Delší zkušenosti s Nokií N-Gage

Nokii N-Gage jsem pořídil dvanáctiletému synovi. Nyní se nemůžeme dohodnout, kdo s ní bude hrát. Má v sobě kvalitní stereofonní rádio, MP3 přehrávač a zabudovanou podporu her. Jedinečný to mobil.
Kapitoly článku

Symbian? Symbian!

Operační systém je standardní Series 60 a netřeba ho příliš rozebírat. Po stisknutí dnes už dobře známé klávesy, kterou jsem dlouho považoval za tlačítko sloužící k synchronizaci s počítačem, se otevře standardní grafické rozhraní známé např. z Nokie 7650. Zdá se mi výrazně lépe propracované, ikonky jsou hezčí a uhlazenější, příčinou však může být kvalitnější displej.

Některé složky jsem si hned první den přejmenoval a zástupce v nich přeházel, abych mi nabídka dávala lepší smysl a lépe jsem se v ní orientoval. Líbí se mi uspořádání zpráv – všechny složky jsou společné, takže příchozí e-mail najdete vedle příchozí SMS ve stejné složce jako třeba obrázek přijatý přes Bluetooth. Zajímavá je možnost přiřadit různé funkce kontextovým klávesám v pohotovostním stavu. Nastavil jsem si vpravo volbu Nová zpráva, takže se mi hned rozbalí možnost psaní nové SMS, MMS nebo e-mailu.

 

Vlevo jsem se pokusil použít Oblíbené položky, ovšem zklamalo mě, že do této uživatelské nabídky nelze zařadit libovolnou funkci z menu, ale jen jednotlivé soubory z aplikací. To pro mě trochu ztrácí smysl, jsem totiž zvyklý z komunikátoru na klasickou pracovní plochu Windows, kam lze zařadit jakéhokoli zástupce z menu. Nadšený jsem však možností podržet klávesu pro vstup do menu, jež vyvolá aktivní aplikace, mezi kterými se dá volně přepínat – i to je určitě inspirováno komunikátorem. Je to další z funkcí, které mi přijdou nepostradatelné a na které jsem zvyklý. Možnost přepnout se z právě probíhajícího wapu např. do telefonního seznamu nebo psaní SMS bez nutnosti vypnout aplikaci jsem postrádal u všech běžných telefonů. Jestliže je v běhu příliš mnoho aplikací a nedostává se volné paměti, N-Gage je sama postupně vypíná podle pořadí, v jakém byly naposledy použity, což neumí ani komunikátor. Je tedy třeba možné mít rozepsané dvě SMS najednou a ještě k tomu mít rozehranou hru a přijmout hovor.

Sen o wapu

Prohlížení wapu se pro mě stalo zábavou, o jaké si mi ani nesnilo. Displej nabízí takovou kvalitu zobrazení, že jsem byl až překvapen, jak může ten suchý wap hezky vypadat. Tvůrci wapových stránek si tyto možnosti pomalu uvědomují a některé jejich výtvory už se blíží jednoduchým webovým stránkám. N-Gage podporuje dále prohlížení xHTML – tuto stránku jsem nalezl jen jednu, a to domácí prezentaci N-Gage. Plně barevné stránky s obrázky, které se natahují jen několik vteřin, mi rychle daly poznat, proč je i-mode v Japonsku tak populární a vzbuzuje to ve mně naději, že wap není mrtvou technologií. Wap se pro mě stal rychle drogou, pro kterou je nutné mít aktivovaný datový paušál, protože jinak vás může zruinovat.

 

Do N-Gage lze instalovat aplikace pomocí standardně dodávaného USB kabelu na kartu MMC nebo stažením z wapu. Otrávilo mě, že dodávaný kabel nelze použít pro připojení k Nokia Data Suite nebo přes něj využívat N-Gage jako modem – k tomu všemu lze použít pouze Bluetooth.

Zlí jazykové tvrdí, že Nokia šetřila na datovém kabelu, já si ale myslím, že jde o ochranu systému – kabelem se lze totiž dostat jen na MMC. Podporovány jsou i aplikace v Javě. Natahal jsem do telefonu mnoho zbytečností i hezkých aplikací. Téměř vše, co je určeno pro Nokie 7650 a 3650, mi fungovalo bez problémů, spouštěly se i javové aplikace pro jiné modely Nokia, jen v menších rozměrech LCD.

Jednou z nejlepších aplikací bylo stICQ, se kterým jsem na ICQ strávil hodiny. Nejoblíbenější hrou se stal Space Impact z přiloženého CD, kdy jsem si připomněl, že podobnou jednoduchou vesmírnou střílečku jsem jako kluk miloval na herním automatu v samoobsluze za rohem.

 

Líbí se mi integrovaný kalendář, je barevně rozlišený a velmi se blíží tomu v Nokii 9210i. Součástí balení je 32MB karta MMC, na kterou lze ukládat hlavně skladby v MP3, ale i ostatní data potřebná k životu. Nečekejte ovšem, že si s ní vystačíte, a začněte šetřit na větší kapacitu, protože základní karta stačí snad jen na provoz a muziku už není kam ukládat. Při nákupu karty však buďte velice opatrní s většími kapacitami, podle zkušeností ve fóru o Symbianu mají některé značky problémy s rychlostí přístupu a zamrzají.

Sám používám 256MB kartu značky Medion a nemám s ní sebemenší problém. Jednoduchý Správce instalací prohledá vždy celý telefon i kartu a nabídne seznam nainstalovaných i nenainstalovaných aplikací v přístroji, aplikace Obrázky si sama najde obrázky, Rekordér zase všechny melodie, Přehrávač pak muziku.

 

Skutečně multimediální aparát

Podívejme se na to nejpodstatnější, proč N-Gage vlastně vznikla. To, co z ní dělá jedinečnou, je podpora zábavy. Má v sobě kvalitní stereofonní rádio, MP3 přehrávač a zabudovanou podporu her. Z toho plyne důležitá informace pro rodiče, než řeknou radikální „ne“ k ceně aparátu: kvalitní walkman dnes stojí okolo dvou tisíc korun, discman i šest, herní konzole srovnatelná s N-Gage je jedině GBA Pocket v ceně okolo čtyř tisíc korun. Slušný mobilní telefon stojí dnes od tří tisíc (např. Nokia 3310) do zhruba šesti tisíc (např. Nokia 3100).

V součtu tedy N-Gage vychází ne-li jako nejlevnější, pak tedy rozhodně srovnatelná varianta při současné výhodě maximální variability, sdružení všech funkcí pod jeden vyměnitelný kryt a s nutností dobíjet jen jeden přístroj jednou nabíječkou. Potomek o vás navíc bude minimálně měsíc mluvit v superlativech, což jistě také není k zahození.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Nokia, Nokia 3100, Nokia 3310, Nokia N-Gage, DEL, Zkušenost, Vyměnitelný kryt, Rayman, Slušný mobil, Nejlevnější zástupce, Neznalé oko, Integrovaný kalendář, Růžový sad, Tomb Raider