Dell Streak: velký telefon či malý tablet? (video)

Je to ještě telefon, nebo už se řadí mezi tablety? Právě tato otázka zaznívá nejčastěji nad přístrojem Dell Streak s operačním systémem Android 1.6.

Slůvko „přístroj“ v perexu přitom není použito ledabyle. Skutečně váhám nad tím, zda Dell Streak s pětipalcovým displejem označit ještě za klasický telefon, nebo za tablet. Jedná se zkrátka o zařízení z kategorie MID (Mobile Internet Device) a někteří jej staví tváří v tvář iPadu od Apple. Osobně tento souboj neposvětím. Stávající majitelé mne již přesvědčili, že jde o zařízení na doma a občasné přenášení, kdežto Streak vás může doprovázet takřka kdekoli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dell Streak: na mobil velký, na klasický tablet malý

I když tak lehké to s tou přenositelností nebude, vždyť Streak váží okolo 220 gramů. Také rozměry 79 × 153 × 10 milimetrů jej vylučují z těsné kapsy džínů, přístroj si vyžádá rozměrnější kapsičku nebo kufřík. Ostatně srovnání s již tak velkým iPhonem vidíte na videu. Přestože Streak disponuje klasickým sluchátkem, mikrofonem a dokonce i čelní kamerou pro videohovory, nevidím jeho postavení jako hlavního mobilu majitele příliš reálně. Uvnitř Streaku se pravděpodobně usídlí datová SIM karta a přístroj bude sloužit skutečně jako pohodlný mini tablet.

Tomu ostatně napovídá i ohromný, širokoúhlý displej s úhlopříčkou rovných pět palců (127 mm) a rozlišením 800 × 480 bodů. Při pohledu na něj vám brada zřejmě nespadne, jako u fyzicky menšího iPhonu 4, nicméně rozlišení zcela postačuje. Téměř veškerá interakce probíhá prostřednictvím dotykového displeje s podporou více dotyků a z toho vycházejících gest. Displej překrývá tvrzené sklo, které se zároveň velmi snadno upatlá a naopak velmi špatně čistí.

Má všechny předpoklady

Uvnitř Streaku tepe gigahertzový Snapdragon s 512 MB paměti typu SDRAM. Není bez zajímavosti, že přístroj nenabízí gigabajty vnitřní paměti, výrobce vše ponechává na uživateli a kartách microSDHC. Konektivitu se světem zajišťuje samozřejmě Wi-Fi, v mobilních datech je již dnes samozřejmostí podpora HSDPA i HSUPA v rychlostech 7,2, resp. 5,76 Mbit/s. Uvnitř dále nechybí GPS čip a dokonce ani elektronický kompas, taková aplikace Google Maps vypadá opravdu skvěle. Pro Android již existuje několik plnohodnotných navigačních aplikací, takže Streak skvěle zastoupí i automobilovou navigaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webové stránky i mapy vypadají na velkém displeji úžasně

Duší Dellu Streak je pak systém Android 1.6 v plnohodnotné verzi, tedy včetně aplikací Googlu. Najdete zde tedy například i Google Maps a Market, které v jinak otevřeném systému Android nemohou ostatní výrobci bez svolení použít. Výrobce samozřejmě slibuje OTA upgrade na verzi 2.1 v nejbližších dnech a také podporu pro verze následující.

Nebude to mít lehké

Dell Streak to nebude mít vůbec snadné. Nemám nyní na mysli konkurenci, ale samotný úspěch u uživatelů. Zařízení, které si nemohu vzít vždy a všude s sebou, má trošku nevýhodu ve srovnání se sice menšími, ale dobře přenosnými chytrými mobily. To ostatně dokázal například i HTC Advantage, který i přes svou špičkovou výbavu ve své době příliš neuspěl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V levé části se nachází výstup na sluchátka, vespod pak fotoaparát s 5 Mpx snímačem

Na rozdíl od něj však má Dell Streak perspektivní operační systém a díky celkové svižnosti je radost s ním pracovat. A kdo ví, třeba jej upřednostní i původní zájemci o Apple iPad.

Dell Streak 32 GB se právě začal prodávat v Anglii u operátora O2 za cenu 449 liber (asi 14 000 Kč), přičemž s vyššími tarify samozřejmě cena klesá. Pro výrobce je prioritou americký trh a příchod do Evropy se očekává až na podzim. Zda-li se oficiálně dostane i k nám, to bohužel zatím není zcela jisté.

Technická specifikace: Dell Streak

Operační systém: Android 1.6 (2.1 přislíben)
Procesor: Qualcomm QSD 8250
Paměť: 512 MB ROM, 512 MB SDRAM, 2 GB (nepřístupná) pro systém a aplikace
Displej: 5" 800 × 480 bodů, podpora více dotyků
Fotoaparát: 5 Mpix s automatickým ostřením, čelní VGA kamera
Sítě: GSM/EDGE, UMTS/HSDPA/HSUPA
Komunikace: Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth
Další: A-GPS, elektronický kompas

Diskuze (30) Další článek: Ericsson: Mobilní internet využívá 5 miliard lidí

Témata článku: Dell, , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G, Apple iPad 2 64GB Wi-Fi,