,5" telefon není nijak závratná hodnota. Při běžném používání s jednou SIM počítejte, že se telefon odporoučí už v půlce druhého dne, se dvěma SIMkami pak budete nabíjet už po prvním dni. Nabíjení z 0 na 100% vám běžně zabere přibližně dvě hodiny, pokud však v systému přepnete na rychlé nabíjení, lze dobu zkrátit až o půl hodiny.

Jen abych byl důsledný, běžné používání v mém případě znamená několik minut hovorů, pár SMS zpráv, zhruba 3 hodiny přehrávání hudby z Apple Music, občasné surfování na webu a komunikaci přes sociální sítě. To vše při zaplých mobilních datech/Wi-Fi a polohových službách a automatickém jasu. Doba výdrže se tak může lišit, podle stylu jakým budete telefon používat vy.

Stran zvukové reprodukce telefon poměrně překvapil. Repráček hraje poměrně kvalitně, má vyrovnané basy i výšky a pro nouzový poslech více než postačí. Velkou výhradu mám však k jeho velmi nepraktickému umístění na zádech. Jakmile totiž přístroj položíte zády na stůl, repráček je úplně celý zakrytý a zvuk je tím pádem hodně ztlumený.

4. Software

Ač to na první pohled nevypadá, Coolpad Torino běží na operačním systému Android 5.1.1. Trochu tedy zamrzí aktuálnost systému, protože většina nedávno testovaných konkurentů ve stejné cenové kategorii nabízí už šestkový Marshmallow. Přesto však nelze telefonu nic vyčítat a přítomná nadstavba CoolUI 8.0 chybějící funkce známé z novějších systémů dobře kompenzuje. Konkrétně se jedná například o změněnou správu oprávnění.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí a nabídka nastavení

Prostředí je jinak velmi pěkně graficky zpracované a stejně jako u mnoha jiných systémů i zde chybí centrální nabídka aplikací, takže veškeré aplikace naleznete jen na plochách. Coolpad to naštěstí s předinstalovaným softwarem nijak nepřeháněl, takže až na sociální služby jako je Facebook nebo WhatsApp, případně kancelářský balík WPS Office, zde nenajdete nic zbytečného navíc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sada předinstalovaných aplikací je poměrně užitečná a ve většině případů je využijete. V opačném případě však  bohužel chybí možnost odinstalace.

Jak ale můžete vidět, je plocha přesto zaplněná spoustou ikonek. To z důvodu, protože Coolpad udělal zástupce na plochu téměř pro cokoliv vás napadne. Je zde ikona pro změnu tapety, zámek obrazovky, vyhledávání v telefonu, čištění paměti uspořádání plochy či správu otisků prstů, zkrátka pro funkce, které mohli zůstat pouze v nastavení. Méně zběhlí uživatelé však tyto zkratky velmi ocení a ti zkušenější mohou zástupce snadno odstranit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přepnutím do soukromého módu můžete nezávisle na běžném režimu instalovat vlastní aplikace, pořizovat fotky, vést soukromé hovory či konverzace.

Tím nezajímavějším, čím se může CoolUI chlubit je tzv. Soukromý prostor. Jedná se o režim, kdy jediným kliknutím můžete telefon přepnout do privátního módu, který je nezávislý na tom hlavním, takže v něm můžete mít soukromé fotky, zprávy, kontakty a dokonce můžete být přihlášeni úplně pod jiným Google účtem a instalovat vlastní aplikace. Jedná se tak o ideální a zároveň snadnou volbu, jak odlišit soukromý obsah od toho pracovního.

