Desatero mobilních novinek od Samsungu

Zajímavá úroda se sešla pod vlajkou Koreje. Hned deset nových telefonů pro rok 2008, vybere si každý. Známe ceny!
Kapitoly článku

Vyznat se v telefonech Samsung je někdy trochu problém. Nejen že nemají žádné příliš logické značení podle typu konstrukce nebo vybavení telefonu, ale je také docela obtížné zaznamenat okamžik, kdy vstupují na trh. Výrobce jako by snad ani netoužil po žádných ovacích při zavádění nových modelů. A když už se naskytne příležitost novinky oficiálně představit a zpropagovat, jako tomu je na Světovém mobilním kongresu v Barceloně, lidé ze Samsungu se tváří nevrle pokaždé, kdykoliv se s fotoaparátem přiblížíte na dosah jejich vystaveným klenotům. Přitom se nemají za co stydět, telefony v reálu vypadají leckdy lépe než na firemních stylizovaných renderech.

To ale nemění nic na faktu, že Samsung je se svými deseti novými modely nejpilnější značkou, která v Barceloně ukázala nejvíce novinek. A korejský výrobce myslel opravdu na všechny: uživatele telefonů různých konstrukcí, toužící po obyčejném i stylovém telefonu, jednoduchém prostředí nebo operačním systému. V této oblasti dává na výběr dokonce ze Symbianu S60 nebo Windows Mobile, myslí i na zájemce o příjem televizního signálu do mobilu, hudební nadšence nebo na ty, kdo si potrpí na design spojený s luxusní značkou. Pojďme se tedy na nastíněnou mobilní nadílku podívat podrobněji.

Samsung U900 Soul: nová duše Samsungu

Novou vlajkovou loď výrobce, na které postavil téměř celou prezentaci v Barceloně, už jsme vám představili dřív. Podívejte se na podrobné specifikace a zde si prohlédněte živé fotografie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung J150: kovový klasik

Telefon klasické konstrukce, který bude na své konkurenty útočit hlavně cenou. V kategorii telefonů s kovovým tělem by měl patřit mezi nejlevnější. Přístroj má tloušťku těsně pod centimetr a celkově sympatické rozměry 111,2 x 45 x 9,9 mm. Pracovat dovede ve třech pásmech GSM (900/1 800/1 900 MHz) a podporuje datové přenosy GPRS/EDGE. Konektivitu doplňuje Bluetooth 2.0 s profilem A2DP a port USB 2.0. Aktivní LCD s úhlopříčkou 4,8 centimetru dokáže zobrazit 65 tisíc barev, jeho rozlišení je 176 × 220 bodů. Ve výčtu funkcí nechybí hudební přehrávač, FM rádio a podpora paměťových karet microSD. Vestavěný fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx není už dnes žádný zázrak, na snímky do multimediálních zpráv ale postačí. Telefon se začne prodávat na přelomu února a března za cenu okolo 3 500 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung J700: vysouvací zrcadlo

Další z půvabných telefonů od jihokorejského výrobce, které spadají do nižší třídy a přitom na to vůbec nevypadají. Tento černý vysouvák s zrcadlovým povrchem je si rovněž rozumí třemi pásmy sítě GSM a podporuje datové přenosy GPRS/EDGE. Opět nechybí USB port 2.0 a Bluetooth 2.0 s podporou profilu A2DP. Telefon nabídne TFT LCD displej s rozlišením 128 x 160 bodů a úhlopříčkou 5,1 centimetrů. Oproti předchozímu modelu je trochu baculatější, její tloušťka činí 14,9 mm, výška 99,5 mm a šířka 48 milimetrů. Ve výbavě najdeme opět skromnější 1,3 Mpx fotoaparát, FM rádio a podporu paměťových karet microSD. Prodávat se začne v březnu za cenu okolo 4 000 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung E251: E250 + 1

Nástupce oblíbeného Samsungu E250 přiláká všechny zájemce, kteří chtějí slušně vybavený, dobře vypadající telefon za rozumnou cenu. Otázkou zůstává, proč Samsung představuje téměř na chlup totožný model, když E250 se stále dobře prodává. Možná je to i proto, že starší model se vzhledově jen nepatrně lišil od mnohem vybavenějšího stájového kolegy D900. Linie E251 jsou už ale trochu zaoblené a přece jen více svědčí o lowendu. Ve výbavě nástupce nedostál žádných velkých změn, dvoupalcový barevný TFT displej je stále v rozlišení 128 ×160 a zobrazí 65 tisíc barev, fotoaparát produkuje opět pouze VGA snímky.

Klepněte pro větší obrázek

Zachován zůstal i hudební přehrávač, u nějž nově potěší rychlá přístupová klávesa, FM rádio navíc obdrželo identifikační funkci RDS. Tady ale veškeré inovace končí. S telefonem se dovoláte na třech frekvencích GSM, pro datové přenosy poslouží GPRS nebo rychlejší EDGE. Také rozměry zůstaly téměř nezměněny, dosahují hodnot 99,5 × 44,5 × 14,1 mm. Nejdůležitějším faktorem pro rozhodování tak bude cena, která by měla začínat už na 4 tisících korun.

Samsung i200: nejlevnější Windows Mobile

Aby Samsung ukázal, že myslí i na uživatele preferující mobilní Windows, představil nový smartphone už zavedené íčkové řady s Windows Mobile 6.0. Samsung i200 není nijak zvláštní nebo snad výjimečný, jedná se o přístroj klasické konstrukce s pohodlnou klávesnicí a displejem s netradiční úhlopříčkou 2,3 palce. Aktivní displej s rozlišením 240 x 320 bodů dokáže zobrazit 256 tisíc barev, kousek nad ním je umístěna sekundární kamera pro videohovory.

Klepněte pro větší obrázek

Telefon najde signál ve třech pásmech GSM (900/1 800/1 900 MHz) a také sítích 3G (2 100 MHz), podporuje datové přenosy GPRS/EDGE, ale také HSDPA. Povinně nechybí Bluetooth (s A2DP) a USB druhé generace. Přístroj s rozměry 116,7 × 50,8 × 11,8 milimetrů je byl obdařen 2 Mpx fotoaparátem a rovněž slotem na paměťové karty microSD. Své budoucí majitele zaujme hlavně pro windowsácké smartphony nevídanou cenou okolo 6 000 Kč, a to už v březnu.

Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, LG Viewty, Samsung E251, Samsung F400, Samsung F480, Samsung G810, Samsung i200, Samsung J150, Samsung J700, Samsung L770, Samsung P960, Zaváděcí cena, Samsun, Desatero, MOBI, Sam, Nov, Děs, Mobil