Datové jaro se blíží, T-Mobile nafoukne datové limity. Už zítra [spekulace]

  • T-Mobile má zítra tiskovku, prý to bude stát za to
  • 10GB datové limity už nejsou sci-fi, třeba u tarifů pro mladé
  • Data přidává i O2, 50 MB navíc dostane tarif Start

Jsou to téměř čtyři roky, co operátor O2 naboural staré pořádky tzv. tarifní revolucí (11. dubna 2013). Ceny tehdy klesly, ale hlavně pro nejdražší tarify a od té doby český trh stagnuje.

Letos se situace znovu změní. Operátory k tomu dotlačí politický tlak, změna zákona, ale hlavně rušení roamingu, které naší operátorské trojici nadělá konkurenty z operátorů po celé Evropě. Předseda ČTÚ Jaromír Novák už několikrát použil pojem „Datové jaro“ a myslel tím, že výše jmenované okolnosti doženou operátory k navyšování FUP limitů.

Datové jaro už začalo. Opatrně

Náznaky Datového jara už se dostavily. Vodafone v únoru přišel s rodinným tarifem Red+, který obsahuje 40 GB dat za 2 499 Kč. Ve čtyřech lidech tak lze mít „flat“ s 10 GB za 625 Kč měsíčně na hlavu. Další vlaštovkou je tarif pro mladé #jetovtobě s neomezeným voláním, SMS a 10GB balíkem dat za 499 Kč měsíčně. S tím už se dá žít... Dočasně má podobný tarif i T-Mobile.

Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile hraje o čas. Nabídku už potřetí prodloužil o jeden měsíc (obr.: t-mobile.cz)

Náznaky datového jara jsme hledali i u O2 a našli jsme 50 MB... Ty operátor od května přidá do tarifu Start, který ani nenajdete na webu, jen v ceníku (pdf, str. 14). Tento „startovací“ paušál nabídne 60 minut volání za 179 Kč s úvazkem (329 Kč bez závazku) a od května navíc celých 50 MB bez navýšení ceny. Obnova limitu vyjde na 49 Kč.

Kdo první stiskne spoušť

Ke změnám dojde, o tom není pochyb. Je jen otázkou, který z trojice velkých operátorů bude první. Komu se bude připisovat další mobilní revoluce? 

Teď konečně máme tip. V úterý 28. března (start v 10:30) pořádá T-Mobile tiskovou konferenci a podle pozvánky to bude něco velkého. Je to pouze naše spekulace, ale co je z pohledu zákazníka větší, než mobilní internet? Přijdou nové tarify, nebo se navýší FUP limity u těch stávajících?

 

Co byste řekli na „flat“ za 749 Kč, který má 5 GB? Nebo 10? Jak štědrý bude T-Mobile? Nebo půjde o něco úplně jiného?

 

A jak rychle budou tentokrát reagovat konkurenti? Při „flatové revoluci“ v roce 2013 to trvalo den, resp. dva. Bude to zase tak, že O2 a Vodafone pouze dorovnají nabídku, nebo nám operátoři konečně předvedou konkurenční boj, o kterém tak rádi mluví?

Diskuze (53) Další článek: Totální únik dva dny před premiérou: Samsung Galaxy S8 včetně haldy oficiálních obrázků

Témata článku: , , , , Politický tlak, Jaro, Nejdražší tarif, Mobil, MOBI, Datové jaro, T - Mobil, Rodinný tarif, Pojem, Velký operátor, Špek, T Mobil, Limit, Jaromír Novák, Konkurenční boj, Jar, #jetovtobě