Detektivní fotohádanky: betaverze k diskuzi

S běžnými fotohádankami, se kterými se na Navigovat.cz setkáváte v pátek, samozřejmě nekončíme. Zvažuji ale vedle nich spustit ještě jednu sérii: méně častou, mnohem obtížnější, a možná i s možností výhry nějaké drobné ceny. Zatím o tom přemýšlím, a budu rád za vaše připomínky k následující ukázce.

Úkolem by bylo například najít místo, odkud byl vyfocen následující obrázek:

Kde hledat? Na celém světě. Obrázky by byly voleny tak, aby se daly najít – pomocí úvahy, kombinace internetových vyhledávačů, různých map. Vždy by na nich byla patrná nějaká indicie, od které by se dalo odrazit a mírně detektivní internetovou prací se dostat až k řešení.

Postup hledání

Jak by se postupovalo třeba právě u tohoto obrázku? Vpravo dole je vidět copyright Googlu a ten, kdo se trochu orientuje v internetových mapách, ví, že takové fotky jsou vidět na Google Maps s aktivní službou Street View. Tak je ale zatím dostupná jen v několika městech – máme tedy první omezení, stačí hledat jen v nich. To ale samozřejmě nestačí, výhrou nebude auto, aby se v těchto městech vyplatilo projít každou uličku.

Na zdi domu se ale dá přečíst slovo Vista a část druhého „apri“. Vyhledávač Google k tomuto spojení nenajde nic rozumného, tak nezbude, než zkoušet zadávat první písmenka. Heslo „Vista Capri“ už na Googlu vypadá zajímavě, hned první položka ukazuje na ubytovací zařízení Vista Capri North Appartments, a naše budova také vypadá jako hotel. Takže máme adresu 3277 Berger Avenue – ale zároveň také smůlu, protože tato ulice není pokryta obrázky Street View.

Jenže Appartments lákají, není to třeba nějaká síť hotelů? Když je v podobě North, nebudou postaveny také varianty South, East a West? Východní verze opravdu existuje, známe i adresu 4666 63rd St, San Diego. Google Maps u ní přímo nabízejí pohled Street View, otočit se doprava, doleva... a jsme doma. Našli jsme místo, odkud byl zachycen obrázek!

Vyzkoušejte sami

Kde stojím, když vidím před očima tuto scénu?

Odpovědi pište do diskuze, na rozdíl od běžných fotohádanek bez náznaků: přímo prozraďte souřadnice, adresu nebo jinou identifikaci tohoto místa. Kdo nechce nápovědu, nechť zatím diskuzi neotvírá.

Přivítám také nápady, jak tuto soutěž dělat jinak, lépe, čím ji vylepšit. Anebo třeba i názory, že to nemá žádný smysl.

Pokračování

V předchozí hádance jsem možná čtenáře podcenil. Indicie byly až příliš jasné. Teď to bude obtížnější:

Diskuze (24) Další článek: Sjednocený T-Mobile Bonus: více výhod pro věrné zákazníky

Témata článku: , První položka, Disk, San diego, Foto, F +, Detektiv, Betaverze