Delší zkušenosti se Samsungem SGH-E700

Měsíc po zveřejnění megarecenze Samsungu SGH-E700 nabízíme článek s delšími zkušenostmi. Máme již k dispozici českou verzi mobilu a po týdnech praktického používání víme, co je skutečně dobré, a co se naopak výrobci nepovedlo.
Kapitoly článku

Zkušenosti: telefonování a zprávy

Složitější přístup do telefonního seznamu, kde je nutné napřed stisknout obě funkční tlačítka, jsem nakonec vzal na milost. I když by se samozřejmě hodilo okamžité otevření pomocí stisknutí některého směru velkého tlačítka, kde je teď nesmyslně třeba volba vyzváněcí melodie, práci to zase tolik nezpomaluje. Více by mi vadilo, kdyby se v seznamu nedalo vyhledávat postupným psaním počátečních znaků jména, jak to měly některé starší Samsungy. Při kapacitě tisíc jmen by to už byl opravdu problém, zde ale naštěstí nemohu mít k Samsungu SGH-E700 žádnou připomínku.

 
Vyhledávání postupným psaním jména
 

Dost mi vadí – a po některých příspěvcích v diskusi jsem trochu s novým firmwarem očekával změnu – že telefon nedokáže při příchozím hovoru zobrazit fotografii volajícího. Proč Samsung tuto funkci nepodporuje? E700 je plně multimediální telefon, má vestavěný fotoaparát, špičkový barevný displej ... a na takovou užitečnou věc zapomene. Jednotlivé osoby můžete odlišit pouze malými, dosti škaredými ikonkami.

  
Pouze malé ikonky

Ke zvuku při telefonování nemám výhrady. I když bych si samozřejmě mohl představovat „lepší Hi-Fi“, jsme u mobilních telefonů, nikoli u domácího sterea. Zvuk je dostatečně hlasitý, má dostatečný basový základ, slušné středy i výšky, které však na druhou stranu nejsou zbytečně agresivní, v pozadí není také slyšet žádný šum.

Na opravdu český slovník T9 jsem si postěžoval už v úvodu. Sedmdesát znaků, které se vejdou do jedné zprávy, opravdu není velká výhra, a i když lze samozřejmě psát dlouhé textovky, které se při odesílání rozdělí, leze to do peněz. Až na pomalé otevírání seznamu přijatých zpráv je práce s textovými zprávami pohodlná a rychlá.

Některý z čtenářů se mně ptal na možnost přidávání nových slov do slovníku T9: ano, je to možné. Telefon však rozlišuje velká a malá písmena, a pokud do slovníku zadáte třeba slovo MELIORACE (standardně je totiž nastaveno velké písmo), s verzálkami se potom setkáte i při běžném psaní tohoto slova.

Samsung má dobře propracovaný editor multimediálních zpráv MMS. Lze s ním vytvořit až desetistránkovou ememesku s deseti obrázky, mořem textu, můžete také nahrát zvuk, ačkoli telefon na druhou stranu v hlavní nabídce nenabízí diktafon ani záznamník hovoru. Součet všech položek ale nesmí přesáhnout limit osmdesát kilobajtů, při velikosti obrázků vhodných pro posílání MMS, které mají průměrně čtyři kilobajty, to však není problém.

 
Jedna MMS může obsahovat až deset takových stránek

Zkušenosti: organizace času a další funkce

Telefon vůbec nepoužívám pro organizaci času, takže nepřidám žádné své zkušenosti s vestavěným kalendářem a úkolovníkem; popis těchto funkcí najdete ve starší recenzi. K budíkům není moc co psát, vše důležité už také bylo řečeno: jsou tři, lze jim nastavit různý čas a dny, ve kterých mají budit, i melodii. Uživatel si může vybrat, jestli ho budíky mají rušit v případě, je-li telefon vypnutý. Oceňuji, že telefon hraje docela dlouho a na rozdíl od již zmíněného Panasonicu GD87 dokáže vzbudit.

   
Měsíční pohled na kalendář, úkolovník, položka úkolovníku, budíky

Díky možnosti nastavit ve wapovém prohlížeči jiný než standardní port a tím využívat různé internetové brány, jsem se Samsungem na wapu velmi často. S prohlížečem jsem spokojen, líbí se mi, že se po přerušení práce stisknutím modrého středního tlačítka ocitnu vždy tam, kde jsem skončil. Velmi užitečnou funkcí při práci s formuláři je nabízení textů, které jste do nich zadali už někdy před tím – hodí se to při počasí (wap.weatheronline.co.uk), při hledání vlakového nebo autobusového spojení (wap.vlak.cz) i jinde. Ocenil bych ale, kdyby si telefon pamatoval adresy, jež jsem do něj ručně zadal. Nyní třeba uděláte chybu a musíte všechno od začátku psát znovu.

 
Díky za možnost nastavení nestandardních portů

Samsung nepoužívám pro přístup k internetu z počítače, pro to mám jinou kartu SIM a telefon s podporou Bluetooth, proto mi absence této bezdrátové technologie osobně příliš nevadí. Je ale jasné, že pokročilí uživatelé kvůli tomu třeba po Samsungu nesáhnou; infraport a možnost propojení s počítačem kabelem není dostatečná náhrada.

Z vestavěných her jsem si nejvíc navykl na bowling (majitelé Samsungů, jaké máte nejvyšší skóre?), pro chvíle nicnedělání se mi zalíbilo také javové odstraňování kuliček BubbleSmile. Po dalších javových aplikacích jsem moc nepátral, ale i přesto zkusil, že do Samsungu lze nové javové programy nahrát, ačkoli se mnohdy uvádí opak. Wapové archivy ale bohužel nemají Samsung jako samostatnou kategorii, musíte vybírat z nabídky „generic“.

  
Bowling a odstraňování kuliček
 

Všechno zpět, máme software

Minulý týden se oficiálně objevil programový balík EasyStudio, jehož prostřednictvím lze Samsung SGH-E700 připojit k počítači. Můžete v něm upravovat telefonní seznam a kalendář, pracovat s textovkami a seznamem hovorů, slouží také k přenosu obrázků a zvuků do telefonu. O tomto softwaru se ale dočtete víc v samostatném článku, který se na MobilManii objeví do několika dnů.

Hodně dobrý telefon

Samsung SGH-E700 je velmi dobrý telefon pro uživatele, kteří chtějí „jen telefon“, kteří k mobilním telefonům nepřistupují stylem „pokud nemá těchto sto třicet osm pokročilých funkcí, je to šmejd,“ a kteří jsou případně ochotni přistoupit ke kompromisům.

Některé věci Samsungu chybí, jiné řeší trochu jinak, než by člověk zvyklý na tradiční evropské značky uvítal, i tak ale telefon patří mezi nejlepší současná véčka.

Další podrobné informace o Samsungu SGH-E700 najdete v megarecenzi.

Plusy a mínusy

+ nemá anténu
+ design
+ obrovská paměť

- český slovník T9 píše s háčky a čárkami 
- ke jménu v seznamu nelze přidat fotografii
- když zhasne malý displej, nejsou vidět příchozí SMS a zmeškané hovory

zdroj: Kiboon Mobile
telefon: 221 033 098
předběžná cena: 14 000 Kč
termín uvedení: říjen 2003


Kompletní přehled parametrů telefonu najdete v Katalogu mobilů

Témata článku: Samsung, Samsung E700, Sam, Velká výhra, DEL, Samsun, Zkušenost, Barevný kruh