Dnes začíná Google I/O. Čekejte Android N a…

Dnes v 19:00 vypukne konference I/O 2016, na které Google představí nejvýznamnější novinky roku. Co můžeme čekat?

Ve dnech 18. až 20. května se v Mountain View odehraje nejdůležitější konference společnosti Google. Právě tam uvidíme nejzajímavější nové technologie, projekty, na kterých se v Alphabetu pracuje, Google I/O ukáže, kam bude firma směřovat v následujícím roce, patrně dostaneme ochutnat nového Androidu.

To nejdůležitější se dozvíme na keynote. Začíná ve středu 18. května 2016 v 19 hodin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ano, bude to velké! „Stručný a přehledný“ program akce napoví, co můžeme čekat.
K dispozici je také oficiální mobilní aplikace.

Android N

Tohle není žádné tajemství. Naopak, preview další generace Androidu už je dva měsíce venku. Největšími lákadly jsou aplikace v oknech, zajímavě zní podpora pro virtuální realitu, Google minimálně koketoval s odstraněním menu a podpora API Vulkan výrazně pozvedne herní výkon smartphonů.

Klepněte pro větší obrázek
Android N.
Nutella? Nougat?

Ale stále je to jen pohled pod ruce vývojářů. Jak bude vypadat finální verze a jaké novinky budou představené na I/O? Preview verze by měly přicházet do července, pak bude Google finalizovat N pro zveřejnění patrně někdy koncem září. Ve stejném termínu bychom se měli dočkat nových Nexusů (zřejmě od HTC).

Android VR

Mrkněte do programu I/O a bude vám jasné, že virtuální a rozšířená realita dostane opravdu hodně prostoru, rozhodně půjde o jedno z nosných témat. Směrodatná bude přednáška „VR v Googlu: Co jsme postavili, co jsme se naučili a kam míříme“.

Google má novou divizi s (ne až tak kreativním jménem) Virtual Reality, širší podpora VR/AR se má stát součástí Androidu, Google pracuje na přesnějším plastovém Cardboardu a mluví se i o brýlích s vlastními displeji, které mají konkurovat HTC Vive a Oculus Rift.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I/O 2016 se koná v Mountain View na dohled od Googleplexu. Letos vám to nevyšlo? Zkuste si najít jednu z lokálních I/O Extended.

Tango

Google Tango je fantastický projekt, který má posunout schopnosti smartphonů zase o kus dál. Tango telefonům přidá další „smysl“ pomocí vestavěných 3D kamer, software pak dokáže mapovat okolí a modelovat realitu v prostoru. Za více než dva roky vývoje jsme se posunuli od bachratého prototypu po použitelné zařízení sestrojené s pomocí Intelu. Kam se posuneme tentokrát? Není žádné tajemství, že do produkce, a to ve spolupráci s Lenovem. Ti však oznámili, že Tango-telefon představí až 9. června.

Takže co uvidíme na I/O? Jisté je, že toho bude hodně – alespoň podle počtu přednášek.

Auto bez řidiče

Už na loňském I/O Google oznámil, že se autonomní vozy dostanou do běžného provozu v Mountain View v roce 2016. Letošní I/O je ideální příležitostí, aby se tak stalo. Dostane se účastníkům možnosti svézt se jedním z aut budoucnosti? Žádné zásadní oznámení z technologické oblasti nečekejme, Google bojuje spíše s legislativou a veřejným míněním. Pohnou se ledy? Čekat můžeme i velké oznámení o konkrétní spolupráci s automobilkami.

Klepněte pro větší obrázek

Otazníky visí nad méně ambiciózním projektem Android Auto. Produktová stránka hýří logy desítek automobilek, ale v praxi se toho moc neděje. Jak moc se platforma posune při jediné přednášce, kterou program I/O obsahuje?  

…a další

Aktivity celého Alphabetu jsou košaté a uvidíme, jakou prioritu dostanou jednotlivé projekty. Co je nového v oblasti robotů? Pohne se vývojově stagnující Android Wear? Prostor dostane i tým ATAP, který má na starosti atraktivní projekty jako je Soli, modulární smartphone Ara, nebo elektronika vetkaná do oblečení – Project Jacquard.

Není pochyb o tom, že budoucnost patří umělé inteligenci. Jak konkrétně se to projeví už letos ve službách Googlu? Co nového se naučí Google Now? Jistě nebude chybět ani chytrá domácnost. Před dvěma lety oznámený Android Home jakoby se nikdy nerozjel, ale nezapomínejme, že Google je v téhle oblasti stále aktivní, vlastní Nest a další technologie. Obecněji zaměřený projekt Brillo měl za cíl ovládnout internet věcí. Jak se daří v této oblasti? Uvidíme pokračování futuristických, avšak nakonec neúspěšných brýlí Google Glass (letos pod jménem Aura)? Věřili byste tomu, že jsme o nich poprvé slyšeli na I/O už v roce 2012? 

Klepněte pro větší obrázek
Někdejší googler Hugo Barra se pochlubil, že také jeho nový zaměstnavatel, firma Xiaomi, bude součástí I/O 2016. Uvidíme v jaké formě a co znamená připojená grafika…

Co bude dál s produktovou řadou Chrome? Google popřel, že by Chrome OS splynul s Androidem, ale zároveň je jasné, že nějaký vývoj potřeba je. Hrátky s aplikacemi v oknech v Androidu N přece jen nějaké sbližování obou platforem naznačují. Vzpomínáte na Project Fi? Jeho prostřednictvím se Google stal virtuálním mobilním operátorem. Jaké bude hodnocení aktivit po roce provozu?

Dočkáme se nových projektů? Google už několikrát ukázal, že se nebojí ani těch nejambicióznějších nápadů, a tak se nechme překvapit, co to bude letos…

Diskuze (4) Další článek: Huawei P9 Lite je v prodeji. Zatím jen v bílé barvě

Témata článku: Google, , , , , , , , , , Přehledný program, Cardboardu, Nový projekt, Mountain View, Jacquard, Rok vývoje, Extended, Přednáška, I/O, Ideální příležitost, Produktová stránka, Konference společnosti, Alphabet, Velké oznámení, Modulární smartphone