ČTÚ: Eurotel CDMA mít bude!

Včera jsme získali od předsedy ČTÚ exkluzivní vyjádření ohledně CDMA450. Zjistili jsme také další podrobnosti. Jak to tedy bude s CDMA? Ovlivní to nějak zemětřesení v Eurotelu ohledně postu jeho generálního ředitele Terrence Valeskiho?

ČTÚ spuštění CDMA již schválilo

Včera jsme získali oficiální stanovisko předsedy ČTÚ Davida Stádníka, které jasně říká, že Eurotel může svojí síť CDMA v pásmu 450 MHz spustit. Zdá se tedy, že původní problémy ohledně nařízení Evropské unie týkajícího se právě tohoto pásma jsou již vyřešeny a že Eurotelu již nebrání v cestě ke spuštění sítě téměř nic. Předseda ČTÚ tak nepřímo potvrdil, že původní pochybnosti nad spuštěním CDMA, které přednesl 24. 3. 2004 na debatě na FEL ČVUT věnované širokopásmovým službám (více zde), již nejsou aktuální. Tehdy přímo řekl:

„V současné době není zcela jasno, zda se síť CDMA450 vůbec spustí, protože:

  • Nedávno proběhlo telekomunikační zasedání v rámci evropských zemí, které připravilo rozhodnutí závazné pro všechny členské země. Já mám zatím k dispozici dvě odlišné interpretace tohoto rozhodnutí. Vyčkám tedy, až bude k dispozici finální znění tohoto rozhodnutí, které bude jednoznačně určovat, jak se s touto technologií v tomto pásmu má vlastně zacházet.
  • Do 31. 3. 2004 byl povolen Eurotelu zkušební provoz, který měl odpověď na otázky, které mimo jiné souvisí s ovlivňováním technologie CDMA450 ostatních radiových sítí, které v tomto pásmu jsou provozovány. Musím upozornit, že nejsou v tomto pásmu prakticky žádné volné kmitočty, protože toto pásmo je využívané mimo jiné také pro tzv. trunkové radiové sítě.“

Nyní je situace taková, že první bod je vyřešen a spuštění sítě CDMA450 je plně v souladu s požadavky Evropské unie. Co se druhého kroku týče, tak zde je patrně situace o něco komplikovanější. Předseda ČTÚ se ohledně tohoto bodu včera vyjádřil takto: „V současné době ještě probíhá testovací provoz, který byl o měsíc prodloužen a jeho předpokládané ukončení je 30. 4. 2004. Problém je zejména v tom, že v pásmu 450 MHz je provozována řada telekomunikačních sítí, mimo jiné i sítě policejní“. To tedy znamená, že Eurotel musí svoji síť nakonfigurovat tak, aby v žádné lokalitě nerušila sítě stávající a k tomu musí mimo jiné dodržet příslušné frekvenční odstupy od stávajících sítí. Navíc je nutné celou konfiguraci dále otestovat, a to i za různých meteorologických podmínek.

Na otázku, kdy bude známo definitivní datum, kdy Eurotel bude moci po „formální“ stránce síť spustit odpověděl předseda ČTÚ: „Výsledky testů vyhodnocujeme průběžně. Přesné datum v tuto chvíli nedovedu říci. Jedná se o poměrně složitý proces jako ostatně u každé nové technologie, se kterou zatím nejsou zkušenosti.“ Teoreticky by tedy Eurotel mohl mít povolení od ČTÚ první květnový týden. Prapůvodně zmiňované datum spuštění prvního května je díky prodloužení testování v podstatě nereálné.

Valeski sebral Berdárovi vítr z plachet

Jak již možná víte, tak v Českém Telecomu a v Eurotelu probíhá takové malé velké zemětřesení, ve kterém se představenstvo Českého Telecomu snaží z vedení Eurotelu odvolat jeho generálního ředitele Terrence Valeskiho a výkonného ředitele právní divize Luboše Bórika. Představenstvo Telecomu se přitom do značné míry opírá o pádný argument, že Valeski povolil projekt CDMA450 za cca 400 milionů korun, aniž by to konzultoval s vedením Českého Telecomu coby 100% vlastníka Eurotelu a aniž by měl záruky, že síť bude moci spustit.

Problém je ale v tom, že podle včerejšího oficiálního vyjádření předsedy ČTÚ spuštění CDMA450 po právní a licenční stránce nic nebrání. Jediným problémem je sladění nové sítě CDMA450 se stávajícími sítěmi v tomto spektru, což je, řekněme, takový spíše „kosmetický“ detail. Je ale pochopitelné, že ČTÚ chce mít v situaci, kdy okolní sítě jsou sítě používané v rámci IZS a armády, 100% jistotu, že nová síť Eurotelu tyto neveřejné sítě nijak negativně neovlivní.

Pozitivní zpráva přitom je, že Valeski patrně dodrží i plánový termín spuštění, tedy květen 2004, což Berdárovi, předsedovi představenstva Českého Telecomu, hraje do karet ještě méně. Eurotel tak pravda po spuštění Data Nonstop udělí Telecomu a jeho ADSL ještě další ránu, nicméně pro Eurotel a Telecom jako celek to bude patrně přínosnější, než kdyby se CDMA450 nespustilo vůbec. Jednání o osudu Valeskiho a Bórika přitom bude probíhat 28. dubna 2004 poté, co ho včera dozorčí rada Českého Telecomu odložila s tím, že potřebuje pro své rozhodnutí další podklady.

Diskuze (57) Další článek: Český Telecom versus Eurotel: odloženo

Témata článku: , , , , #cd, Nová síť, Mít, Euro, IZS, Euro &