Doklady v mobilu už příští rok? Na jednotný evropský pas Česko čekat nebude

Česko by se mohlo dočkat digitální peněženky na doklady v mobilním telefonu už na konci roku 2023. Na svém facebookovém profilu to uvedl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš. Technická řešení pro aplikaci eDokladovka už jsou údajně připravena, zároveň se pracuje i na celoevropské implementaci. Na ostatní země ale Česko čekat nebude.

Aplikaci eDokladovka má zastřešit jako vydavatel Státní tiskárna cenin. Primárně do ní půjde v digitalizované podobě ukládat doklady a průkazy, které vydává stát – občanský průkaz, řidičský průkaz, cestovní pas, profesní průkaz způsobilosti řidiče a další. V další fázi se mohou přidat i doklady od dalších subjektů, např. kartička zdravotní pojišťovny, osvědčení o registraci vozidla (tzv. „malý techničák“), rodný list, zbrojní průkaz a další.

Ověření i bez připojení k internetu

Digitální doklady do eDokladovky bude možné kdykoliv přidávat a také odstraňovat. Nebudou totiž nahrazovat fyzické doklady v plastové nebo papírové podobě, ale podobně jako například platební karty v mobilu budou digitálním obrazem svého originálu. Jejich výhodou bude, že doklady uložené v eDokladovce budou moci kontrolní orgány načíst pomocí jediné kontrolní aplikace nainstalované ve čtecím zařízení. Policejní hlídka tak například snadno identifikuje řidiče, zjistí, zda má platné řidičské oprávnění a zda je majitelem řízeného vozidla.

Kontrolní aplikace komunikuje s aplikací eDokladovka pomocí rozhraní Bluetooth a zabezpečeným způsobem kontroluje integritu a pravost údajů/dokladu. Ověřování dat bude fungovat i v offline režimu, a samotný uživatel si ještě před skenováním ověří, jaká data poskytuje ke kontrole. Vývojáři počítají s ochranami proti reverznímu inženýrství a s ochranou uživatelů proti hackerským útokům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace eDokladovka bude k dispozici pro platformu Android a iOS

Uživatelské rozhraní aplikace vypadá jednoduše, po přihlášení k aplikaci (PIN, heslo, otisk prstu, Face ID) si vyberete doklad a stisknete tlačítko pro jeho předložení druhé osobě. Ta se postará o skenování dokladu, nebo o zjištění dílčí informace (např. věku při konzumaci alkoholu nebo řízení vozidla).

Podívejte se, jak bude fungovat aplikace eDokladovka:

Diskuze (70) Další článek: Pixel 7 Pro dostal nový Super Res Zoom. Podívejte se na první ukázkové fotky s až 30× přiblížením

Témata článku: , , , , , , Průkaz, Aplikace, Mobil, Česká republika, Peněženka, Státní tiskárna cenin, Pas, Doklad, Mobilní telefon, Evropský pas,