ČTÚ vypořádal připomínky operátorů k aukci 700 MHz. Zamýšlenými výhodami pro nového hráče neotřásly

Na druhou polovinu letošního roku je naplánovaná veledůležitá aukce frekvencí v pásmu 700 MHz (a také 3,5 GHz), od níž se už nyní všeobecně očekává příchod nového plnohodnotného čtvrtého operátora na trh. Samotné dražbě předchází několik přípravných fází – aktuálně to od 2. ledna bylo připomínkové řízení veřejnosti k základním principům, podle nichž bude aukce probíhat. 

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil rámcovou pozici k připomínkám, které v uplynulých týdnech obdržel. Celkem na výzvu reagovalo deset subjektů. V dokumentu nejsou uvedeny konkrétní jména firem, ale podle obsahu připomínek lze odhadovat, že mezi nimi nechybí operátoři stávající „velké trojky“, dále zástupci virtuálů, na které bude mít aukce také dopad, a samozřejmě noví adepti na post čtvrtého operátora.

Dobrou zprávou je, že žádný ze subjektů svými připomínkami nedokázal napadnout základní principy navrhovaného průběhu aukce a jejích podmínek. V tomto ohledu se octly pod palbou zejména body zaručující novým zájemcům určité výhody před stávajícími provozovateli. ČTÚ svoji pozici obhájil zejména s ohledem na vytyčené cíle výběrového řízení, kterými je prohloubení konkurence na trhu, efektivní využití spektra a vytvoření podmínek pro budoucí rozvoj 5G sítí.

Současným hráčům se nelíbí národní roaming

Z pohledu podpory hospodářské soutěže ČTÚ i nadále považuje za odůvodněné přímé vyhrazení spektra pro nového hráče. I k dalšímu opatření na podporu prohloubení konkurence, kterým je závazek národního roamingu, obdržel ČTÚ řadu připomínek. Některý ze stávajících operátorů se snažil namítnout, že nařízení národního roamingu by bylo nezákonné a že by mu musela předcházet odpovídající analýza relevantního trhu. I tuto námitku ČTÚ smetl ze stolu jako neopodstatněnou.

Podmínky národního roamingu tak budou stanoveny s cílem poskytnout novému operátorovi možnost poskytovat srovnatelný rozsah a kvalitu služeb v porovnání se stávajícími poskytovateli, a na druhé straně jej bodu motivovat k budování vlastní infrastruktury. ČTÚ současně potvrdí platnost závazku velkoobchodní nabídky z předcházející aukce kmitočtů pro 4G sítě, což bude zase klíčové pro virtuální operátory.

Úřad připustil, že ještě může modifikovat zamýšlená kritéria v oblasti opatření na podporu rozvoje 5G sítí. To se má týkat jak pásma 700 MHz, tak 3,5 GHz. Cílem je zajistit rozvoj a budoucí dostupnost 5G sítí, při efektivním využívání přidělených kmitočtů a zohlednění míry nezbytných investic na straně budoucích držitelů přídělů. Na základě připomínek úřad zváží i změnu v nastavení principů tak, aby bylo zajištěno pokrytí míst, kde v současné době nejsou dostupné služby LTE.

ČTÚ uvádí, že jeho záměr realizovat aukci frekvencí 700 MHz a 3,5 GHz do konce letošního roku zůstává nadále platný. Nyní se už jen čeká, až návrh podmínek připravovaného výběrového řízení schválí vláda. Poté se už může naplno rozjet proces přípravy aukce, jejíž součástí je podle zákona o elektronických komunikací také veřejná konzultace. ČTÚ zároveň bude podmínky aukce konzultovat s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže a s Evropskou komisí.

Diskuze (53) Další článek: Zcela bezdrátová sportovní sluchátka Pioneer přečtou do uší příchozí zprávy v češtině

Témata článku: , , , , , , , , Rámcová, Vytvoření, Národní roaming, Nový zájem, GHz, Aukce frekvencí, Úřad, Neo +, Neo, Připomínky, Pro +, Nový hráč, Budování, Konzultace, Operátor, Adept, MHz