Delší zkušenosti s Nokií N-Gage

Nokii N-Gage jsem pořídil dvanáctiletému synovi. Nyní se nemůžeme dohodnout, kdo s ní bude hrát. Má v sobě kvalitní stereofonní rádio, MP3 přehrávač a zabudovanou podporu her. Jedinečný to mobil.

Hrací konzole

Útok na peněženku začne teprve u her, pro které je N-Gage primárně určena – rozhodně se nejedná o telefon s podporou her, ale o herní konzoli a přehrávač s funkcemi pro telefonování. Ceny jsou značně vysoké, pohybují se v rozmezí 1 400 - 1 800 Kč. Není tedy divu, že se okamžitě začaly množit návody na prolomení jejich ochrany proti kopírování, tím se však zde nebudeme zabývat.

Výběr her na trhu začíná být velký, zmíním jen několik nejznámějších. Seriál podrobných recenzí byl na MobilManii otevřen článkem o SonicN a pokračoval hrou Rayman3, další budou jistě následovat. Mezi nejhranější patří dále Tomb Raider, zmíněná vesmírná střílečka Space Impact, Pandemonium, FIFA 2003, MOTO GP a další. Úroveň všech her je vynikající, jediná konzole, která jim může konkurovat, je GameBoy Advance Pocket, který disponuje větším a lepším LCD a v současnosti zatím širší nabídkou titulů. Netradičně na výšku postavený displej překresluje skvěle i trojrozměrnou vynikající grafiku a většina her je doprovázena výbornými zvukovými efekty i muzikou.

  

Převratné je ovšem hraní mezi více hráči pomocí Bluetooth. Nokia jako první přinesla hry do mobilního telefonu a také jako první nabídla hraní prehistorického hada ve dvou lidech pomocí infraportu. Co by ovšem mohlo nastat po rozšíření této konzole, to by bylo neštěstí pro učitele i pro rodiče. To, že děti budou mít možnost zahrát si hru kdekoli a kdykoli společně s kamarády, je určitě uchvátí.

Hraní bez drátů je naprosto plynulé, není třeba žádný zásah v nastavení, při navazování komunikace jsem se nesetkal s jediným problémem a při opuštění dosahu se hra pozastaví a čeká na návrat druhého hráče, který se opět bez problémů přihlásí zpět. Před uvedením přístroje jsem slyšel spekulace o hraní i pomocí technologie GPRS na dálku. Představa, že bude možné hrát na dálku například šachy, je opravdu nevídaná, zatím to však žádná hra neumožňuje.

  

Celkově k hraní nemám žádné výtky, aparát to zvládá na jedničku. Je tu však jedno „ale“ – výdrž baterie je příšerná. Budete-li hrát opravdu intenzivně, nedostanete se s výdrží přes tři hodiny čistého provozu, což je podle mě naprosto katastrofální výsledek i ve srovnání s konkurenčním GBA. Telefon v pohotovostním režimu vydrží v provozu i tři dny, ale u přístroje, kde lze očekávat, že bude v náročném provozu, je to hodnota nedostatečná. Nezapomeňte si tedy vzít s sebou nabíječku i na cestu z Prahy do Brna.

Rádio a walkman

Poslední, co zbývá zhodnotit, je podpora hudby. Telefon disponuje podporou čtyřiadvacetihlasého vyzvánění a má integrovaný přehrávač MP3. Umí sám nahrávat ve formátu AAC a nabízí nastavení těchto formátů jako vyzváněcích tónů. Rozjezd vyzvánění u příchozího hovoru není zrovna svižný, telefon má nejdříve tendenci zahrát standardní melodii, ale přesto je to schopnost vítaná.

 

Uchvátila mě možnost nahrávat stereofonní zvuk z jiného zařízení opatřeného klasickým konektorovým výstupem. Nokia k tomuto účelu dodává v krabici i kabel s patřičnými jacky, navíc přikládá i redukci pro klasická sluchátka, když by nevyhovovala ta přiložená. Zařízení umí nahrávat samozřejmě i jako diktafon nebo z integrovaného rádia. Oba zdroje pak lze poslouchat na překvapivě kvalitním hlasitém handsfree nebo ve sluchátkách.

Rádio bohužel vyžaduje připojení headsetu jako antény, ale svou funkci plní výborně, manuální i automatické ladění nemá nejmenší problém najít i slabou stanici. Aparát pak umožňuje uložení stanic do paměti i s pojmenováním, RDS není přítomno. Výdrž baterie je o poznání lepší než u hraní her, telefon vydržel hrát něco okolo deseti hodin, někdy i déle.

Bláznivá novinka

Nokia v posledních letech chrlí jednu bláznivou novinku za druhou a tahle se zdála být ze všech novinek nejbláznivější. Přestože probíhá poměrně masivní podpůrná kampaň, prodeje N-Gage nejsou dobré a zřejmě nesplnily očekávání. Trh o přístroj nemá patřičný zájem, což je ale velká škoda, protože jde o vynikajícího průkopníka přístrojů, které nás budou obklopovat v budoucnosti.

S klesající cenou se N-Gage jistě dočká rozšíření. Podle mě je však telefon zacílen na trochu jinou skupinu než Nokia předpokládá (podle ní je to 18-26 let), bude sklízet úspěchy spíš u mladší generace. Ten, kdo si N-Gage pořídí v dospělosti, je buď fanouškem, nebo skrytým dítětem, podobně jako já. A jako velké dítě nemohu jinak než N-Gage doporučit, už jen proto, že jde o nejlevnějšího zástupce Series 60, kterému chybí k dokonalosti jedině fotoaparát a lepší baterie.

Technické parametry Nokie N-Gage najdete v katalogu mobilů a podrobnou recenzi zde.

Témata článku: Nokia, Nokia 3100, Nokia 3310, Nokia N-Gage, DEL, Zkušenost, Tomb Raider, Růžový sad, Vyměnitelný kryt, Slušný mobil, Rayman, Integrovaný kalendář, Nejlevnější zástupce, Neznalé oko