Další kampusová síť vznikne v areálu ČZU. T-Mobile použije 5G SA technologii

T-Mobile ohlásil záměr vybudovat už třetí univerzitní kampusovou síť v České republice. Po již zprovozněné 5G síti v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava a právě realizované 5G SA síti pro Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze bude mít svoji 5G konektivitu také pražská Česká zemědělská univerzita (ČZU). Škola podepsala s operátorem memorandum o dlouhodobé spolupráci.

Dohoda zahrnuje vybudování komplexně digitalizovaného kampusu a dalších univerzitních pracovišť na nejnovější 5G SA (Stand Alone) technologii s využitím IoT platformy. V příštích čtyřech letech chce ČZU dokončit komplexní digitalizaci, spočívající ve vytvoření digitálního ekosystému zaměřeného na vědy o živé přírodě. Součástí projektu bude propojení celého kampusu, ale i vzdálených pracovišť univerzity.

Kampus univerzity v pražském Suchdole má rozlohu 44 ha a navštěvuje je pravidelně na 20 tisíc studentů. Představuje tak velikostně optimální sídelní vzorek pro plánování chytrých měst. Univerzita zde může uplatnit technologie digitalizace např. pro automatizaci v oblasti úspory nákladů a využití zdrojů, jako je spotřeba vody a energií, management odpadu, parkování apod., dále v oblasti vyhodnocení rizik s využitím aktivních prvků bezpečnosti. Zkušenosti budou přeneseny do plánů rozvoje územních sídel v rámci České republiky.

Vedle 5G kampusové sítě bude T-Mobile implementovat v zemědělském polygonu ČZU novou síť internetu věcí (IoT). Ta dokáže v rozsáhlém terénu přenášet malé objemy dat z velkého množství zařízení, a to vše s minimální spotřebou elektrické energie. Senzory, které T-Mobile umístí na ploše 800 hektarů, poskytnou přesnější data pro modely fungování například v oblasti vodohospodářství. Další společné projekty budou zaměřené na dendrologii, výměnu plynů mezi půdou a vzduchem nebo na agrovoltaiku.

Projekt kampusové sítě v areálu ČZU:

5G SA (Stand Alone) síť:

5G SA technologie přibližuje 5G k dosažení svého skutečného potenciálu. Na rozdíl od 5G NSA (Non Stand Alone), který ještě v některých částech využívá 4G, SA verze přichází s kompletní architekturou 5G. Jak její radiová část (RAN), tak část jádra (Core) fungují samostatně, díky čemuž síť může nabídnout vyšší rychlosti, nižší latenci a možnost masivního připojení IoT. Otevírá dveře novým aplikacím, jako je mobilní rozšířená a virtuální realita, automatické řízení vozidel, přesná in-door navigace, překlad v reálném čase apod.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Týden mobilně: Pro Power Plus Play Lite, aneb největší zběsilosti ve značení mobilů

Témata článku: , , , , , , , , T Mobil, Český institut, Síť, CIIRC, Non Stand Alon, Kybernetik, Rána, Stand Alon, Česká republika, Suchdol, Institut, NSA, Kampus, Areál