Delší zkušenosti s Nokií N-Gage

Nokii N-Gage jsem pořídil dvanáctiletému synovi. Nyní se nemůžeme dohodnout, kdo s ní bude hrát. Má v sobě kvalitní stereofonní rádio, MP3 přehrávač a zabudovanou podporu her. Jedinečný to mobil.
Kapitoly článku

Po dlouhém váhání jsem synovi pořídil Nokii N-Gage. Rozhodování nebylo lehké, sám jsem nebyl stoprocentně přesvědčen o kvalitách tohoto přístroje a o vhodnosti pro dvanáctileté dítě. Rozhodl však malý kluk schovaný kdesi ve mně. Už dlouho používám Nokii 9210i, a tak dalším skrytým argumentem byla touha konečně si pohrát s něčím novým.

 

Už po měsíci jsem musel připustit, že kdybych v Nokii 9210i neměl nahraná všechna podstatná data, zůstala by odložená hluboko v tašce. Samozřejmě by mi chyběla i plná klávesnice, ale to je snad jediné mínus, které by mi bránilo zaměnit aparáty trvale. Telefon se mi od prvního okamžiku líbil i designově, což je ovšem čistě subjektivní názor. Se synem se denně přetahujeme o to, kdo si vlastně bude hrát. Mojí výhodou v počátku bylo, že se syn sám rozhodl převzít telefon až na Vánoce a mně ho přenechat na „testování a objevování“ po celý listopad a prosinec.

 

Tip: velká recenze Nokie N-Gage

Hranou u ucha

Jestli lze něco Nokii N-Gage jednoznačně vytknout, pak je to velikost. Osobně jsem si ovšem vahou i velikostí oproti 9210i polepšil. I přes podivný tvar se telefon dobře nosí, je překvapivě skladný a lépe se přenáší oproti GameBoy Advance (GBA) od Nintenda, se kterým ji budu srovnávat častěji. Na rozdíl od něj se dá s N-Gage také volat, a to dost podivně. Telefon se totiž přikládá k uchu horní hranou, což vyvolává pobavené pohledy neznalého okolí. S telefonem se po zkušenostech dá volat i naprosto běžně s číselnou klávesnicí u ucha, kdy reproduktor míří také k uchu. Snad jen umístění mikrofonu se mi nelíbí, je totiž v této poloze na opačném konci a mám subjektivní dojem, že mě volaný slyší malinko hůř než u 9210i.

  

Také si prsty během hovoru osaháte lesklé sklo displeje a najít poslepu červený telefonek k ukončení hovoru se mi po měsíci zdálo stejně nemožné jako na začátku. Je tu ale vynikající hlasitý odposlech, který vás naučí, že kdykoli je to možné, aparát zmáčknutím jediného tlačítka převedete na hlasité handsfree. Jeho intenzitu pak pohodlně ovládáte kurzorovým křížem. S úspěchem ho používám i v autě, kde plně nahrazuje pevnou sadu.

Telefonní seznam sdílí paměť telefonu, je tedy limitován pouze volnou kapacitou 3,4 MB. Lze si uložit i fotografii ke kontaktu, který se pak dá zařadit do skupiny volajících a lze mu přidělit vyzváněcí tón z nabídky telefonu, stažený soubor MIDI nebo nahranou melodii ve formátu MP3. Vyhledávání je možné pomocí více znaků.

  

Psaní zpráv rozhodně není procházka růžovým sadem, protože rozložení kláves je prostě jiné. Práce se zprávami je ale jinak propracovaná, vše je logicky seřazeno a nebudete dlouho váhat nad žádnou volbou. Vadí mi, že nelze jako u 9210i zadat adresáta přímým vložením jména do řádku pro příjemce, je-li v telefonním seznamu. Nutnost vstupu do seznamu a výběru příjemce vám zřejmě vadit nebude, pokud jste na to zvyklí z běžného telefonu. Další nectností Nokií je nemožnost vložit soubor MIDI do MMS – lze pouze nahrát vlastní zvukový klip.

Uchvátila mě však správa e-mailů. Schránku jsem měl nastavenou během chvilky, vše fungovalo napoprvé a čtení i psaní e-mailů je opravdu jednoduché. Jakákoli javová aplikace, kterou jste dosud používali, nemůže nahradit integrovaný originál. E-mailový klient nabízí všechno, co potřebuji. Podle mého měření vychází odeslaný e-mail o tisíci znacích u paušálů přibližně na 20 haléřů, což se může při větším rozšíření telefonů s tímto klientem stát nebezpečnou konkurencí SMS zprávám.

Ovládání, jaké jste ještě neviděli

Ovládání se dá shrnout do jedné věty: zapomeňte na vše, co jste se dosud naučili, a začněte znovu. N-Gage opravdu není obyčejný mobil. Zapomeňte na psaní SMS jednou rukou poslepu, zapomeňte, že budete používat staré klávesové zkratky, zapomeňte, že byste se někdy naučili poslepu orientaci v menu.

Hodně věcí je jinak i oproti jiným modelům Nokií třídy Series 60. Mají to na svědomí především jinak rozložené klávesy, které sice vypadají efektně a dokonale dotvářejí image herní konzole, ale každá je jinde, než byste ji čekali. Nelze říci, že je ovládání špatné, jen je prostě potřeba se ho naučit.

  

Výtka však směřuje ke klávesám samotným. První dojem je vynikající, tlačítka jsou na omak kovová s dobrým zdvihem a vypadají, že vás poslechnou na slovo. V praxi se ale setkáte s tím, že číselná klávesnice je vyjma hracích tlačítek 5 a 7 málo vyvýšená a stisk není dokonale jistý. Kurzorový kříž se dá pro potvrzování voleb stisknout, což se však povede s úspěšností na 90 % až po dlouhém tréninku. Když pospíchám, používám pro potvrzení vždy levou kontextovou klávesu, která stisk kříže může většinou nahradit.

  

Kříž působí od počátku dojmem, že je jaksi vyviklaný, při stisku nahoru se lehce vzpříčí, zůstane viset a vrátí se do své polohy až po stisku směrem dolů. To jsem nejdříve považoval za závadu jednotlivého kusu, ale v prodejně jsem se ujistil, že tím trpí i další N-Gage. Na chvilku pomůže sejmutí výměnného krytu a usazení gumy s klávesami, problém se ale časem objeví znovu. Směr však drží vždy skvěle, jako jediný je dobře k nahmatání a má i určitý odpor, což přispívá k dobré ovladatelnosti her, kde je tato vlastnost k nezaplacení. Například u GBA mám někdy dojem, že postavička si jde tam, kam chce, a ne tam, kam jsem ji křížem poslal.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Nokia, Nokia 3100, Nokia 3310, Nokia N-Gage, Růžový sad, Vyměnitelný kryt, Slušný mobil, Nejlevnější zástupce, Tomb Raider, Rayman, Zkušenost, Integrovaný kalendář, Neznalé oko, DEL