DJI Phantom 4: přežije i řízení hlavou proti zdi

DJI Phantom 4 je pro trh s drony to, co je iPhone pro trh s telefony. Do komerčního segmentu nyní přináší i systém ochrany proti srážkách či režim sledování bez pomoci GPS.

Drony nejsou právě tématem, kterému se zde na Mobilmanii věnujeme příliš často. Vzhledem k určitému propojení s mobilním byznysem ho však nemůžeme zcela pomíjet. Zvláště když dojde k představení modelu, kterého mnozí nazývají „iPhone mezi drony”. DJI Phantom 4 je totiž prvním komerčním dronem, který nabízí pokročilé funkce jako je rozpoznávání objektů za účelem předcházení srážek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Skelet DJI Phantom 4 je z magnesia.

O výjimečnosti tohoto modelu svědčí i skutečnost, že prvních několik týdnů se Phantom 4 prodával výhradně přes Apple Store. Tak jako kdysi iPhony, tak i drony Phantom nyní totiž určují směr, kterým se bude celé odvětví ubírat. Nejnovější a nejzajímavější funkcí je právě systém, který ochraní dron před čelní srážkou s jiným objektem. Prostřednictvím dvojice čelním kamer tato „létající kamera” neustále vyhodnocuje okolní objekty a před blížící se srážkou dron automaticky zastaví.

Najde si vás v davu

Pokud byla řeč o kameře, nese tělo Phantomu 4 otočnou kamerku s 12Mpx rozlišením. Ta dokáže jednak fotit a jednak natáčet video. To lze zaznamenávat v 4K rozlišení při snímkovací frekvenci 30 fps. Do vnitřní paměti se pak vejde zhruba 35 minut záznamu v této kvalitě. Ve FullHD kvalitě pak můžete natáčet při max. snímkovací frekvenci 120 fps (na výběr dále i 60, 50 či 30 fps). Zvládne tedy natáčet i videa ve slow-motion. Obraz umí tento dron přenášet živě do tabletu skrze Wi-Fi a to v HD kvalitě (720p). Za všech okolností proto víte, co točíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dálkový ovladač má zabudovaný i stojánek na tablet či telefon, který za pomoci speciální aplikace zobrazí živý přenos z kamerky na dronu.

Na tabletu či telefonu však nemusíte pouze sledovat přenášený obraz, využít můžete i další funkce ActiveTrack. Stačí pouze na displeji kliknout na určitý objekt a dron ho začne pronásledovat či kolem něj kroužit. Nepotřebuje k tomu ani GPS (ačkoliv GPS čip s podporou GLONASS ve výbavě má). Otázka je, jak by tato funkce fungovala při označení a sledování určité osoby v davu jiných.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Systém ochrany před srážkou s překážkou však funguje pouze při letu vpřed, při letu do stran a dozadu se stále musíte spoléhat jen na své pilotní schopnosti.

DJI Phantom 4 nemusíte prostřednictvím dálkového ovladače ani ovládat, a přesto pomocí funkce TapFly doletí tam, kam chcete. Stačí jen tuto možnost aktivovat a pak už jen na obrazovce zvolit místo, kam se má dron přesunout. Doletět na toto místo může maximální rychlostí těsně převyšující 70 km/h.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Akumulátor, který je na rozdíl od svých předchůdců implementován do těla dronu, ho dokáže ve vzduchu udržet až 28 minut.

DJI se svými drony řady Phantom razí cestu všem ostatním. Pokročilé funkce, skvělé ovládání a uhlazený design však napovídají, že tahle hračka nebude úplně za hubičku. Na pultech světových obchodů se Phantom 4 začal prodávat 15. března letošního roku za 1 399 amerických dolarů. U nás si lze tento model u několika prodejců předobjednat, přičemž jeho cena se pohybuje kolem 43 tisíc Kč.

DJI Phantom 4 ve zkratce:

  • čtyři páry vrtulí
  • hmotnost: 1380 gramů
  • 3osá stabilizace, říditelný rozsah -90° až + 30°, dostup až 6000 m.n.m.
  • maximální rychlost: 72 km/h (20 m/s)
  • baterie: 5 350 mAh, výdrž až 28 minut
  • 12Mpx kamera s 1/2,3 snímačem
  • natáčení videa ve 4K (30 fps), FullHD (120, 60, 50, 30 fps) a HD (60, 30 fps) kvalitě
  • dálkový ovladač: frekvence 2 400 až 2 483 GHz, maximální dosah 5 km, baterie 6000 mAh
  • lze ovládat telefony a tablety s operačním systémem: iOS 8 a vyšším, Androidem 4.1.2 a vyšším
Diskuze (14) Další článek: Posh Mobile Micro X S240: miniaturní Android za 1 200 Kč

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Dolet, ActiveTrack, Pře, Řízení, Celé odvětví, Pro +, Speciální aplikace, Určitý objekt,