Dnes končí digitální peněženka Masterpass. Časem ji nahradí Click to Pay

Historie digitální peněženky Masterpass se dnešním dnem uzavírá. Její provozovatel, karetní společnost MasterCard, označil 30. říjen 2020 jako termín ukončení provozu zhruba před dvěma měsíci. Od té doby se mnozí obchodníci začali Masterpassu coby platební metody s předstihem zbavovat.

Mezi uživateli oblíbená peněženka zatím nemá okamžitou náhradu. MasterCard slibuje alternativu v podobě služby Click to Pay, tu ale zatím nemá finálně připravenou. Masterpass sloužil k jednodušším platbám na internetu, kdy nebylo nutné pokaždé zadávat údaje o kartě, a také k platbám přes mobilní aplikaci pomocí rychlého načtení QR kódu.

Vyjádření k ukončení Masterpassu z webu služby:

„Digitální peněženku a platební tlačítko Masterpass nahradí v příštích letech platební služba Click to Pay. Tato nová služba výrazně zjednoduší oblíbenou metodu platby kartou na internetu bez nutnosti přepisovat údaje platební karty při každém nákupu. Než bude služba Click to Pay dostupná, doporučujeme využívat aktuální možnosti platby kartou online, tj. zadání údajů platební karty při každém nákupu nebo službu zapamatované či registrované platební karty.

Důvody ukončení služby MasterCard nespecifikoval. Pravděpodobně šlo ale o nižší využití v průběhu času, kdy došlo k masovému rozšíření konkurenčních peněženek Google Pay a Apple Pay. Navíc platby QR kódem postupně implementovaly i jiné služby a bankovní aplikace.

Podobným způsobem postupuje například síť čerpacích stanic Shell, která nabízela samoobslužné platby Masterpassem přímo na stojanech svých čerpacích stanic, bez nutnosti chodit na pokladnu. Tento způsob plateb se po ukončení Masterpassu přesune přímo do aplikace Shell.

Službu Masterpass uvedla karetní společnost MasterCard v roce 2013 (v Česku nejprve pod názvem MasterCard Mobile), tedy v době, kdy bylo placení mobilem v plenkách. Její výhodou bylo, že fungovala prakticky na každém smartphonu s fotoaparátem, bez potřeby funkce NFC. V průběhu času ale NFC platby na terminálech v obchodech jednoznačně převládly a způsob plateb skenováním QR kódů se naopak nerozšířil tak rychle jako například v Asii.

Diskuze (12) Další článek: 9 nejlepších aplikací na widgety v iOS 14

Témata článku: , , , , , , , , , Digit, Asie, Platební karta, Internet, Ukončení služby, Mastercard Mobil, Česká republika, MasterPass, Karetní společnost, Peněženka, Ukončení, Shell, Platba, Click