ČTÚ: Měření signálu odhalilo značné nedostatky

Český telekomunikační úřad reagoval na stížnosti přicházející z karlovarského kraje. Místy není možné se dovolat, což potvrdila i měření. O nápravě se bude jednat.

Měření signálu GSM v Karlovarském kraji potvrdilo nedostatky v pokrytí území obcí. Vyplývá to z výsledků měření signálu GSM, které prováděl ve vybraných lokalitách Karlovarského kraje Český telekomunikační úřad během června letošního roku, řekla mluvčí kraje Jana Pavlíková.

"Například v obci Přebuz, dále v osadách Rolava nebo Lazy je signálem GSM pokryto méně než 50 procent území obce," uvedl hejtman Josef Novotný. Úroveň signálu tam navíc nedosahuje prahové hodnoty citlivosti mobilních telefonů. To znamená, že signál nezajišťuje provoz sítě a mobilní telefon nelze v uvedené lokalitě ke komunikaci použít.


Zvětšit mapu

Měření v karlovarském regionu inicioval hejtman na základě četných stížností občanů a starostů. Ti upozorňovali na nedostatečné pokrytí území obcí signálem a obtíže v komunikaci, kdy občané nebo návštěvníci nemohou v případě potřeby nebo nouze využít mobilních telefonů k vyžádání pomoci záchranářů nebo hasičů.

Měření probíhalo v obcích a po místních komunikacích měřicím vozem za jízdy, včetně zkušebního volání do pevné telefonní sítě a vzájemně do sítí jednotlivých mobilních operátorů za účelem subjektivního posouzení kvality spojení. Do kontroly nebyly zahrnuty cyklostezky, turistické cesty a Krušnohorská lyžařská magistrála z důvodu nedostupnosti terénu pro měřicí vůz. Vůz se pohyboval mimo jiné v obcích Libá, Dolní Paseky, Valtéřov, Šindelová, Přebuz, Tatrovice nebo v Javorné.

Výsledky měření a informace, které vedení kraje poskytl Český telekomunikační úřad, jsou výchozími podklady pro další jednání zástupců obcí s operátory mobilních telefonních sítí ke zlepšení pokrytí území obcí. Obce se také musí rozhodnout, zda posílí signál GSM uvnitř objektů například zakoupením a instalováním opakovačů signálu, které zajistí vnitřní pokrytí v budovách.

"Okamžitě jsem informoval dopisem starosty dotčených obcí i představitele základních složek Integrovaného záchranného systému, aby mohli zahájit jednání s operátory," vysvětlil hejtman. Dodal, že při jednání zástupců obcí s operátory mobilních telefonních sítí bude rozhodovat finanční stránka věci. Budování dalších stanic pro přenos signálu GSM bude pravděpodobně podmiňováno finanční spoluúčastí obce, případně kraje.

Diskuze (42) Další článek: Další dárky v letní soutěži Galerie fotomobilů získávají…

Témata článku: , , , Nedostatečné pokrytí, Signál, Karlovarské, Finanční stránka, Javor