ČTÚ počítá s cenovou regulací mobilních dat. Má vést k plošnému zlevnění tarifů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dokončuje analýzu trhu velkoobchodních mobilních služeb, kterou chce zveřejnit letos na podzim. Na základě výsledků pak může přistoupit k cenové regulaci, která by měla postupně vést ke snížení cen i pro koncové spotřebitele. Na konferenci ISS to uvedla předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková.

Trh velkoobchodních mobilních služeb je jedním z těch, které má ČTÚ definovány jako trh pro regulaci „ex ante“, tedy preventivní regulaci, která má zabránit nesoutěžnímu pokřivení trhu. Před každou regulací je ale třeba nejprve provést analýzu. Pokud se v ní ukáže, že trh není dostatečně konkurenční, může úřad přistoupit k použití některého z regulačních nástrojů.

Klíčová role virtuálů

V případě trhu velkoobchodních služeb se nabízí cenová regulace. Pokud analýza ukáže, že trh není konkurenční, může podle Továrkové úřad sáhnout ke tříleté cenové regulaci. Ta sníží velkoobchodní cenu mobilních služeb včetně dat, tedy tu, kterou velcí operátoři budou účtovat za data těm virtuálním. Od nich se potom očekává, že by mohli cenu snížit i koncovým spotřebitelům.

Až na základě zpětného tržního efektu může dojít ke snížení cen i samotnými velkými operátory, kteří sami o sobě nemají za stávající situace žádný důvod zlevňovat. V tomto kontextu se ukazuje důležitost virtuálních operátorů, i když jejich síla a působnost na trhu mohla být doposud vnímána spíše jako malá.

Snížení velkoobchodní ceny dat může být dalším impulzem pro subjekty, které v nedávných aukcích získaly frekvenční příděly a teď jen čekají na nejvhodnější čas pro spuštění služeb. Mohou také využít národního roamingu, který má za povinnost všem menším operátorům s vydraženým pásmem poskytnout operátor O2. Díky jeho síti tak mohou operátoři Nordic Telecom, Poda nebo Centronet získat rychlé celoplošné pokrytí s využitím sítě O2.

Bizarní fakta ze světa mobilů, která jsme raději zapomněli:

Diskuze (67) Další článek: Nebojí se vody, ani pera S Pen. Testujeme skládací Samsung Galaxy Z Fold3

Témata článku: , , , , , , , , , Operátor, Mobilní služba, ISS, Zlevnění, Tarif, Rada ČTÚ, Trh