ČTÚ zastavil aukci frekvencí, ČR zatím bez 4. operátora

Nového čtvrtého operátora se hned tak nedočkáme. ČTÚ dnes oficiálně ukončil aukci kmitočtů. Je bez vítěze.

ČTÚ dnes zrušil výběrové řízení na volné frekvence v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Úřad tak rozhodl proto, že aktuální celková nabídka za dražené kmitočty vyšplhala z vyvolávací ceny 7,4 mld. korun na hranici dvaceti miliard korun a stále roste. Výše nabídek tak už nebyla ekonomicky reálná, účastníci pouze dále přehazovali jeden druhého. Pokud by úřad prodej za takovou cenu schválil, částka by se odrazila na cenách služeb a v pomalejším budování tolik očekávaných sítí LTE.

Předseda ČTÚ Pavel Dvořák ke zrušení aukce uvedl, že jde v první řadě o blaho koncového zákazníka: „Již při vyhlášení podmínek v první polovině minulého roku jsme zdůrazňovali, že hlavní motivací pořádání aukce je rychlá dostupnost 4G sítí pro občany ČR a případný vstup čtvrtého operátora. Nikoliv zisk státu. Navíc takto vysoké ceny vydražených frekvencí by se musely negativně promítnout v podobě přemrštěných sazeb rychlého mobilního internetu. Považujeme proto za nutné zasáhnout a zabránit tak budoucím negativním důsledkům pro spotřebitele.

ČTÚ nastavil nedbale podmínky

Českému trhu se tedy vidina čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora po roce nadějí opět vzdaluje. Sítě LTE sice hodlají stávající operátoři budovat na každý pád bez ohledu na výsledky aukce, ale zákazník chce větší konkurenci, cenově agresivnější nabídky a hlavně možnost dosáhnout na služby za srovnatelných podmínek jako v ekonomicky blízkých evropských státech. Proč tedy aukce v českých podmínkách nevyšla? V Británii i v Německu v podobné situaci byly subjekty schopny vše vyřešit za méně než dva měsíce. Kdo udělal chybu? Zájemci, že chtěli za každou cenu aukci vyhrát, anebo ČTÚ, že podmínky aukce nastavil nedbale a na variantu nekonečného přehazování nemyslel?

ČTÚ uvádí, že podmínky výběrového řízení vypsal podle standardních parametrů obdobných aukcí realizovaných v rámci EU a v době přípravy aukce se řídil také doporučeními renomované poradenské firmy Grant Thornton. Ke zrušení aukce úřad přistoupil na základě sledování průběhu aukce a vyhodnocením aktuálních zkušeností těch států EU, kde již aukce proběhly. Jako příklad nepovedené aukce uvádí ČTÚ Nizozemsko, kde se aukce rovněž protáhla a ceny vyšplhaly na několikanásobek původních předpokladů. Česká republika bohužel opět následuje ten špatný model.

Podle zdroje seznámeného s děním kolem aukce nereálné zvyšování ceny umožnily chybně nastavené podmínky, které mimo jiné neobsahovaly sankce za případné stažení nejvyšší nabídky. Současní operátoři tak prý mohli neustálým přihazováním bránit, aby část potřebných kmitočtů získala PPF. V upravených podmínkách by se tak podle něj měla objevit penalizace za stažení příhozů, jiné nastavení jejich výše a hovoří se i o možnosti tzv. předaukce, ve které by se o část potřebných kmitočtů mohli ucházet jen noví zájemci o vstup na trh, jako to bylo právě v Nizozemsku.

Nová aukce prý ještě letos

Operátoři zastavení aukce analyzují, zatím poslala reakci pouze PPF. „Respektujeme rozhodnutí ČTÚ aukci zrušit a věříme, že v co nejkratším možném termínu bude vyhlášena nová aukce. Jedině vstup nového operátora totiž zvýší konkurenci na trhu telekomunikačních služeb a přinese snížení cen pro koncové uživatele. PPF je stále přesvědčena, že aukci lze nastavit tak, aby jejím výsledkem byl vstup nového operátora na trh,“ uvedla Jitka Tkadlecová z tiskového oddělení PPF.

Klepněte pro větší obrázek

Aukce je pro tento okamžik ukončena, aktuálně probíhá revize podmínek výběrového řízení. ČTÚ má v plánu volné kmitočty vydražit znovu, a to již za upravených podmínek. Počítá se s podobnou vyvolávací cenou, tedy okolo 7 a půl miliardy korun. Podle slov Petra Dvořáka z ČTÚ by chtěl úřad stihnout vypsat nové kolo ještě letos. Nepovedená aukce probíhala od listopadu loňského roku, účastnili se jí všichni tři stávající operátoři a jako potenciální nový zájemce společnost PPF Mobile miliardáře Petra Kellnera.

Diskuze (70) Další článek: Samsung na českém trhu ukončuje distribuci tabletu Ativ Tab

Témata článku: , , , F +, Nový zájemce, Evropský stát, Případné stažení, Rychlá dostupnost, Petr Dvořák, Nové kolo, Operátor, Penalizace, Původní předpoklad, Nová aukce