Do pěti let budeme stahovat do mobilu 66× více dat

Průměrný uživatel iPhonu 3G stahuje v současnosti mobilní data rychlostí 475 Kb/s. S příchodem 4G se objemy dat zvýší na 66násobek.

Do roku 2013 se mají stát mobilní telefony významným hráčem na trhu síťových připojení, datové přenosy z mobilů vzrostou na 66násobek proti současnému stavu. Ve své studii to uvádí společnost Cisco, která si nechala odhad zpracovat v souvislosti s přípravou na příchod mobilních sítí čtvrté generace (4G). Ty umožní uživatelům přenášet data mnohonásobně vyššími rychlostmi oproti současnosti a hojně využívat služeb spojených s mobilním videem a internetem. Průměrný roční nárůst mobilních přenosů má podle studie činit 131 procent, celkový měsíční objem mobilních datových přenosů dosáhne v roce 2013 dvou exabytů (2 EB).

Ze dvou třetin video

Viceprezident pro marketing společnosti Cisco Suraj Shetty nepodceňuje budoucí význam mobilních zařízení používající sítě 4G. Budoucnost má podle jeho slov vést k přechodu na sítě all-IP. Měsíční objem mobilních přenosů přitom vzroste z jednoho petabytu na jeden exabyt za polovinu času, než kolik to trvalo pevným sítím. Těm se podařilo stejného růstu dosáhnout za 14 let.

Zhruba 64 procent všech světových mobilních datových přenosů budou podle studie v roce 2013 tvořit videa. Přenosy mobilního videa porostou mezi lety 2008 a 2013 průměrně o 150 procent ročně a budou podle studie nejrychleji rostoucí kategorií. Více než 80 procent přenosů dat v mobilních sítích budou v roce 2013 zprostředkovávat mobilní zařízení s rychlostmi přenosu vyššími než 3G a datové karty v noteboocích. Jediné mobilní zařízení jako iPhone nebo Blackberry vytvoří větší objem datových přenosů než 30 jednoduchých telefonů a jedna datová karta v notebooku více než 450 běžných telefonů.

Evropa stáhne čtvrtinu světových dat

Největší průměrný roční růst mobilních přenosů, přibližně 166 procent, očekává studie v Latinské Americe. Následovat bude střední a východní Evropa s ročním růstem 154 procent. Zhruba třetina z celkového objemu mobilních datových přenosů bude v roce 2013 probíhat v Asii a Tichomoří, v západní Evropě to bude přibližně čtvrtina. V západní Evropě půjde v 73 procentech o mobilní video, což bude nejvíc ze všech světových regionů.

Spolu s představením studie dala společnost Cisco volně k dispozici mobilní aplikaci Cisco Global Internet Speed Test (GIST) sloužící k testování rychlosti připojení mobilních zařízení. Umožňuje měřit rychlost připojení jak prostřednictvím Wi-Fi, tak i přes mobilní síť, přičemž záleží na konkrétním místě a době testu. Rychlost síťového připojení lze pomocí aplikace rovněž porovnávat s ostatními uživateli telefonů na celém světě.

Například podle zjištění mezi 42 tisíci dosavadními uživateli softwaru aplikace pro iPhone v 60 zemích je světový průměr rychlosti Wi-Fi připojení 1 153 Kb/s a mobilního připojení 475 Kb/s. (Pozn.: rychlost se určuje nejen podle přístupové rychlosti, ale podle celkové dostupnosti sítě po celé trase spojení.)

Diskuze (10) Další článek: Prvních LTE mobilů se dočkáme v roce 2010

Témata článku: , Apple iPhone 4GB, Významný hráč, Vice, Světový region, Mobil, Světový průměr, Tichomoří, Datová karta, Let, MOBI, Východní evropa