D.N.D.: adrenalinem nabitá akce (recenze javové hry)

Rádi bojujete proti stonásobné přesile? Spíte s bouchačkou pod polštářem a kamarádi vám důvěrně říkávají Rambo? Nevadí vám, že je nepřítel občas zelený a mává tykadly? Potom bychom tu pro vás měli jednu lahůdku. Jmenuje se D.N.D. a čeká jen na to, až se do ní pustíte.

Od doby, kdy Země navázala spojení s mimozemskými civilizacemi, se mnohé změnilo. Bylo vytvořeno několik speciálních měst, kde se mohli lidé s mimozemšťany vzájemně poznávat a vyměňovat si poznatky. Byl uzavřen mír a na válku nikdo ani nepomyslel. Přátelské vztahy napovídaly tomu, že je spolupráce ku prospěchu obou stran a že se v ní bude pokračovat. Jenže jednoho pěkného dne se cosi zvrtlo. Byla porušena Bersvillská dohoda a jednotky, které byly vyslány do měst, aby zachránily zbylé lidi, byly také zničeny.

Lidstvu tak zůstává poslední naděje – vy. Podaří se vám zachránit Zemi, přežít a ještě ukázat ufonům, zač je toho loket?

Země v ohrožení

Předchozí slova v zásadě shrnula všechno podstatné, na co po čas hraní D.N.D. narazíte. Ocitnete se na zdecimované planetě, která je v obležení mimozemšťanů. Ze všech stran hlavně zprava) se na vás pohrnou nepřátelské jednotky, jež budete muset likvidovat. K tomu se ještě budete muset vypořádat s různými překážkami – tu bude nutné někam vyskákat, jindy zase něco podlézt či naopak přelézt.

  
Hlavní nabídka hry • na cestě zachránit Zemi • kontextová nabídka

Hrát můžete klasicky kampaň (od první mise až k té poslední), nebo se prostřednictvím možnosti „continue“ můžete vrátit k poslednímu checkpointu. Přibližně v polovině každého levelu (a samozřejmě i na jeho konci) se totiž hra uloží. Nemusíte proto pokaždé začínat znovu, ale můžete klidně začít třeba od druhého levelu – prostě tam, kde jste minule skončili. Bohužel se spolu s pozicí ukládají i životy... což je tak trochu hloupost. Levely totiž rozlohou nijak nepřekvapí, a tak většinou přichází smrt krátce po tom, co jste dosáhli checkpointu. V praxi to znamená jediné: pokud se rozhodnete pokračovat v rozehrané hře, musíte počítat s akutním nedostatkem zdraví.

Kdo neskáče, není ufon.. hop, hop, hop!

Hratelnost na první pohled žádnými složitostmi neoplývá. První minuty hraní vás v tomto dojmu jen utvrdí – nepřátel je tak akorát, stihnete je v pohodě likvidovat a navíc si na ně vystačíte s obyčejnou střelnou zbraní (netroufám si to futuristické „cosi“, co hlavní hrdina drží v ruce, nazvat nějakým dnešním slovem). Brzy se ale situace razantně obrátí: řady nepřátelských vojáků se rozrostou, prostředí levelů se promění v jednu velkou opičí dráhu, navíc začne razantně ubývat životů...

  
Pozor na zelené mužíky a létající talíře!

A jednoduchá hratelnost o dvou tlačítkách se promění v nervy drásající souboj s časem (respektive rychlými soupeři), který bude vyžadovat zuřivé zapojení obou palců. K základní zbrani se přidají granáty, velice ceněná pomůcka v situacích, kdy se potřebujete naráz zbavit většího počtu nepřátel. Na jinak rovném terénu se objeví nerovnosti: čas od času „bedna“ (to vývojáře nenapadlo nic originálnějšího?), na níž se můžete vyšplhat a z výšky likvidovat nepřátele; jindy zase budete muset přeskákat přes plošinky a zkusit nespadnout.

Pekelná jízda pokračuje...

Motivací v dalším hraní jsou kromě nových prostředí a nepřátel také životy. Za každého zastřeleného protivníka se vám dobije zdraví, takže se většinou s otázkou „Zastřelit, či nechat žít?“ trápit nebudete a v zájmu zachránění vlastního krku hned sáhnete po spoušti.

