Další rok na pranýři. Trump prodloužil ban společnosti Huawei

Dnes je to rok, co Donald Trump podepsal nařízení, které v rámci ochrany národní bezpečnosti zakazuje americkým společnostem obchodovat s firmami na černé listě. Na tu se dostaly čínské korporace Huawei Technologies a ZTE včetně dceřinek.

Americký prezident soudí, že bezpečnostní rizika nadále trvají a ohrožena je též zahraniční politika a ekonomika země. Ve středu proto prodloužil platnost loňského nařízení o další rok. Do 15. května 2021 tak nebudou moci tamní firmy nakupovat nebo dodávat Huawei a ZTE produkty či služby, pokud k tomu nezískají zvláštní výjimku.

Obě čínské společnosti tato direktiva připravila o možnost podílet se na výstavbě 5G. Mohou ale nadále operátorům poskytovat podporu pro stávající sítě, vláda každé tři měsíce prodlužuje výjimku, která to dovoluje. Také však v březnu vyčlenila miliardu dolarů pro operátory, aby stávající techniku od Huawei nahradili jinou.

Huawei navíc hrozilo, že přijde o přístup k veškerým americkým technologiím a softwaru, což by zbořilo jeho byznys s mobily a počítači. Americké ministerstvo obchodu ale některým firmám udělilo výjimky, takže Intel a AMD mohou dodávat čipy, Microsoft i nadále může dodávat Windows. Problém je, že Google takovou výjimku nedostal a nové telefony Huawei jsou bez jeho služeb prakticky neprodejné. Co v praxi znamená používat telefon Huawei bez služeb od Googlu, ilustruje následující článek:

Diskuze (62) Další článek: Apple má s AirPody velké plány. Za dveřmi jsou náhlavní AirPods Studio a velké produktové změny

Témata článku: , , , , , , Společnost, Operátor, Huawei Technologies, Donald Trump, Nařízení, Chain, Pro +, Ministerstvo obchodu, Pranýř, Ban, Výjimka,