Čtenářské zkušenosti s mobilem Siemens ME45

Chcete si koupit nerozbitný telefon a zajímá vás, který si zvolit? Přemýšlíte o Siemensu ME45? V tom případě se vám budou hodit delší zkušenosti s mobilem od našeho čtenáře.

Poznámka Petra Broži: Nedávno vyšel na MobilManii můj článek, v němž jsem zmiňoval svoje zkušenosti s mobilem Siemens S45. I když je tento mobil funkčně stejný jako ME45, autor tohoto článku má na některé drobnosti odlišný názor než já. Berte tedy tento článek jako druhý pohled na stejnou věc. Autor používá anglickou verzi mobilu.

Jakožto dlouholetý uživatel telefonů značky Siemens si dovolím napsat pár odstavců o nové řadě 45 resp. konkrétně o ME45, který je funkčně shodný s elegantním S45. Začnu tedy krátkou rekapitulací toho, co se v řadě x45 zlepšilo nebo je nové (především s ohledem na řadu 35):

  • u outdoorových telefonů Siemens je novinkou infračervený port,
  • podpora nové technologie GPRS,
  • telefon konečně upozorňuje na docházející baterii poměrně diskrétně,
  • vylepšený organizér,
  • software a datový kabel je již v základním v balení.

Tím bych s výčtem asi skončil a věnoval se tomu, proč jsem se rozhodl tento článek napsat. Začnu designem ME45, který se mi příliš nelíbí, protože klávesnice má velmi tvrdá a špatně se mačkající tlačítka. Hlavní ovládací prvek je u ME stejně jako postranní tlačítka z plastu, ze kterého se vyráběla levná pouťová zvířátka a není příliš příjemný na dotyk a navíc poměrně vrže.

Malý tank?

Zadní část telefonu je velmi podobný M35, jinak jsou rozmístěny klávesy, což může při přechodu z tohoto typu činit trochu potíže, klávesy * a # se dají takto malé klávesy jen obtížně stisknout. Taktéž tlačítka přijmutí a ukončení hovoru jsou poměrně malá, nicméně mačkat se dají. Boční tlačítka jsou však téměř nestisknutelná, snad na tom budou kytaristé lépe. Pravé tlačítko při delším stisku vyvolá diktafon.

Horní část telefonu je z jakéhosi lesklého plastu, který mě neuchvátil. Displej je sice větší, ovšem upozorňuji, že nenabízí větší množství informací než displej M35 přestože disponuje větším rozlišením. Sklíčko displeje je na můj vkus příliš náchylné k poškrábání. Jeho oranžové podsvícení je taktéž kapitola sama pro sebe. Je to sice otázka vkusu, ale mně to značně připomíná telefony doby kamenné (Mně se oranžové podsvícení líbí – pozn. šéfredaktora).

Baterie a uložení SIM jsou nově vyřešeny, včetně úctyhodně malé nabíječky. Mou víru v prachu a voděvzdornost telefonu nahlodává fakt, že vzadu není ani těsnění jako u M35, což je vskutku zvláštní nedostatek u outdoorového telefonu. Teprve až později jsem zjistil, že toto těsnění chybí jen u malého množství přístrojů patřící do první dodávky určené pro naši trh.

Nadupaný tank?

Pokud vezmu v úvahu celou řadu 35, nepřináší 45 zas tak moc nového - grafické ztvárnění funkcí bych hodnotil spíše podprůměrně a od řady 35 se toho mnoho nezměnilo.

Telefon disponuje jen dvěma skupinami uživatelů pro definice vyzvánění. Nenašel jsem také redukované menu jako u M35, grafické profily byly odstraněny a někomu může chybět možnost vypnutí animací. Přibylo menu Favorites (Oblíbené), kam si můžete nadefinovat nejpoužívanější položky. Toto menu pak můžete spouštět třeba levou funkční klávesou. Další často používané funkce můžete přiřadit přímo číselným klávesám.

Můžete definovat dva vlastní profily a k dispozici máte také 6 předdefinovaných (Normal, Quite, Noisy, Car, Headset, Airplane), přičemž Airplane dokáže vypnout vysílací část telefonu. Například profil Car se automaticky nastaví po vložení telefonu do držáku handsfree sady v automobilu, stejně jako se automaticky nastaví profil Headset po připojení konektoru osobní hands-free sady.

Addressbook aka Bussinescard

V ME45 máte k dispozici Phonebook (v podstatě SIM) a Addressbook (paměť v mobilu), ovšem mezi Addressbookem a Phonebookem neexistuje žádná vazba, prostě nemůžete vidět oba seznamu zaráz. Pokud chcete mít někoho ve Phonebooku a přidat si k němu adresu nebo e-mail, musíte mít číslo buď v obojím (tedy dvakrát) nebo přesunout kontakt do Addresbooku. Vyhledávání ve Phonebooku je klasické podle prvního znaku, v Addressbooku jsme se konečně dočkali inteligentnějšího vyhledávání podle celého jména. Přenášet záznamy lze po jednom nebo hromadně z Phonebooku do Addressbooku, obráceně však jen po jednom.

