Delší zkušenosti se Siemensem MT50

Jeden z našich čtenářů, Martin Šimon, popisuje v tomto článku své zkušenosti s delším používáním mobilního telefonu Siemens MT50. Budete s ním souhlasit?

Upozornění: následující text vyjadřuje osobní názor čtenáře, názor redakce časopisu MobilMania.cz se může lišit. Text byl stylisticky upraven.


MT 50 je již můj třetí Siemens. Začínal jsem před několika lety se Siemensem S6 (na svou dobu skvělý mobil s grafickým displejem, ovšem poněkud větší velikostí). Jakmile začala po dvou letech odcházet baterie a klávesnice , začal jsem se poohlížet po dalším Siemensu. Bylo to před dvěma roky před vánocemi, kdy zrovna "letěl" model C25. Celkem mne potěšilo, že si můžu skládat vyzvánění - a tak jsem do něj šel. Jeho největší slabinou byl pouze třířádkový textový displej. Po dalších dvou letech mi to však začalo vadit, tak jsem zhruba před měsícem investoval do Siemense MT50. A investice to byla dobrá – jen mne trošku zamrzelo, že za 14 dní cena telefonu spadla o hodně dolů).

Mobil nepoužívám pouze jako telefon, ale zajímají mě hlavně funkce s "přidanou hodnotou", kterých má MT50 asi nejvíce, co lze dnes v mobilním telefonu najít (teď vidím jak se ušklíbli majitelé Nokií 7650, ale můžu je ubezpečit, že podle mého názoru je barevný displej jen žrout baterek a MMSky žrout kreditu). Dovolil bych si říci, že mnohdy nahradí klasický počítač a ti, kteří PC doma nemají, vlastně nekupují jen telefon, ale minipočítač "ukrytý" hluboko v telefonu. Pro takové lidi je tento mobil hotovým požehnáním (dostanete se na internet, pošlete si email, stáhnete si hry a aplikace, apod.).

Siemens MT50 toho umí opravdu hodně - k tomu, aby to byl dokonalý mobil, mu chybí pouze pár drobností: kupříkladu dokoupitelný přehrávač hudebních souborů ve formátu mp3), to ovšem bohatě vykupuje jeho cena. Právě ta je jednou z věcí, u které se musím zastavit. Poměrem výkon/cena je to snad nejnadupanější mobilní telefon v historii. Kdekdo by si myslel, že za cenu kolem 4 tisíc, dostane obyčejný low-end a s ušklíbnutím se jde poohlédnout po něčem dražším, opak je však pravdou. Tímto přejdeme k tomu, co vše MT50ka umožňuje.

Co se týče vlastností telefonu, ani nevím, kde mám začít. Vezmeme to tedy popořadě. Displej s relativně vysokým rozlišením a nastavitelnou úrovní kontrastu splňuje všechna očekávání na něj kladená: je rychlý, nikde neuvidíte žádné "duchy". A když připočtete nádherné a syté modré podsvícení, vůbec nebudete toužit po barvě. V klidovém stavu si na displej můžete umístit obrázek či spořič. Klávesnice již netrpí klasickým nešvarem starších siemensů a dá se na ní pohodlně psát. Velikost telefonu je naprosto perfektní, pokud ho vytáhnete z obalu (pokud nějaký používáte), tak je to taková malá myška do ruky.

Z těch důležitějších funkcí bude zajisté nejpoužívanější Java s WAPem (v kombinaci s  GPRS datovými přenosy). Telefon má něco kolem čtvrt megabajtu sdílené vnitřní paměti, z čehož použitelných je cca 198 Kb a vejde se vám tam přibližně 7 her či aplikací. Jejich největší výhodou je, že je můžete smazat a nahrát jiné, až vás omrzí. WAP v kombinaci s GPRS přenosy je přímo ideální pro surfování na mobilním telefonu. Už se nemusíte stresovat každou minutu, že vám naskakují poplatky za čas, teď vám budou naskakovat pouze poplatky za přenesená data. Takový vstup do emailové schránky, s vybráním emailu a posláním emailu vás vyjde zhruba na 4 kb, s tím, že ho můžete psát klidně čtvrt hodiny.

Vyzváněcích tónů je k dispozici celá řada, já osobně však vyzvánění vůbec nepoužívám, protože si bohatě vystačím s vibracemi, zvukové upozornění mám nastaveno pouze pro textové zprávy. Zvuky v telefonu pro oznámení textovky jsou však velice slabé, doporučuji si stáhnout nějaké lepší nebo si jej vyrobit, nahrát na internet a následně stáhnout přes WAP.

Co se týče výdrže baterie, lze ji rozdělit na dvě skupiny - podle způsobu používání. Pokud budete sem tam volat, psát textovky a nebudete telefon moc používat, tak vám vydrží třeba i 6 dnů i více. Pokud budete telefon "intenzivně" používat (tzn. hodně WAPovat, hodiny hrát hry) tak vám vydrží zhruba tři dny. Nabitý je ale za dvě hodinky a nabíječka je stejně velká jako u ostatních novějších Siemensů.

U MT50 si můžete vyměnit kryty, takže pokud ho poškrábete nebo jinak zlikvidujete, tak si koupíte nový a máte rázem nový telefon :-). Kryty stojí asi čtyři stovky. Telefon ani po měsíčním intenzivním používání nezačal vrzat, což hodnotím jako velké plus. Po několika "zkušebních" pádech na zem je telefon pořád jako nový.

Hodně z vás určitě také zajímá komfort práce s textovkami, což může u někoho být ta jediná věc, k čemu mobil využívá. Telefon má paměť na 25 textovek + můžete zprávy přesouvat do archívu, kde jich můžete mít klidně několik stovek, záleží jen na velikosti volné sdílené paměti. Telefon má podporu T9, s jejíž pomocí se textovky a emaily (na WAPu) píšou opravdu svižně. Telefon podporuje i EMS, takže se nelekněte, pokud vám při čtení SMS mobil zahraje nebo na vás něco „vybafne“.

S telefonem Siemens MT50 se dá užít opravdu spoustu zábavy, má funkcí jako velice málo mobilů na trhu a s odstupem měsíce musím říct, že bych ho asi za žádný jiný mobil nevyměnil.

Diskuze (267) Další článek: 27.11.2002 09:40 Dnes ve 23:59 se rozhodne

Témata článku: Siemens, Siemens MT50, DEL, Zkušenost, Požehnání