ČTÚ odkládá oznámení podmínek aukce o volné frekvence

Zítra se měla konat tisková konference, na které měl Český telekomunikační úřad zveřejnit první veřejnou verzi podmínek aukce o volné frekvence. „Tiskovka“ se ale konat nebude, ČTÚ oznámení odkládá – z 15. března na příští týden.

Tyto informace vychází z článku na iHned.cz, které měl potvrdit mluvčí úřadu František Malina. Já jsem jej kontaktoval kvůli podrobnostem, ale dozvěděl jsem se pouze, že leží doma s horečkou a o ničem neví.


Aktualizováno v 16:15: Důvodem pro odložení data je dle šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka upřesnění rozvojových kritérií, které si vyžádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, a také čekání na anglický překlad. Samotné podmínky pak budou předmětem veřejné diskuse a teprve na jejím základě úřad stanoví závazná kritéria pro zájemce o kmitočty. Samotný prodej se čeká na podzim.

ČTÚ počítá s výnosem z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v řádu jednotek miliard korun. Pravidelné příjmy státního rozpočtu za využívání frekvencí se mají pohybovat mezi 150 a 250 miliony Kč ročně. Operátoři mají kmitočty získat na 15 let.

O vstup do mobilního podnikání již v minulosti projevily zájem například tuzemské firmy Dial Telecom, GTS Czech a UPC. Spekulovalo se rovněž o možné účasti státní České pošty.

Diskuze (21) Další článek: Prodej tabletů trhá rekordy. Letos vzroste o polovinu

Témata článku: , , , , F +, Oznámení