ČTÚ zkontroloval velkoobchodní nabídku O2 pro virtuály. Operátor musel zlevnit data

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) má v rámci regulatorní funkce ve své gesci také dohled nad velkoobchodními vztahy mezi strukturními (velkými síťovými) a virtuálními operátory. Nejnovější kontrola úřadu se zaměřila na tuzemskou operátorskou dvojku O2 a jeho cenovou nabídku pro virtuální operátory, uvedl ČTÚ v červencové monitorovací zprávě.

Ze závazku vyplývajícího z minulé velké aukce frekvencí z let 2013/2014, kdy se dražilo pásmo 800 MHz a zbytky pásem 1 800 a 2 600 MHz, vyplývá, že vydražitelé těchto kmitočtů na ně musí pustit zájemce o velkoobchodní služby (tzn. virtuální operátory), a to za takové velkoobchodní ceny, aby měli virtuálové prostor pro rozumnou marži a mohli fungovat s přiměřeným ziskem na maloobchodním trhu pro koncové zákazníky.

O2 na uvedených frekvencích, zejména 800 MHz, provozuje LTE síť. Podle velkoobchodního ceníku účtoval operátor virtuálům za 1 MB přenesený přes LTE cenu 0,07 Kč, tedy 70 Kč za 1 GB. S takovou nákupní cenou těžko mohli virtuálové přicházet s konkurenční nabídkou pro koncové zákazníky. Po kontrole ČTÚ, která proběhla během května a června, operátor velkoobchodní cenu snížil o necelých 36 % na 0,045 Kč za 1 MB. K mírnému snížení jednotkové ceny došlo také pro mobilní data přenášená v pevném místě, tedy tzv. pevné LTE, z 0,0023 na 0,0021 Kč za 1 MB.

K 1. červenci 2020 působilo v síti O2 celkem 8 virtuálních operátorů (Mobil od ČEZ, Emtéčko, Nordic Telecom, Bleskmobil, Opencall, Vietcall, Tesco Mobile a Vinatel), některé z nich jsou přitom v úplném nebo částečném vlastnictví O2. Výrazně více z celkových osmi desítek tuzemských virtuálních operátorů zastřešují sítě T-Mobilu (26) a Vodafonu (45).

Diskuze (24) Další článek: Plastový Samsung Galaxy Note20 půjde hlavně po ceně. Čekejte i odlišné foťáky

Témata článku: , , , , , , , , Operátor, Pro +, Data, Tuzemsko, MHz, Velkoobchodní nabídka, Virtuální operátor, Tesco Mobil, Vietcall, ,