Nejlepší jsou ale nepřátelé a design levelů vůbec. Vše je naplánováno a vymodelováno do nejmenších detailů: ať už se budeme bavit o rozmístění nepřátel (díky čemuž se nebudete ani sekundu nudit), nebo překážek a propastí. Příjemnou novinkou je chování a způsob, jakým se nepřátelé snaží hrdinu zabít. Nejenže jsou protivníci chytří a neváhají si za vámi dokonce dojít, oni se dokonce neomezují na chůzi a klidně přiletí! Stačí si to jen představit. Pět minut v kuse kosíte nepřátele přicházející zprava, pak najednou přiletí čerstvá várka a vrhne se na vás jako banda supů shora. Původní nepřátelé ale zůstávají – a rázem musíte dbát nejen na salvu z boku, ale i bombardování z nebe... Zábava!

  
Kláda, krabice, ufoun... vše na scéně je perfektně vykresleno

... a přežijí jen ti nejlepší

Hratelnost jako celek je jedním slovem skvělá. Prakticky nemá hluchých míst, každá sekunda je nabita akcí. Litovat můžeme jedině kratší hrací doby. Již po několika desítkách minut budete mít hru prošlou skrz naskrz a patrně ji už nespustíte. Zábava to sice je dobrá, ale pokaždé stejná – a tudíž s každým dalším zahráním ztrácí na kráse.

Jó grafika, to je jiná káva. U ní je tomu přesně naopak: čím déle ji budete mít na očích, tím více se vám bude líbit. První dojmy budou spíše vlažné, odměřené, nijak nadšené. Ale ke konci už si budete dost možná i pobrukovat, jakou nádheru to máte před sebou. Modely všech postav jsou vymodelovány s takřka mateřskou láskou až do dokonalosti, prostředí je překrásné a ještě k tomu variabilní... Nesmíte ale zapomínat, že se bavíme o hře určené pro displeje mobilů.

Mohli bychom na adresu D.N.D. pět ódy ještě dlouho. Třeba bychom mohli vyzvednout intuitivní ovládání, nebo naznačit něco o kvalitách zvuků... ale radši už naše povídání ukončíme. Tuto hru totiž nejlépe vystihne jen jediné (a pěkně otřepané) klišé: kdo nevyzkoušel, neuvěří. Slabý rozjezd, nakonec velká zábava. A věřte, že za to stojí i těch pár desítek minut. Nulové „replayability“ sice můžeme litovat, ale to je tak všechno.

Koupit hru přes SMS pro ČR
cena 79 Kč
napište JAVA MM 1040 a odešlete na číslo 9001179
 
Koupit hru přes SMS pro SK
cena 80 Sk
napište JAVA MM 1040 a odešlete na číslo 7009

Nabídku zajišťuje Redboss, cena je včetně DPH. K ceně je nutné připočítat náklady na stažení prostřednictvím WAPu Za službu pro ČR odpovídá ATS s.r.o. Praha a pro SK Teltex s.r.o. Bratislava

Podporované telefony: 

- Nokia 3650, 6600, N-Gage, 3660, N-Gage QD, 7610, 6260, 6630, 6670, 6170, 7270, 3230, 3620, 6620, 6680, 6681, 6682, N90, 6101, N70, 6060, 6152, 3155, 6155, 3152, 6102, 6111, 3250, 7360
- SonyEricsson K700i, K500, F500, K500i, K700, F500i, Z800, D750i, W800i, K508i, V600, K506, K600, K608, W550i, W600
- Siemens SX1
- LG U8110, U8120, U8125, U8130, U8138, U8150, U8100, U8180, U880
- Samsung SGH-D720, SGH-D730

V případě jakýchkoliv potíží se stažením či samotnou hrou se prosím obraťte na náš email: helpdesk@redboss.cz, reklamační formulář případně na náš telefon +420724329161, kde Vám ráda pomůže naše spolupracovnice Romana.

Diskuze (7) Další článek: Recenze nových Bluetooth sluchátek Sony Ericsson: nasadit nebo rovnou zasunout

Témata článku: , , , Nokia 3650, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Siemens SX1, Nerv drásající, Já Banda, Band, Adrena, Ja Band, Jednoduchá hra