Datová revoluce T-Mobilu: neomezený internet v mobilu za stovku měsíčně

T-Mobile přichystal nová tarifní zvýhodnění, s nimiž hodlá na svůj mobilní internet přitáhnout nové zákazníky. K vynikajícímu prohlížeči pro váš mobil a surfování bez omezení za nízký měsíční paušál dostanete od T-Mobilu i dva měsíce paušálních prázdnin. Najdou se v této nabídce nějaká "ale"?
Když T-Mobile spustil na začátku dubna službu s názvem Web’n’walk, jen malá skupina uživatelů věděla, oč se jedná. Pro mnoho z nich neměl Web’n’walk kromě pohodlnějšího internetového prohlížeče žádný praktický význam. To se však změní. T-Mobile totiž chystá upravená zvýhodnění k hlasovým tarifům, která vejdou 1. srpna oficiálně v platnost a v nichž právě Web’n’walk light hraje první housle.

Datové tarifní doplňky jsou v současné době nabízeny tři - Wap, Email&PDA a Internet+. Tyto doplňky si můžete připojit ke svému běžnému hlasovému tarifu. Pokud stahujete více dat, vyplatí se vám to. Od 1. srpna se první dva zmíněné tarifní doplňky přejmenují na Surf+ a Surf&mMail+. Na první pohled možná zaujme, že i přes změnu názvu se nijak nezměnily pravidelné měsíční poplatky. Změny jsou ale podstatné, protože nově za stejnou cenu dostanete mnohem víc.

Zázračná Opera Mini

Surfovat mobilním internetem můžete u T-Mobilu dvěma způsoby – prostřednictvím Web’n’walk nebo pomocí Web’n’walk light. Za těmito marketingovými názvy se schovává pouze to, jakým způsobem si internetové stránky budete prohlížet. Pokud například při mobilním surfování použijete vestavěný internetový prohlížeč svého komunikátoru, používáte Web'n'walk. Internetový prohlížeč je standardní součástí komunikátorů a chytrých mobilních telefonů s operačním systémem, ale prohlížení webových stránek si můžete dopřát i s běžným mobilem. Do „běžného“ telefonu (seznam podporovaných telefonů najdete na stránkách T-Mobilu) si totiž můžete nainstalovat speciální javový prohlížeč (dostupný také na t-zones v sekci Hry – Aplikace). Pak už se zařadíte do skupiny uživatelů služby Web’n’walk light.

Znalí uživatelé ví, že tím speciálním internetovým prohlížečem maskovaným za názvem Web’n’walk light se schovává operátorem mírně upravená Opera Mini. Neholdujete-li operátorsky upraveným produktům, pak můžete pro surfování internetem použít originální prohlížeč Opera Mini. Jak Web’n’walk light, tak Opera Mini jsou nabízeny zdarma.

Naopak neznalí uživatelé teď mohou být zmateni, co to vlastně ten mobilní internet je. Že by wap? Nikoli, wap je službou pro prohlížení speciálně upravených stránek pro wapové prohlížeče v mobilních telefonech. Účtuje se speciálními sazbami. Mobilním internetem zde myslíme možnost prohlížení běžných webových stránek na displeji mobilu. Kvalitní prohlížeč stránky malé zobrazovací ploše přizpůsobí a jednodušší webové stránky tak můžete prohlížet přímo z mobilu. Cena za přenesená data je přitom daleo nižší než v případě wapu.

Mobilního internetu na základě služby Web’n’walk light se týká největší změna v datových tarifních doplňcích T-Mobilu. Jak s novým zvýhodněním Surf+, tak se Surf&Mail+ můžete s Web’n’walk light od srpna surfovat neomezeně v rámci nízkého měsíčního paušálu. U dražšího zvýhodnění Surf&Mail+ navíc nemusíte platit ani za data stažená přes poštovní protokoly POP3, IMAP4 nebo SMTP.

