Do vyšší společnosti - Motorola V.3690

Jak se blížil den, kdy jsem si měl převzít k otestování mobil Motorola V.3690, tím víc ve mně sílily obavy. Už předem jsem věděl, jak se tento telefon liší od více než rok starého modelu V.3688 (známého „Véčka“) a řeknu to na rovinu – inovací se mi zdálo dost málo.

Jak se blížil den, kdy jsem si měl převzít k otestování mobil Motorola V.3690, tím víc ve mně sílily obavy. Už předem jsem věděl, jak se tento telefon liší od více než rok starého modelu V.3688 (známého „Véčka“) a řeknu to na rovinu – inovací se mi zdálo dost málo.Změny totiž nastaly jen v softwaru telefonu a téměř bez výjimky se týkají hlasových funkcí. Nové Véčko dostalo do vínku hlasový záznamník, který dokáže nahrát tři minuty hovoru. Až pětadvacet telefonních čísel v paměti telefonu můžete vytáčet hlasem a stejným způsobem můžete volit devět vybraných funkcí. Nutno říci, že zatímco hlasové vytáčení telefonních čísel je užitečné, druhou inovaci jsem kvůli nepříjemné zdržující prodlevě obratem po vyzkoušení deaktivoval.

Tady jde o styl

Stálo za to kvůli těmto drobnostem vyjíždět s novým telefonem? Možná, že jedním z důvodů bylo nesnadné zaškatulkování staršího telefonu do čtyř modelových řad Talkabout, Accompli, Timeport a V.series. Modelové řady byly totiž ohlášeny až několik měsíců po představení V.3688 a možná jsem nebyl sám, komu z nich stále trochu vyčnívalo.

Konec skepse

Rok starou koncepci Motoroly V.3690 lze totiž bez uzardění postavit vedle nejmodernějších telefonů kolibří kategorie. Přestože by při pečlivém porovnání funkcí Véčko 3690 na Ericsson T28 nebo mobily Nokia 8210/8850 ztrácelo, u přístrojů této třídy je třeba hledět také na styl. A ten si Motorola V stále drží. I moji otrlí kolegové, které jen tak něco nerozhází, na Véčko hleděli s velkým zájmem.

Model 3690 je už druhou inovací tohoto telefonu. Loni v říjnu byly přidány další barevné varianty a trochu nudnou čerň doplnily metalizované kryty. Testované Véčko bylo v nejsvětlejší béžové variantě doplněné o elegantní chromový proužek.

Známá Motorola

V zavřeném stavu má telefon trochu netradiční rozměry; kvůli rozvírací konstrukci je tlustší než jiné telefony kolibří kategorie a právě touto disproporcí je zajímavý. Z kompaktního tvaru vyčuhuje sice malá, ale k rozměrům telefonu přesto výrazná anténa. Rozevírací části jsou aktivní a jejich pouhým rozevřením je možné přijmout hovor. Protože ale před rozevřením není vidět, kdo právě volá, lze tuto možnost v menu vypnout a konečné přijmutí hovoru učinit tlačítkem. Horní část rozevřeného telefonu zabírá unikátně kontrastní displej a sluchátko, spodní beze zbytku vyplňují tlačítka klávesnice.

Menu telefonu bylo trochu přepracováno a je stejné jako u ostatních novějších telefonů značky Motorola. Velké změny v něm však nenastaly, známé bolístky, na které si ale časem lze zvyknout, u něj přetrvávají.

Evoluce

Nové Véčko by mělo postupně nahradit starší model V.3690. Přestože nepřináší moc nového, pro svou skupinu uživatelů bude stále velmi atraktivní. Nepořídí si jej ten, kdo při rozhodování před koupí hledí na finanční stránku, nebude asi zajímavé pro toho, koho zajímají hlavně technické parametry. Je to telefon pro vyšší mobilní vrstvy a pro ty, kdo si jej můžou dovolit.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility.

 

Diskuze (8) Další článek: Levný a dobrý - mobilní telefon Ericsson T10

Témata článku: Motorola, , Nokia 8210, Vybraná funkce, Hlasová funkce, Model, Starý model, Společnost, Motor, Finanční stránka, Netradiční rozměr, Hlasový záznamník, Accompli, Stejný způsob, Hlasové vytáčení, Mobilita, Telefon, Velká změna, Nové véčko, Rovina, Rozvírací konstrukce, Výrazná anténa, Telefonní číslo, Tlustý telefon, Nový telefon,