Do hloubky: TEMS – čím se navrhují a testují mobilní sítě

Sítě GSM jsou složité jak na plánování, tak i na údržbu. Existuje však řada mocných nástrojů, které plánovačům a technikům mobilních operátorů práci velmi usnadňují. V článku najdete telefon, které jste asi nikdy neviděli.

Papír a tužka nestačí

Mobilní sítě GSM nemají právě jednoduchou strukturu, ať už jde o topologii nebo samotný princip fungování. Navržení topologie sítě pro pokrytí požadovaného území, správné dimenzování sítě a její následná optimalizace pro předpokládaný počet uživatelů, správné nastavení služeb a v neposlední řadě také udržování celé sítě v chodu klade na mobilní operátory nemalé nároky. K jejich splnění je zapotřebí řady softwarových i hardwarových nástrojů. Jedním z nich je kolekce programů se souhrnným označením TEMS, která pochází z dílny společnosti Ericsson.

Jedná se o sadu nástrojů, které jsou určeny pro navrhování a plánování struktury sítě, dále také pro měření a monitoring stavu sítě během provozu. Mezi nástroji je také systém pro automatické sledování sítě.

Nejprve naplánovat

Pro plánování sítí GSM, ale i ostatních sítí druhé generace a také sítí generace třetí, je určen nástroj s označením TEMS CellPlanner Universal. Pomocí tohoto systému se plánuje pokrytí daného území – vhodné rozmístění základnových stanic. Navrhuje se takto také potřebná rozloha každé z buněk, rozdělení buňky na sektory.

Samotné navrhování probíhá na základě podrobného trojrozměrného modelu krajiny, pomocí něhož program vypočítá šíření signálu, tedy skutečné pokrytí v reálu. Díky podrobnému modelu lze také odhadnout vznik interferencí nebo nedostatečnost pokrytí vlivem nerovností terénu. Pomocí programu TEMS Cell Planner Universal lze navrhnout kompletní pokrytí včetně rozdělení rádiových kanálů mezi jednotlivé buňky a sektory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky použití programu CellPlanner Universal • obrazovka programu

Samozřejmou součástí sítě jsou i mikrovlnná pojítka, která spojují základnové stanice s řídicími centry BSC, popř. také základny mezi sebou. Proto musí být součástí návrhu rádiové části sítě i řešení mikrovlnných spojů. K tomu slouží program TEMS LinkPlanner. Při návrhu je také velmi důležitý podrobný aktuální a dostatečně podrobný model terénu, neboť mikrovlnný signál se šíří přímou cestou a mezi oběma body spojení je třeba zajistit přímou viditelnost. Pomocí tohoto programu se tedy jednotlivé segmenty sítě navzájem propojí a struktura sítě je tedy vytvořena.

Když je síť v provozu

Operátor musí pochopitelně sledovat, jaké služby, jak a kde jsou v jeho síti využívány. To je velice důležité k tomu, aby mohl svoji síť optimalizovat – tedy aby věděl, jaká služba je oblíbená různých geografických oblastech, v jaké denní nebo roční době, které služby potřebují větší propagaci, do které ze služeb investovat či kterou službu přesunout do pozadí. K těmto úkolům je určen program TEMS CellSight.    

Klepněte pro větší obrázek
Program TEMS CellSight

Podobný charakter má i program TEMS Visualization. Ten slouží také ke sledování stavu sítě a k vyhotovování podrobných statistik. Tento program je ale více zaměřen na samotné fungování sítě. Sleduje zatížení jednotlivých segmentů sítě a lze pomocí něj vysledovat, kde jsou slabá místa, kdy a kde je síť nadměrně vytížena a kde je naopak zbytečně předimenzována. Oba programy, které se týkají managementu sítě, jsou velice důležité k tomu, aby mohl mobilní operátor efektivně odhadovat a cílit potřebné investice do sítě.

K tomu, aby síť správně fungovala, je zapotřebí také neustále testovat a vyhodnocovat. A právě v tomto ohledu jsou produkty TEMS světovou špičkou. Jedním z nich je produkt TEMS Benchmarking. Jedná se o systém, který umožňuje monitoring kvality služeb mobilní sítě. Program na počítači, který je umístěn např. v měřicím voze, dokáže pomocí několika připojených mobilních telefonů sestavovat hovory, odesílat SMS nebo se připojovat pomocí GPRS a podle toho vyhodnocovat kvalitu té které služby v daném místě. K měření se používají často speciální telefonní přístroje Ericsson, ačkoli to není nutnou podmínkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Program TEMS Benchmarking ve voze • s připojenými telefony

Pro měření kvality sítě slouží také hardwarový modul TEMS DriveTester, který je přímo určen k zabudování do vozidla. Jedná se v podstatě o malý a lehký palubní počítač. Přístroj umožňuje jednak sledovat údaje o síti, jako např. číslo buňky apod., dále ale také sledovat řízení vysílacího výkonu mobilní stanice, bitovou chybovost BER a řadu dalších důležitých údajů. K podobným účelům slouží také program TEMS Investigation.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vozidlový přístroj DriveTester

Automatické a kapesní testování

Kromě těchto nástrojů existuje také plně automatické řešení pro sledování kvality mobilní sítě. Jedná se o systém TEMS Automatic. Ten sestává z automatických sond, které se nainstalují např. do vozidel hromadné dopravy nebo taxislužby a z vyhodnocovacího systému. Sondy v pravidelných intervalech testují jednotlivé služby, měří potřebné údaje a o naměřených hodnotách podávají do vyhodnocovacího centra pravidelné zprávy. 

Klepněte pro větší obrázek
Automatická měřicí jednotka TEMS

Velice zajímavý je také miniaturní sledovací systém TEMS Pocket GSM. Je to monitorovací systém, který je nainstalován přímo v mobilním telefonu Sony Ericsson T610, popř. T616. Tento systém obsahuje speciální nabídky, pomocí nichž lze sledovat mnoho důležitých údajů o momentálním stavu sítě. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek    
Sony Ericsson T610 s nadstavbou TEMS Pocket GSM
Diskuze (16) Další článek: Symbian: známe pět nejlepších programů loňského roku

Témata článku: , , Sony Ericsson T610, Test, Mobil, Návrh, T Mobil, T - Mobil, Sít, MOBI, Třetí generace, Mobilní stanice, Rádiový kanál