5. Fotoaparát

K pořizování fotek u Coolpadu Torino slouží 13Mpx snímač se světelností f/2.2. Kvalitou se samozřejmě nemůže rovnat dražším fotomobilům, ale méně náročného uživatele více než uspokojí. Za dobrých světelných podmínek rychle ostří a dokáže pořídit i poměrně živé snímky s prokreslenými detaily. Problém přichází až s protisvětlem či se scénami s vysokým dynamickým rozsahem, kdy jsou fotky buď hodně přepálené nebo naopak podexponované.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Ještě horší je to s fotkami za tmy, kdy je často problém vůbec vyfotit použitelnou fotografii a někdy je tak třeba scénu vyfotit raději několikrát, abyste byli s výsledkem spokojeni. Ve většině případů jsou totiž fotky hodně rozmazané, plné šumu a s hodně přepálenými jasnými objekty. Na automatiku navíc snímač jen zřídka zaostří tam, kam chcete a manuální doostřování je tedy nutností.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí foťáku je pokročilé, přesto přehledné a snadné na ovládání

Celkový dojem naštěstí hodně zpříjemňuje přehledná, ale přesto pokročilá aplikace fotoaparátu. V ní najdete spoustu režimů focení, ať už jde o běžné fotky a videa, panoramatické snímky, nahrávání GIF animací či plně manuální režim. V posledním jmenovaném si můžete libovolně měnit hodnoty ISO, dobu expozice, hloubku ostrosti nebo systost a kontrast.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie fotografie

Nijak neoslní ani přední 5Mpx kamerka (rovněž se světelností f/2.2), která je hodně citlivá na přepaly a ani celkovou kvalitou zaryté selfiemaniaky nijak neoslní. Pro nouzové focení či videohovory více než postačí. Pro krátké pobavení dobře poslouží automatická detekce obličejů s odhadováním věku. To se sice někdy trefí, ale často hodně ustřelí. Jednou jsem byl podle telefonu patnáctiletý teenager a podruhé mě vyhodnotil jako pětadvacetilatou dívku.

Závěrem už chybí zmínit jen natáčení videa. To telefon zvládne až ve Full HD rozlišení při třiceti snímcích za vteřinu. Video je plynulé, poměrně ostré, ale velké problémy mu dělají přechody ze světla do tmy. Pro občasné natáčení je však kvalita dostačující.

Ukázkové video (1080p, 30 fps):

Redakční hodnocení

Po měsíci používání mám z telefonu velmi smíšené pocity. Coolpad Torino se sice podařil po designové stránce, nabídne čtečku otisků prstů, zajímavé grafické prostředí a neurazí ani kvalitou foťáku, ale hodně ho táhne dolů hardwarová výbava. Navíc se díky cenovce, která startuje na 5 999 Kč (v akcích i o 1000 Kč méně) dostává do vod, kde vládne velká konkurence zavedenějších značek. Telefon to tedy bude mít na našem trhu velmi těžké. Pokud vás však telefon zaujmul a nevadí vám zmiňované nedostatky, chybu koupí rozhodně neuděláte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Verdikt: Coolpad Torino je cenově dostupný smartphone, který vsází zejména na povedený design. Díky podpoře Dual SIM a snadnému oddělení osobního a pracovního obsahu se jedná o dobrého společníka do práce i na doma. Stran výkonu sice nejde o trhače rekordů, na běžné úlohy však bohatě postačí. Vylepšení by však zasloužila konektivita či výdrž baterie.

Celkové hodnocení Coolpad Torino: 68%

(Celkové hodnocení vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Plusy:

  • Povedený design
  • Rychlá čtečka otisků prstů
  • Pěkné grafické prostředí
  • Snadné oddělení soukromého a pracovního obsahu
  • Ochranný zadní kryt v balení

Minusy:

  • Absence LTE v pásmu 900 MHz
  • Chybí NFC
  • Méně přesná GPS
  • Nepodporuje Wi-Fi 802.11ac ani 5GHz pásmo

Témata článku: Coolpad, , , , , , , Coolpad Torino, Coolpad Torino S, Modern combat, Rychlá čtečka, Krycí sklíčko, Cool, Tor, Nen, Chybějící funkce, WPS office, Tisící bod, Dostupný smartphone, Zlatý rámeček, Největší zklamání, Velká konkurence, Automatická detekce, Tělo telefonu, Půl minuty,