Desetina Čechů se na dovolené neobejde bez internetu

Na dovolené si lidé s internetem v mobilu nejčastěji pouští mapy, počasí nebo si zařizují ubytování. Oblíbený je také online poslech rádia.

Téměř 10 % uživatelů internetu si i na dovolené přečte své oblíbené weby, 3 % z nich používají internet na dovolené téměř každý den. Vyplývá to z průzkumu internetového srovnávače Heureka.cz a internetového obchodu Aukro.cz, kterého se zúčastnilo 15 000 českých a 3 000 slovenských uživatelů internetu.

Internet na dovolené vůbec nepotřebuje a nepoužívá přibližně 62 % českých uživatelů internetu. „Přibližně 28 % uživatelů si sice dovolenou bez internetu umí představit, přesto však uvádí, že internet občas používá. Nejčastěji k získávání praktických informací, jako jsou například mapy, jízdní řády nebo vyhledávání a rezervace ubytování,“ říká Tomáš Hodboď z internetového rádce Heureka.cz.

Jeho slova potvrzuje Jan Davídek z internetového portálu Hotel.cz: „Z porovnání jarních a letních měsíců jasně vyplývá, že o prázdninách roste zájem o rezervace ubytování prostřednictvím mobilních aplikací až o 40 %.“

Klepněte pro větší obrázek

Mobilní navigátor a jízdní řád

Mezi nejoblíbenější letní aplikace pro chytré mobilní telefony patří podle Ondřeje Švihálka ze společnosti iCom Vision, která se zabývá vývojem mobilních aplikací, například předpověď počasí, jízdní řády nebo nejrůznější navigace. „Před dovolenými a během nich je také velký zájem o hry pro děti do chytrých telefonů nebo online poslech rádia, které zpříjemní dlouhé chvíle v autě nebo při nepříznivém počasí,“ dodává Švihálek.

Češi používají mobilní aplikace i pro nakupování na internetu, a to stále ve větším počtu. „Od května minulého roku, kdy nabízíme mobilní aplikaci pro obchodování na Aukru, evidujeme přes 23 tisíc stažení. Počet stažení aplikací stále roste a právě v červnu, kdy se lidé chystají na dovolenou, jsme zaznamenali prozatím nejvyšší počet stažení,“ říká David Vychytil z internetového obchodu Aukro.cz.

Na Slovensku je situace podobná. Internetu se umí úplně vzdát 60 % slovenských uživatelů, dovolenou bez internetu si neumí představit necelých 12 % Slováků.

Diskuze (12) Další článek: Battlefield: Bad Company 2 exkluzivně na Sony Ericsson Xperia Play

Témata článku: , , , , Čech, Nepříznivé počasí, Neo, Děs, Nejvyšší počet, Neo +