Dětský mobil: Japonci mají děti pod kontrolou

Rodiče po celém světě touží mít přehled o tom, kde se jejich dítě právě nachází. Japonci už vymysleli způsob, jak toho dosáhnout. A světe div se, využili při tom mobilní telefon. Ten má navíc i další zajímavé funkce. Věřili byste, že dokáže malé děti i ochránit?
Japonský operátor NTT Docomo si je vědom toho, že majiteli mobilních telefonů se stávají čím dál mladší zákazníci. Došel dokonce tak daleko, že zavedl speciální oddělení s názvem „Kids' Advisory Board“. Jeho pracovníci se zaměřují výhradně na vývoj produktů a služeb určených k využití dětmi.

Ve spolupráci s výrobcem mobilních zařízení Sanyo operátor před pár dny představil také dětský mobil, který bude využívat novou službu Imadoco, což je japonský výraz pro otázku „kde jseš právě teď?“. Služba bude využívat technologii GPS, pomocí které budou rodiče moci z počítače nebo z mobilního telefonu kontrolovat, kde se jejich děti nachází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foma SA800i

Dokonce i v případě, že dítě má přístroj vypnutý, může si rodič nechat zasílat v několikaminutových intervalech informace o lokaci přístroje. Telefon, jemuž bylo přiřazeno označení FOMA SA800i, využívá také další služby, které děti mohou využít.

Videohovory i pro děti

Telefon se bude prodávat ve třech barevných provedeních. Jedná se o véčko, které na první pohled vypadá skutečně jako plastová hračka pro děti za malý peníz. Takový dojem však naruší hned objektiv fotoaparátu, po otevření se navíc ukáže, že se narozdíl od některých dříve uvedených dětských mobilů nejedná o přístroj s tlačítky označené symboly „Máma“ a „Táta“, která mohou tato dvě čísla vytočit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V otevřeném stavu

Zmiňovaný objektiv fotoaparátu, který dokáže pořizovat snímky v rozlišení VGA, není jediný. Jedná se totiž o telefon určený pro sítě třetí generace, což z něj v Japonsku samozřejmě nečiní žádný unikát, u nás jsou ale přístroje s přední kamerou řazené do vyšší třídy. Jaký je tedy důvod operátora, že do dětského telefonu přidal druhou kamerku s rozlišením 352 × 288? Opět půjde o funkci, kterou ocení zejména rodiče. Mnozí z nich totiž pochopitelně chtějí svého potomka kdykoli nejen slyšet, ale také vidět.

A že telefon v žádném případě není jen jednoduchou hračkou potvrzují i parametry displeje. Je totiž aktivní, dokáže zobrazit až 262 tisíc barev a vzhledem k úhlopříčce 2,2 palce a rozlišení 320 × 240 je velmi jemný.

Klepněte pro větší obrázek
Aby baterie nevypadla

Jednoduchost především

Jedna z možností zjednodušení ovládání pro děti souvisí se složitostí japonského jazyka. Ten využívá několik druhů písma. Jsou to tisíce znaků vypůjčených z čínštiny (kanji), poměrně jednoduchá japonská abeceda hiragana a další. Zatímco v běžném textu se používají všechny najednou, v tomto dětském přístroji je možnost nastavení režimu, který zobrazí vše právě jen v hiraganě.

Nechybí také rychlá volba nejpoužívanějších čísel, které je možné vytočit pouze stisknutím jednoho tlačítka v základním stavu telefonu. Aby japonští caparti nemohli měnit nastavení telefonu, jsou všechna chráněna heslem, které nastaví rodiče.

Klepněte pro větší obrázek
Tři barevná provedení

Kriminálníci si neškrtnou

Zajímavá je ochranná funkce telefonu, kterou dítě může v případě nouze rychle jednoduše spustit v zavřeném stavu telefonu. Jedná se o alarm o hlasitosti 100 decibelů, který může nahradit známou metodu „křič a uteč“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí vytáhnout a telefon začne "ječet"

Zároveň při spuštění alarmu telefon vytočí až tři předem vybraná čísla a v pravidelných intervalech na ně bude zasílat hlasovou zprávu dokud není vyslechnuta na všech třech telefonech a zároveň na přístroji není zadán speciální kód. Pokud jsou rodiče přihlášeni ke službě Imadoco, je jim navíc poslán e-mail s informací o umístění přístroje, na němž byl alarm spuštěn.

Telefon se do prodeje v Japonsku dostane na jaře 2006, do té doby o tom, jestli bude úspěšný, můžeme jen spekulovat. Asie je však s podobnými vymoženostmi jedna ruka. Dočká-li se obliby, třeba se jednou něco podobného dostane i k nám. Co myslíte, měl by u nás úspěch?

Diskuze (20) Další článek: Nokia 7710: s novým firmwarem úplně nový komunikátor

Témata článku: Ochranná funkce, Mobil, MOBI