Digitální detox? Zkusil jsem to a tady jsou mé zkušenosti

Na minulou sobotu připadl Světový den bez mobilů. Vlastně jsem trochu alergický na všechny ty staromilce, kteří brečí nad tím, jak smartphony ničí přirozené životní a společenské návyky. Ale také rád experimentuji. Řekl jsem si, že prozkoumám argumenty druhé strany…

Stanovte si pravidla. Já jsem chtěl zkusit kompletní digitální detox. Úplně jsem odstavil televizi a počítač, na telefonu jsem vypnul Wi-Fi a mobilní data, zakázal jsem si používat aplikace, ale mobil zůstal zapnutý kvůli klasickým telefonním hovorům a fotoaparátu (abych jako rodinný kronikář mohl zaznamenat všechny ty úžasné zážitky z digitálního detoxu). Žena to měla s mobilem podobně (mínus foťák), dětem jsme sebrali tablet. Termín padl logicky na víkend – není potřeba počítač k práci a výuce.

Dovedu si představit, že vaše životy jsou zásadně odlišné od toho, který vedu já, takže si odpustím pokusy o obecné závěry a místo toho se zaměřím na velmi konkrétní postřehy a situace.

  • Nevzbudil nás budík (i tuhle roli zastávají mobily), takže jsme si přispali. První pozitivum.
  • U snídaně jsme místo obvyklé pohádky na obrazovce četli z papírovou knihu. Rozdíl ve schopnosti dětí soustředit se na jídlo byl vidět na první pohled. Za normálních okolností je obrazovka totálně pohltí, ale při poslouchání zvládají i plynule žvýkat. Druhé pozitivum.
  • První a druhý zádrhel: plánování výletu. Už ani nevím, jak se hledají nové cíle výletů bez Google Map, Mapy.cz, Geocachingu a dalších berliček. Musel jsem zapojit fantazii, paměť a další lety zakrnělé funkce procesoru mozku. Navíc bylo potřeba vybírat tak, abych dojel bez navigace, po paměti a podle směrových cedulí (naštěstí jsou stále rozházené kolem silnic).
  • Třetí zádrhel. Nenosím peněženku, peníze, ani kreditní karty, až na výjimky platím mobilem. Chtěl jsem být fér a nepoužít Google Pay, takže jsem se z půli cesty do obchodu vracel domů pro hotovost.
  • Sport. Mezi sportovci platí: aktivita, která není na Stravě, jako by nebyla. Ale bez aplikace nebo chytrých hodinek to jde těžko. No co, jednou pojedu jen pro podpoření tělesné kondice, nikoliv statistik. Tedy zádrhel č. 4.
  • Volný čas. Deskové, karetní a společenské hry jsou u nás v kurzu a v detoxikační sobotu jsme jich otočili silně nadprůměrné množství. Místo obvyklé audioknihy jsem tentokrát sáhl po té měsíce odkládané knize ze skutečného papíru. Neskutečná romantika. Tedy pozitiva č. 3 a 4.
  • Vyhledávání. Jak odpovíte na zvídavé dětské otázky, když nemáte Google ani Wiki? Vy snad z hlavy víte, zda má outloň ocas, nebo jak dlouho letěl Saturn V k měsíci? Zádrhel č. 5. Řešením bylo zavolat známým (to jsem si přece nezakázal), kteří tyhle věci znají. Dlouho jsem je neslyšel. Pozitivum č. 5.

Mobil mi hodně dává. Vlastně mě několikrát za den překvapilo, jak moc jsme na něm závislý a jak moc se musím namáhat, abych stejnou situaci vyřešil bez něj. Ale v průběhu detoxu jsem si uvědomil, že mi mobil také hodně bere – čas, konverzaci a pozornost, kterou mohu věnovat svým blízkým.

Patrně jsem neobjevil nic převratného. Ale je něco úplně jiného přečíst si o tom a opravdu to zažít. Zkuste to. Ten jeden den bez mobilu přežijete. Možná pak lépe dokážete odlišit, kdy mobil pomáhá, kdy bere, a ty horší negativní aspekty eliminovat.

Diskuze (23) Další článek: Samsungy Galaxy S21 se těší velkému zájmu v Jižní Koreji a ve Velké Británii

Témata článku: , , , , , , , , Detox, Aplikace, Shutterstock, Pozitivum, Výlet, Google Mapa, Zádrhel, Počítač, Wiki, Mobil, Snídaně, Digit