Daydream končí. I Google už ví, že virtuální realita v mobilech je slepá ulička

Před třemi lety Google představil Daydream – podporu virtuální reality v Androidu a vlastní VR brýle. Stačilo vložit telefon, nasadit brýle a už jste mohli procházet podporovaný obsah ve virtuální realitě, včetně sledování videí. Dostupných bylo i několik her, velké podpoře vývojářů se ale koncept netěšil. Výsledkem je, že podpora Daydream v novém Pixelu 4 chybí. Situace byla o něco lepší u Samsugnu a jeho headsetu Gear VR, nakonec ale dopadl stejně – nejnovější Galaxy Note10 už VR nepodporuje.

Google novinářům potvrdil, že aplikace Daydream bude i nadále dostávat bezpečnostní aktualizace, nové funkce už ale nepřijdou. Prodej headsetu Daydream View končí. VR tedy zůstává doménou spíše samostatných systémů pro počítače či herní konzole, jako je např. Oculus či HTC Vive.

Na telefonech se ale do popředí dostává rozšířená realita (neboli AR – augmented reality). Zde odpadá nutnost nákupu brýlí a dnešní telefony obsahují i dostatek senzorů, aby přesně identifikovaly svou pozici v prostoru. Díky tomu je možné například nechat se navigovat skrze Google Mapy v reálném prostoru či hrát virtuální hry na stole skrze iPad a to dokonce mezi více hráči.

Tak Google uvedl Daydream. Tehdy to ještě  vypadalo nadějně:

Via The Verge

Diskuze (1) Další článek: Fiddo je česká sociální síť pro pejskaře. Najde nejbližší veterinu, cvičák i zatoulaného hafana

Témata článku: Google, , , , , , , , The Verge, Ulička, Telefon, Mobil, Headset, Daydream View, Realita, Google Mapa, Samsung, Slepá ulička, MOBI,