ČTÚ se postavil ve sporu o drahá data na stranu virtuála. Rozhodne ÚOHS

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) projednal spor mezi virtuálním operátorem Český bezdrát (poskytovatel služeb pod názvem Eri) a T-Mobilem, jehož síť pro poskytování mobilních služeb virtuál používá. Spor se vede o výši velkoobchodních cen za mobilní data, které T-Mobile virtuálovi účtuje.

Podle společnosti Český bezdrát jsou velkoobchodní ceny příliš vysoké a virtuálovi nedávají prostor vytvořit konkurenceschopnou nabídku pro koncového spotřebitele. ČTÚ spor vyhodnotil a ačkoli ve svém stanovisku dává za pravdu virtuálnímu operátorovi, dospěl k závěru, že nemá pravomoc jej závazně rozhodnout. Stanovisko bude proto postoupeno Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

ČTÚ konstatuje, že společnost T-Mobile nezohlednila ve velkoobchodní ceně vývoj vlastních nabídek na maloobchodním mobilním trhu, které za období trvání smlouvy se společností Český bezdrát významně poklesly. „Tímto postupem společnost T-Mobile znemožňuje virtuálním operátorům efektivně působit na trhu, a účinně tak rozvíjet konkurenci. To má negativní dopad na uživatele služeb. Pro další působení virtuálního operátora na trhu je proto potřeba vzniklou disproporci mezi poklesem maloobchodních a ustrnutím velkoobchodních cen odstranit,“ uvádí úřad.

Diskuze (41) Další článek: Jak fotí Huawei P40 Lite

Témata článku: , , , , , , Posta, Český bezdrát, Telekomunikační úřad, Velkoobchodní cena, Spor, Operátor, Data, Virtuální operátor