Podmínky třetího tarifního doplňku s názvem Internet+ se nemění. Pokud chcete telefon využívat i pro připojení počítače k internetu, je pro vás nejvhodnější.

původní název WAP Email&PDA Internet+
nový název Surf+ Surf&Email+ Internet+
měsíční paušál

118 Kč

237 Kč

832 Kč

internet přes Web'n'walk light nebo Operu Mini neomezeně neomezeně neomezeně
e-mail dle ceníku neomezeně neomezeně
wap na t-zones neomezeně neomezeně neomezeně
wap ostatní 1 MB volný, dále dle ceníku dle ceníku neomezeně
internet ostatní (Web'n'walk nebo PC) dle ceníku 10 MB volných, dále dle ceníku neomezeně

Datové přenosy za wap a internet nad rámec služeb nabízených v rámci tarifu zdarma (neomezeně) jsou zpoplatněny podle stávajícího ceníku:

  • cena za přenesený kB při připojení na wap: 0,60 Kč
  • cena za přenesený kB při připojení na internet: 0,07 Kč

Majitelé komunikátorů a smartphonů jsou teď možná zklamáni, že také do svých přístrojů musí nainstalovat Operu Mini, aby mohli využívat neomezeného surfování. Pokud by totiž použili svůj vestavěný prohlížeč v telefonu, platili by běžné poplatky za přenesená data. Operátor pozná, jaký prohlížeč používáte díky identifikaci přístupovým proxy serverem. Jakmile zaznamená, že používáte Operu Mini neboli Web'n'walk light, nebude majitelům datových tarifních doplňků účtovat žádné další poplatky. V opačném případě však budou platit běžné sazby, v případě tarifu Surf&Mail+ se ještě předtím začnou odečítat data z balíčku deseti volných megabajtů.

Poznámka: pro neomzené surfování v rámci měsíčního paušálu musíte mít samozřejmě v datovém profilu nastaveno APN na Internet, nikoli na Wap. Jinak se vám budou datové přenosy počítat jako při wapování.

Dva měsíce bez paušálu

Cena nadlimitních datových přenosů zůstává zachována, měnit by se neměl ani systém účtování po pětikilobajtové jednotce. Zachovány zůstávají také dvougigabajtové limity pro Fair Usage Policy. Aktivovat tarifní zvýhodnění můžete online prostřednictvím služby Můj T-Mobile, zasláním aktivační SMS (tvary zpráv budou upřesněny) nebo zavoláním na číslo 4603 zákaznického centra T-Mobile.

S novinkami jsou většinou spojeny i promo akce. V rámci zavádění nových tarifních zvýhodnění si můžete u T-Mobilu vyzkoušet internet v mobilu dva měsíce zdarma. Stačí si do konce roku 2006 aktivovat balíček Surf+ nebo Surf&Mail+ a automaticky získáváte dva měsíční datové paušály gratis. Pravidelné poplatky vašeho hlasového tarifu se tímto samozřejmě nemění. Pokud po uplynutí dvou měsíců zvýhodnění nezrušíte, začnou se k měsíčnímu vyúčtování automaticky přičítat poplatky za neomezené surfování.


Eurotel

Hodí se srovnání s konkurencí. Každý operátor používá trochu odlišný systém účtování a je jen na individuálním posouzení, kdo s jakými cenami bude vyhovovat nejvíce. V portfoliu služeb Eurotelu asi najdete možností úplně nejvíce. Nejvíce možností, ale také největší chaos. Obyčejný uživatel se jen těžko vyzná v nabídkách na oficiálních internetových stránkách a rada infolinky nebo poradce v některé kamenné prodejně tak rozhodně přijde vhod.

