Diskuse: proč raději platíte za mobil než za pevnou linku?

Velká část obyvatel ČR má jak mobilní, tak pevnou telefonní linku. Účty za mobil však mnohdy převyšují účty od Českého Telecomu. I přesto mnoho lidí raději platí svému mobilnímu operátorovi než Českému Telecomu. Proč tomu tak je?

Mobil byl jen pro bohaté

V dobách nedávno minulých platívalo pravidlo, že mobilní telefon si mohli dovolit pouze bohatí podnikatelé. Mobil byl jakýmsi znamením majetku a moci a nezřídka jste se mohli na ulici setkat s pány v černém s kufříkem v jedné ruce a mobilem v druhé ruce, jak se mermomocí snažili dát najevo, že právě telefonují. Bývaly i doby, kdy mobilní telefon u svého okolí vzbuzoval značnou dávku závisti, a když něco podobného vytáhla patnáctiletá dívenka, všichni se na ni dívali jako na vyvrhele a zároveň jako na rozmazlené dítko velmi bohatých rodičů (a to i v dobách, kdy už existovaly předplacené karty). Ať už tak či onak, mobily byly prostě „in.“ A pevná linka? To je snad samozřejmost, že ji má téměř každý. I kdybyste si mohli dovolit být připojeni k Internetu 24 hodin denně přes euroISDN30 na všech 30 kanálech, tak byste tím pravděpodobně nikoho neoslnili a ani asi neoslníte. U mobilu to je (nebo spíše byla) situace přesně opačná.

Máte rádi pevnou linku?

Ať si říká kdo chce, co chce, existuje poměrně početná skupina lidí, kteří jsou ochotni platit třeba i dvakrát tak vysoké účty za telefon, jen aby nemuseli svoje těžce vydělané peníze dávat monopolnímu Telecomu. Nenávist vůči této společnosti prostě vrostla českému národu pod kůži. Vzpomeňme například jednodenní bojkot volání z pevné linky nebo demonstrace Veřejnosti proti monopolu. I to se u nás dělo a nebylo to tak dávno.

Zkrátka a dobře, zatímco majitel mobilního telefonu většinou prosazuje svého mobilního operátora kudy chodí, na adresu Telecomu určitě chválou kypět nebude. Když se někoho zeptáte, zda je spokojený se svým mobilním operátorem, tak je pravděpodobnost kladné odpovědi několikanásobně vyšší než, když stejná otázka bude obsahovat slova Český a Telecom.

Mobil – v jednom kuse více ze života a kvalitnějších komunikací

Mobilní operátoři si u svých zákazníků většinou vytvořili velice dobré jméno. Samozřejmě, u každého operátora existuje jisté procento nespokojených zákazníků. Ti se ale vždycky, když přeteče pohár jejich trpělivosti, obrátí na jiného mobilního operátora. Málokdo z nich by svůj mobil zrušil úplně a pořídil si místo něho třeba euroISDN. Pokud jste ale nespokojeni se službami Českého Telecomu, máte jen dvě možnosti – pevnou linku úplně zrušit a používat jen mobil, nebo být naštvaný a platit dál. To je pravděpodobně jeden z významných důvodů, proč ve svém důsledku jsou lidé ochotni raději zaplatit tisíc korun svému mobilnímu operátorovi než Českému Telecomu. Zatímco v případě mobilu je to podle takových lidí nutná cena za komfort a v jádru je to vlastně levné, u Telecomu je to „zlodějna nejvyššího řádu.“

A jaký je váš názor? Platíte raději Telecomu nebo svému mobilnímu operátorovi? Je pro vás důležitá svobodná možnost volby, a nebo byste měli ke svému mobilnímu operátorovi stejný vztah, i kdyby byl monopolní?

Diskuze (62) Další článek: Vertu: exkluzivní fotografie exkluzivních mobilů

Témata článku: , , , Disk, Link, PLA, MOBI, Diskuse, Plát, Mobil, Pro +, Stejná otázka, Početná skupina