ČTÚ zavede „LRIC“: účinnější regulace cen volání od 2013

Lepší pozdě, než nikdy. ČTÚ v příštím roce změní metodu výpočtu terminačních poplatků. Nová metoda LRIC funguje ve světě běžně a ceny díky ní klesly.

ČTÚ oznámil, že od roku 2013 bude regulovat velkoobchodní ceny za ukončení volání v mobilních sítích podle modelu doporučeného Komisí EU. Co to bude znamenat v praxi? Bude mít změna nějaký pozitivní přínos pro řadového zákazníka?

Spojení „ukončení volání“ znamená terminační nebo chcete-li propojovací poplatky. Ty si operátoři platí mezi sebou, účtují si je po jednotlivých sekundách (1+1), a to sazbou 1,08 Kč/min. bez DPH. Ta je v rámci Evropy nad průměrem. A nezapomínejme na dvě věci.

  1. Vy zaplatíte celou minutu, operátor zaplatí propojovací poplatek dle počtu skutečně provolaných sekund
  2. Při volání do vlastní sítě operátor žádný propojovací poplatek neplatí. V době „sjednocování“ sazeb tak nejde o žádnou maličkost, jelikož operátoři evidují zhruba polovinu všech hovorů jako volání do vlastní sítě.

Metoda LRIC by měla přinést nižší ceny!

Výši propojovacích poplatků reguluje ČTÚ, úřad nám často říká, že víc dělat nemůže. Úřad nyní oznamuje, že změní způsob výpočtu jejich výše. Nově jde o metodu LRIC (Long Run Incremental Costs). Ta je založená na principu, podle nějž do regulované ceny za ukončení volání vstupují pouze dlouhodobé přírůstkové náklady nutné na poskytování služby. Model je pro každou zemi EU zpracováván zvlášť, protože modelovaná síť musí respektovat její geografické a demografické podmínky.

Příprava modelu vychází ze střednědobé strategie ČTÚ, která má za cíl vytvořit účinnější nástroje pro oblast analýzy a případné následné regulace velkoobchodních cen za hlasové služby. Model umožní přesnější analýzu velkoobchodních cen nejen z hlediska pokrytí obyvatelstva, ale i z hlediska pokrytí území a vyloučí tak případná subjektivní zkreslení.“

Klepněte pro větší obrázek
Změna metody pro výpočet propojovacích poplatků je jistě chválihodná, přišla ale pozdě

ČTÚ doposud využívá metodu FAC (Fully Alocated Costs), tedy plně alokovaných historických nákladů. Tu mají operátoři raději, protože jim umožňuje do propojovacích poplatků dostat všechny náklady, které na síť v minulosti vynaložili. Model LRIC je tak férovější nejen pro zákazníky, ale i pro samotné operátory v případě, že by se měli vzájemně na výši poplatků domlouvat.

A hlavně, všude tam, kde byla metoda LRIC implementována, klesly i koncové ceny volání. Ne, není to zaručené. Jsme specifický trh i v tom směru, že pokles propojovacích poplatků neměl prakticky žádný dopad na koncové ceny. Jen pro zajímavost, propojovací poplatky v ČR v čase (sazby bez DPH):

  • 31. října 2001: 8,00 Kč/min.
  • 1. listopadu 2001: 3,66 Kč/min.
  • 1. března 2005: 3,11 Kč/min.
  • 1. května 2006: 2,99 Kč/min.
  • 1. únor 2009: 2,65 Kč/min.
  • 1. červenec 2009: 2,31 Kč/min.
  • 1. leden 2010: 1,96 Kč/min.
  • 1. červenec 2010: 1,66 Kč/min.
  • 1. leden 2011: 1,37 Kč/min.
  • 1. červenec 2011: 1,08 Kč/min.

Aplikujte LRIC, opakovaně požadoval Brusel

Vysoké sazby propojovacích poplatků v ČR v minulosti opakovaně kritizovala Evropská komise (EK). „Průměrná sazba za ukončení volání v mobilní síti v České republice je druhá nejvyšší v EU. I když vítáme úsilí ČTÚ zohlednit některé aspekty našeho doporučení již v rámci jeho stávajícího opatření, musím vyjádřit velké zklamání z toho, že český regulační orgán navrhuje zachovat úroveň sazeb za ukončení volání v mobilní síti, která byla větším operátorům uložena dříve,“ psala v roce 2009 komisařka EU pro telekomunikace Viviane Redingová.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová později uvedla: „S politováním musím konstatovat, že český regulační orgán neaplikoval model výpočtu nákladů, který odráží skutečné náklady, jež efektivnímu operátorovi vznikají v souvislosti s poskytováním služeb ukončení volání v mobilní síti. Takový přístup by vedl k nižším sazbám za ukončení volání v mobilní síti a k rovným podmínkám pro všechny mobilní operátory, což by prospělo hospodářské soutěži a českým spotřebitelům.“

To vše v dokumentu ze 14. září 2009, ve kterém EK znovu nabádala ČTÚ, aby metodu LRIC aplikoval. ČTÚ si však prosadil svou - zůstat u metody FAC.

Kéž by se psal rok 2002

Je tak velká škoda, že ČTÚ tuto metodu u nás nezavedl dříve, tak jak mu doporučovala EK. Metoda FAC je totiž výhodná zejména pro operátory. Ve světě se proto metoda LRIC zaváděla už před deseti lety, my máme obrovské zpoždění (a jedny z nejvyšších cen za telekomunikace nejen v Evropě).

Model pro výpočet výše propojovacích poplatků však nepochází z dílny ČTÚ. Tuzemský regulátor na něj vypsal výběrové řízení, zakázku získala už loni společnost PricewaterhouseCoopers ČR. Cena zakázky činí 10 milionů korun včetně DPH. Projekt byl spolufinancovaný Evropskou unií.

Diskuze (27) Další článek: Katalogu tabletů: iPad pod vrcholem, otěže třímá Asus Transformer

Témata článku: , , , , , , Propojovací poplatek, Velké zklamání, Český spotřebitel, Volání, Regulace cen