  Data Data Plus Data 120 WAP/MMS
měsíční paušál *0/232 Kč 356 Kč 357 Kč
volné kB/min 22 000 kB 120 min
WAP ET Live! (za přenesený kB) 0,30 Kč 0,30 Kč 0,30 Kč 0,30 Kč
WAP ostatní (za přenesený kB) 0,70 Kč 0,70 Kč 0,70 Kč 0,70 Kč
internet (za přenesený kB) 0,04 Kč 0,03 Kč 0,04 Kč 0,24 Kč
* platí pro Eurotel Gold, Eurotel Gold MAX, Eurotel Platinum, Eurotel Platinum MAX, Eurotel Diamant, Eurotel Diamant MAX

Ceny mobilních datových zvýhodnění se pohybují od 232 Kč (u vyšších paušálů od 0 Kč) výše. Zatímco nejnižší balíček Data šestinásobně snižuje cenu za jeden přenesený kilobyte při internetovém spojení, Data Plus a Data 120 obsahují navíc i volné jednotky. Zaplacením 356 Kč tak můžete teoreticky surfovat celý měsíc zdarma, protože 22 000 kB internetu v mobilu je pro běžného uživatele dostatek. Na nadlimitní poplatky budou hledět asi jen uživatelé připojující svůj počítač právě pomocí mobilního internetu. Těm se však zřejmě více vyplatí neomezený datový paušál.

Srovnání s nabídkou T-Mobilu zde skoro postrádá smysl. Pokud prohlížíte internetové stránky v mobilu, tak s T-Mobilem oproti Eurotelu jistě ušetříte.

Vodafone

Naopak asi nejjednodušší systém účtování mobilního internetu lze najít u Vodafonu. Pro paušální zákazníky jsou připravené dvě volby – standardní Připojení na skok bez volných jednotek a měsíčních paušálů a Připojení na dlouho bez volných jednotek, s pravidelnými měsíčními poplatky, ale s maximální výší datového účtu.

  Připojení na skok Připojení Vodafone karta
WAP - cena za přenesený kB

0,48 Kč

0,68 Kč

internet - cena za přenesený kB

0,06 Kč

0,06 Kč

U Připojení na dlouho platíte podle toho, do jakého objemu přenesených dat se vejdete. Právě Připojení na dlouho je šikovné pro uživatele, kteří používají mobilní internet nepravidelně a počty přenesených kB se každý měsíc různí. I přesto jsou ale ceny nastaveny docela vysoko a ve srovnání s nabídkou T-Mobilu prakticky nemají šanci. Pro uživatele Vodafone karet je připraveno základní Připojení Vodafone karta bez volných jednotek a s vyšší cenou za připojení k WAPu.

  Připojení na dlouho
0 - 10 MB

238 Kč

10 - 40 MB

238 Kč

40 - 70 MB

476 Kč

> 70 MB

714 Kč


T-Mobile se předvedl

Zatím je trochu zastřena otazníky kontrola internetového prohlížeče proxy serverem. Právě tímto způsobem totiž operátor zjišťuje, zda se připojujete přes běžný prohlížeč nebo pomocí Web’n’walk light ši Operu Mini. Obáváme se, že by se časem mohlo podařit tuto kontrolu obelstít a podvodníci by mohli využívat neomezeného paušálu za 118 Kč i pro připojení počítače k internetu. To jsou však jen spekulace a detaily procesu kontroly neznáme. Operátor si však zřejmě ochranu proti zneužití pečlivě zabezpečil.

Zdá se, že nabídka T-Mobilu nemá prakticky žádná „ale“ a tratit na nich může jen operátor. Je však nutné si uvědomit, že prohlížeč Opera Mini dokáže velmi šetřit stahovaná data. Ještě před samotným stažením do telefonu se stránky na serveru zjednodušší a zkomprimují. Kdo si prohlíží jen jednoduché zpravodajské stránky bez obrázků, ten by mohl s tarifním doplňkem Surf+ možná trochu prodělat. Takových uživatelů ale zřejmě moc nebude, protože jakmile za měsíc stáhnete více než 1,65 MB dat, začne se vám tarif Surf+ vyplácet. Navíc se nemusíte kontrolovat a omezovat, bez obav si dopřejete i obrázky. Nová nabídka T-Mobilu je tedy skutečně výhodná.

Diskuze (143) Další článek: Samsung E500 Versus: pro dámy, které chtějí mobil od Versaceho

Témata článku: , , , T Mobil, Sto, Revoluce, Neo +, Obyčejný uživatel, Mobil, MMA, Původní název, T - Mobil, MOBI, Neo, Neomezený internet, První housle, Meš