Delší zkušenosti s kapesním počítačem Acer n10

Pocket PC pod značkou Acer n10 je na první pohled obyčejný kapesní počítač. Nevybočuje svým vzhledem, rozměry ani technologickou výbavou. Pro běžného uživatele je však zajímavý hlavně díky ceně.

Rozměry, design a provedení přístroje

Rozměry Aceru jsou 130 x 78 x 17 mm a hmotnost činí průměrných 165 g. Oproti iPaqu 1915 je to hodně, na druhou stranu máte alespoň pocit, že v ruce něco držíte. Přístroj je vyroben z kvalitních plastů ve stříbrné barvě v kombinaci s tlačítky v imitaci chrómu. Díky tomu i low-endové PDA vypadá velmi luxusně a rozhodně neudělá ostudu ani ve vyšší společnosti. Na bocích jsou černé pruhy z drsného platu, které však nijak nenarušují vzhled PDA.

Přední straně vévodí displej o rozměrech 75 x 57 mm. Nad ním najdete logo Aceru, reproduktor, tlačítko na vypnutí a zapnutí PDA a stavovou diodu. Ta umí blikat zeleně a červeně a signalizuje zapnutí přístroje, upomínku, vybitou baterii či nabíjení. Pod displejem se nachází pětisměrný D-Pad, který je možno ovládat stylusem. Okolo něj jsou čtyři programovatelná tlačítka a otvor mikrofonu.

 
Acer n10 nabízí typická čtyři tlačítka pro spuštění PIM aplikací.
Vedle reproduktoru je tlačítko pro zapunutí PDA.

 
Na levé straně nalezneme ovládací třísměrové tlačítko

Na levé straně je slot pro SD kartu (není SDIO, tudíž nepodporuje karty kombinované např. s Bluetooth, GPS apod.) Nad ním je další stříbrné tlačítko, které vyvolá nabídku Start při jakékoliv činnosti a ještě výš naleznete tlačítko na způsob Jog-Dialu od Sony s potvrzovací funkcí a okénko IrDA.

Na vrchu je pouze slot pro Compact Flash Type I/II karty, zdířka pro 3,5 mm jack a otvor pro stylus. Ten se vysouvá ručně, takže zde není nic, co by se mohlo při jeho vysunutí a zasunutí porouchat. Napravo je umístěno tlačítko pro spuštění digitálního záznamníku a přepínací tlačítko s funkcí hold, které při zapnutém PDA zablokuje tlačítka a vypne displej. To mi vyhovuje například při přehrávání MP3, kdy nepotřebuji mít zapnutý displej. Takto lze i šetřit energii. Jiný způsob využití jsem zatím nenašel.

Do spodní části lze připojit kabel pro synchronizaci s počítačem a nabíječku. Vedle těchto otvorů se nachází ještě jeden, ve kterém je malý přepínací „knoflík“, jimž se provádí pevný reset. Tento knoflík lze přepnout jen něčím tenkým, třeba stylusem. Také ho musíte přepnout do polohy „On“ před úplně prvním zapnutím PDA. Zadní strana je přišroubovaná čtyřmi šrouby, tudíž nelze vyjmout baterii jako třeba u Axima. Poslední částí je otvor s měkkým restartem, kterým provedete běžný reset, který známe například ze stolních PC. A nebudeme si nic nalhávat, u PocketPC je tento reset občas potřeba.

Barevný svět

LCD displej má fyzické rozměry 75 x 57 mm, jeho rozlišení je 240 x 320 obrazových bodů. Dokáže zobrazit až 65 536 barev. Po rozbalení na něm byla nalepena ochraná folie, která ale neplní funkci speciálních ochranných folií, které lze koupit jako příslušenství. Displej je velmi kvalitní, dobře čitelný, avšak na přímém slunci ze své čitelnosti ztrácí a nezachrání to ani reflexivní folie na jeho pozadí. Lze nastavit úroveň podsvícení, a to zvlášť pro normální používání a zvlášť, když je přístroj připojen k nabíječce. Nenaleznete zde čidlo, které by úroveň podsvícení regulovalo, jako je to třeba u iPaqů. Dále je možné zvolit po jak dlouhé době v nečinnosti se má displej vypnout.

Na dotyky reaguje displej ihned, není vidět žádné zpomalení a není potřeba tlačit na displej silou. Dalo by se říct, že je nastaven optimálně. Do PDA si posílám fotky z S55 a jsem spokojen, protože v rozlišení 640 x 480 pixelů vypadají na tomto displeji velmi dobře.

Témata článku: Acer, , , , Siemens S55, Ace, Počítač, Občasné hraní, Zkušenost, DEL, Kapesní počítač,