ČTÚ: „Spekulanty nechceme, soudů se nebojíme“

Aukce není o volání a SMSkách, nýbrž o datech, ale 4. hráč přesto může srazit ceny. Šéf ČTÚ Jaromír Novák se neobává ani žaloby Telefóniky.

Operátoři a různé jiné subjekty se snaží manipulovat, podmínky aukce nejsou diskriminační,“ pronesl v nedělních Otázkách Václava Moravce předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. Na otázku moderátora co by se stalo, kdyby Telefónica se svou žalobou u toho či onoho soudu uspěla, však odvětil jen: „Nerad bych pouštěl fantazii až tak na špacír.“ A dodal, že na možné žaloby operátorů se na ČTÚ připravovali.

V žalobě Telefóniky k městskému soudu v Praze navíc dle Nováka není nic, co by jako národní regulátor při vypořádání podmínek neodůvodnili. K žalobě Telefóniky uvedl ještě, že nerozumí chování operátora, který dle jeho slov na jednu stranu tvrdí, že chce nabízet nové a kvalitní služby a na druhou stranu zdržuje ten proces, který mu může přinést kmitočty potřebné k tomu, aby tuto nové služby poskytovat mohl.

Klepněte pro větší obrázek
Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák odpovídal na dotěrné otázky Václava Moravce

Řeč byla i o patnáctileté lhůtě, po kterou dle podmínek nový operátor nesmí spojit s kterýmkoliv z dalších účastníků aukce pro PPF Mobile, dříve černý kůň aukce, odřekla účast. Tuto otázku Novák vyargumentoval o poznání lépe a popsal, že jde o opatření pro zabránění spekulativním nákupům, jelikož chtějí nového operátora, který tady chce vážně podnikat, nikoli brát frekvence jako komoditu k dalšímu prodeji se ziskem.

Nyní ČTÚ zkoumá přihlášky, podle harmonogramu začne aukce 11. listopadu a jasno by snad mělo být do konce letošního roku. Velké finále, vydání rozhodnutí o přídělu kmitočtů a odvod miliard do státní pokladny se (pokud se něco nepokazí) uskuteční v lednu. Záznam rozhovoru najdete v archivu ČT24.

Diskuze (18) Další článek: Gigaset: pevná linka žije, právě spolkla Androida

Témata článku: , , , , Otázky Václava Moravce, Soud, Špek, Národní regulátor, NEC, Mela, Spekulant, IVysílání