Organiser + Calendar

Jsou propojeny a těžko to nazývat dvěma jmény, prostě se z kalendáře dostanete do organizéru. Kalendář mi místy přijde graficky nedotažený a ač v přehledu měsíce označuje dny, ke kterým máte nějaké záznamy, označuje pouze ty do budoucna. Záznamy jsou v podstatě shodné a kromě jiného nadpisu jsou všechny vlastně poznámkou, naštěstí již s prodlouženým záznamem, tedy ne jen 16 znaků, což bylo skutečně málo. U organizéru jsou nově podrobnější údaje k událostem, což už jsem označil za plus dříve, stále ovšem neumožňuje nastavit oznamování schůzky dříve, takže buď si musíte alarm nastavit na dříve nebo vám telefon ve 14 hodin oznámí, že jste měli být být už někde úplně jinde.

Budík se dočkal vylepšení v podobě oddělení od organizéru a je to tedy v řadě 45 skutečně samostatná funkce, která má zajímavou vlastnost  - lze nastavit pravidelný alarm třeba na osmou hodinu ranní a pak vybrat dny v týdnu ve kterých má být aktivní.

Cililink - Vrrrrr - Cililink

Vyzvánění - kdo zná vyzvánění u Sagemů řady MC (např. MC939) je tu jako doma. Melodie jsou sice Siemensí, ale zvuk a editor je snad koupený od Sagemu. Ještě drobný komentář k melodiím - telefon má sice 42 melodií ovšem z nich 12 jsou pro mě nepoužitelné skladby klasické hudby, 5 jsou lidovky, 10 jsou klasické pípání, čímž se mi výběr smrskl na 15 vyzvánění, které mi přijdou při současném zvukovém výstupu jedno jako druhé. Naštěstí můžete do paměti telefonu uložit stovky melodií ve formátu .mid, kterých najdete všude spousty.

O editaci EMS se ovšem skutečně nedá říct, že by byla WYSIWYG, takže si musíte představit, co se zobrazí na displeji příjemce. Obrázkové SMS jsou zpětně kompatibilní s řadou 35, tedy z M35 můžete poslat obrázek na 45, a ten se správně zobrazí - škoda že ho ale nelze uložit a ještě zvláštnější je, že na řadě 45 tyto obrázky vůbec nejsou.

Textovky jsou rozděleny na příchozí a odchozí a přijmout jich můžete jen tolik, kolik se vejde do paměti vaší SIM karty. Přečtené zprávy můžete ukládat do archivu, jehož struktura je ovšem souborová a proto musíte přidělit textovce jméno, které se ještě trochu vylepšené uloží. Příznivci Windows Explorera možná budou nadšeni, já jsem příliš nadšení neprojevil.

Zvláštností je také zpracování SMS určených jen k zobrazení na displeji - ME45 je totiž přijme a uloží jako zcela normální SMS. Mazání hlášek o doručených SMS vás tedy brzy naštve – není tedy nic jednoduššího, než si toto upozorňování vypnout.

Pár věcí, co mi vadí

Stále mi chybí zaznamenaný čas u odchozích hovorů. Pokud někomu voláte a řeknete do telefonu: „Sejdeme se za půl hodiny“ a nekouknete na hodinky, už se jen těžko dovíte, kdy jste se chtěli sejít. Další nepříliš povedenou funkcí jsou promeškané hovory. Telefon vám sice formou ikonky připomene, že máte promeškané hovory, pokud se ale podíváte do seznamu, uvidíte všechny promeškané hovory. Abyste zjistili, které hovory jsou skutečně aktuálně promeškané, musíte projít postupně záznamy a na každý se podívat detailně s datumem a časem.

Smutně dopadl ME45 i s hrami, telefon obsahuje jen dvě hry, a to jěště poněkud akčního charakteru. Přeci jen, kde jsou logické hry z M35, se kterými se dal strávit čas čekání na vlak. Hry ME45 mě však brzo omrzely.

Telefon je poněkud líný při provádění některých akcí. Např. vyhledávání v Addressbooku by mohlo být svižnější a to nemám nikterak plný seznam. Pomalé je také prohlížení SMS u telefonů se starší verzi firmwaru – novější verze 09 je již o poznání rychlejší.

Oceňuji ale to, že s telefonem je dodáván software a kabel. Ovšem to, že anglická verze softwaru pro GPRS se odmítá nainstalovat na českých Windows 98, kvůli jakési nekompatibilitě knihoven, mě trochu znechutilo. Naštěstí tento software není potřeba a nesrovnatelné jednodušší je instalace přímo ovladače modemu.

Reproduktor je sice o poznání lepší než u starších modelů, nicméně já bych uvítal větší kvalitu přenášeného hlasu, který mi přijde poměrně plechový.

Jak skončit?

Závěrem snad jen tolik, že ve většině případů se jedná o nedostatky firmware (mám ještě verzi 07), z nichž je spousta v nové verzi opravena či vylepšena. Nesetkáte se tak již se samovolným vypínáním telefonu při promazávání textovek či přijmutí hovoru během psaní SMS. A na závěr ještě pár pár faktických údajů: při slušném zatížení způsobeném neustálým testováním mi telefon vydržel v pohotovostním režimu 117 hodin tedy skoro 5 dní. Nabíjení pak trvalo 2 h a 13 min. Co se příjmu signálu týče, oproti M35 jsem žádné zlepšení nepozoroval.

Podrobné údaje o mobilu najdete v naší databázi.

Tip: Přečtěte si dlouhodobé zkušenosti s mobilem Siemens S45, který je funkčně s ME45 totožný. Najdete v něm však trošku odlišné názory na funkce mobilu.

 

Diskuze (96) Další článek: Paegas: druhá karta SIM v předplacených sadách Twistu

Témata článku: Siemens, Siemens ME45, Siemens S45, Mobil, MOBI, Zkušenost