Desatero mobilních novinek od Samsungu

Zajímavá úroda se sešla pod vlajkou Koreje. Hned deset nových telefonů pro rok 2008, vybere si každý. Známe ceny!
Kapitoly článku

Samsung L770: lesklá elegance

Pokud toužíte po nějakých extra výjimečných funkcích, nový Samsung L770 vám nejspíš nebude mít co nabídnout. Jestli ale chcete malý telefon elegantního vzhledu a vystačíte si s běžnými funkčními parametry současnosti, je tohle mobil přesně pro vás – tedy pokud vás oslovil design. Ten zde hraje asi hlavní úlohu. Lesklý vysouvák převážně zaoblených linií, místy sympaticky ostřejších s rozměry 102 × 48 × 14,2 mm patří určitě mezi ty drobnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

2,1" QVGA displej zobrazí 262 tisíc barev. Zadní strana výsuvné plochy poskytuje místo pro čočku fotoaparátu, tentokrát bez přisvětlení a s rozlišením průměrné 2 Mpx. Multimediální funkce doplňuje univerzální přehrávač hudby a videa, FM rádio s RDS a internetový prohlížeč. K surfování po webu poslouží rychlé datové přenosy EDGE a HSDPA, telefon je tedy uzpůsoben i pro telefonování ve 3G sítích a je rovněž vybaven kamerkou pro videohovory. Kabelové spojení s PC zajistí USB 2.0, bezdrátově se připojíte přes Bluetooth 2.0. Eleganci L770 umocní hned několik barevných variant, telefon se bude prodávat od dubna za 9 tisíc korun.

Samsung F400: hudební luxus pod hlavičkou Bang & Olufsen

Pro hudební fajnšmekry si Samsung připravil oboustranně vysouvací model ve spolupráci se známou dánskou značkou Bang & Olufsen. Při běžném vysunutí spodní části se objeví numerická klávesnice obohacená o tlačítka rychlé volby, při vysunutí směrem nahoru vykoukne stereoreproduktor s hi-fi technologií zvuku ICEamp. Vestavěný přehrávač zvládá multiformátové audio i video soubory, integrováno je také FM rádio s RDS. Pro hudební soubory bude paměti dost díky rozšiřitelnosti kartami microSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon zaujme moderním hi-tech designem, který je pro Bang & Olufsen typický a Samsung nemá problém se mu přizpůsobit. Přední straně dominuje ovládací kolečko s potvrzovacím středem a 2,2“ QVGA barevný displej, jenž zobrazí 262 tisíc barev. Na zadní straně najdete čočku 3,2Mpx fotoaparátu vybaveného funkcí automatického ostření a doplněného o LED diodu. S telefonem se dovoláte ve třech pásmech GSM i v sítích UMTS. Pro rychlá data poslouží přenosy EDGE nebo HSDPA. S počítačem jej spojíte přes Bluetooth nebo USB, obojí verze 2.0. Na luxusní hudební telefon Samsung F400 si počkáme do dubna, připravit si musíme 12 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung F480: jako druhý Armani

Další slibný model jako by z oka vypadl dřívější spolupráci Samsungu s módní značkou Armani. Zároveň je velmi podobný LG KU990 Viewty, které se u nás zrovna začalo prodávat. F480 je nanejvýš stylový přístroj s takřka výhradně dotykovým ovládáním a uživatelským prostředím Croix. Jeho dotykový displej s rozlišením 240 × 320 bodů disponuje úhlopříčkou 7,1 centimetrů. Telefon je přizpůsoben ovládání prsty bez stylusu a vybaven vibrací virtuálních tlačítek. Tento všestranný společník zvládá práci ve třech pásmech GSM a rozumí i se sítěmi třetí generace, v nichž díky HSDPA dokáže přenášet data závratnou rychlostí 7,2 Mb/s. Tuzemští uživatelé mohou být rádi za GPRS/EDGE. Fotoaparát dokáže pořídit snímky v rozlišení 5 Mpx, vybaven je i automatickým ostřením a stabilizací obrazu jak pro focení, tak pro natáčení videa. Nechybí přisvětlovací LED dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Soubory všeho druhu můžete uložit buď do 240 MB vnitřní paměti anebo na paměťovou kartu microSD. Samozřejmostí je hudební přehrávač a rádio s RDS. U tohoto vrcholného modelu s hmotností 91 gramů a rozměry 95,9 × 55 x 11,5 milimetrů chybí Wi-Fi, pro bezdrátovou komunikaci je k dispozici pouze Bluetooth 2.0. Dále je telefon vybaven USB 2.0 konektorem, mobilním blogováním, RSS čtečkou, video editorem a podporou všech nejpoužívanějších formátů audia a videa. Do prodeje se F480 dostane na přelomu dubna a května letošního roku za cenu pohybující se mezi 11 až 12 tisíci korun.

Samsung P960: digitální televize v mobilu

Digitální televize v mobilu si užijí majitelé P960. Telefon umožňuje příjem signálu DVB-H, samozřejmě pod podmínkou, že danou službu poskytuje operátor. U nás bychom se mohli s televizí v mobilu setkat už na přelomu roku 2008/2009. Tento Samsung je opět konstruován jako elegantní slider se stříbrným tělem. Displej má úhlopříčku 2,6 palce a rozlišení QVGA. V ostatních parametrech následuje ostatní představené mediální soukmenovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vybaven je 3,2Mpx fotoaparátem, podporuje sítě 3G včetně videohovorů a rychlých dat HSDPA. Nechybí ani plnohodnotný internetový prohlížeč audio/video přehrávač a FM rádio. S rozměry 102 × 53 × 16,5 mm se tento Samsung řadí k menším telefonům. Připojitelnost s PC zůstává prostřednictvím Bluetooth 2.0 nebo USB 2.0. Dostupnost ani cena na našem trhu zatím nejsou známy.

Samsung G810: korejská verze N95

Jeden ze dvou vrcholů barcelonské nadílky Korejců. Stříbrný smartphone s označením G810 řadí výrobce do skupiny označené „Infotainment“, což znamená, že přístroj uspokojí jak uživatele, kteří používají svůj mobil pro práci, tak ty upřednostňující multimédia a zábavu. Jedná se o telefon výsuvné konstrukce, který může směle soupeřit s konkurenty ze všech stájí a vypadá to, že bude mít navrch. Hlavním důvodem je totiž operační systém Symbian S60 třetí edice, který ještě do nedávna býval výsadou finských smartphonů. Časy se mění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podpora sítí druhé i třetí generace včetně datové technologie HSDPA dovoluje přenosy rychlostí až 3,6 Mb/s. G810 disponuje také pomalejšími GPRS/EDGE, Wi-Fi, USB 2.0 a Bluetooth 2.0 s profilem A2DP. Fotoaparát je bezezbytku převzatý od předchůdce G800, jedná se tedy o pětimegapixel s automatickým ostřením a trojnásobným optickým zoomem, funkcí rozpoznání obličeje a xenonovým bleskem. N95 třes se... Nechybí ani stereo FM rádio a obligátní hudební přehrávač.

Klepněte pro větší obrázek

Pořízené fotografie a další soubory si najdou místo buď v 130MB vnitřní paměti anebo na paměťové kartě microSD. Novinka nabídne stejně jako konkurenční Nokia vestavěnou GPS navigaci, geotagging, 3,5 mm konektor pro sluchátka a TV výstup. Telefon je poměrně velký, jeho rozměry činí 103 x 52,9 x 17,9 milimetrů, hmotnost výrobce neprozradil. Poměrně velký je i displej, ten je samozřejmě aktivní s úhlopříčkou 6,6 centimetrů a QVGA rozlišením. Telefon je připraven pro využívání služeb portálu Google (mapy, mail, vyhledávání) a YouTube. Uvedení smartphonu na trh je plánováno na březen, zaváděcí cena přesáhne hranici 15 tisíc korun.


TIP: Další informace a novinky ze Světového mobilního kongresu v Barceloně čtěte zde

Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, LG Viewty, Samsung E251, Samsung F400, Samsung F480, Samsung G810, Samsung i200, Samsung J150, Samsung J700, Samsung L770, Samsung P960, MOBI, Mobil, Děs, Desatero, Sam, Samsun, Zaváděcí cena, Nov