Dotykový duel: Apple iPhone vs. Nokia Tube

iPhone znamenal zlom a pobláznil davy. Uživatelé jej chtějí, výrobci jej napodobují. Jak dopadne srovnání dotykových velikánů?
Kapitoly článku

Browser hýbe světem

Z vykreslovacího pohledu je kapitolou samotnou pro sebe webový prohlížeč. iPhone webovou stránku vždy vykreslí krásně čitelnou, nedělá vám tak problém číst text na stránce zobrazené třeba i na 50% původní velikosti. Zato Nokia, i když umí přibližovat také plynule, málokdy vykreslí text tak, aby se dal pohodlně číst při nižším měřítku. Omluvou by bylo, kdyby uměla 5800 XM zalomit text podobně, jako to dělá u jiných smartphonů, ale pokud změníte velikost zobrazení, musíte načíst celou stránku znovu.

Internetový prohlížeč je v iPhonu opravdu vynikající a Nokia to nedožene ani daleko vyšším rozlišením, ani podporou flashe. Safari totiž nejen výborně vykresluje, ale je i rychlé, zvládá prohlížení více oken a nechybí ani přímé okno pro vyhledávání v Googlu. Nechci prohlížeč Nokie nijak hanit, ale na Safari prostě nemá.

Oba telefony tak mají z toho „dotykového“ pohledu svá pro a proti, ale iPhone má prostě samotné ovládání daleko promyšlenější, preciznější a efektivnější – prostě Apple. Na druhou stranu, i Nokii se některé ergonomické prvky povedly – třeba mechanický zámek klávesnice na boku telefonu je daleko praktičtější, než ten „displejový“ u iPhonu.

Teď už ale k samotným funkcím obou telefonů. A začneme u toho, proč jsou telefony telefony, tedy telefonováním. Docela příjemné je, že Nokia má klasické červené a zelené sluchátko i jako hardwarové klávesy a tak při přijetí hovoru nemusíte dotykový displej vůbec využívat. V obou případech je možno využít pohodlné numerické klávesnice na displeji nebo kontaktů s mnoha detaily, u iPhonu si můžete přidat několik oblíbených, Nokia zase po stisknutí zeleného sluchátka vyvolá poslední volaná čísla.

Klepněte pro větší obrázek 

Textové zprávy iPhone pojal až příliš jednoduše, docela povedené je, že je řadí do konverzace, to Nokii musíte doučit doinstalováním programu. Co je ale neodpustitelné, je absence MMS, které by měly být naprostým standardem. O moc lépe na tom není ani mailový klient, alespoň si bez problémů přečtete přílohy z Wordu, Excelu a PowerPointu, což Nokia zvládne až po doinstalování freewarové aplikace.

Psaní bez klávesnice

S tím úzce souvisí také to, jak budete zprávy psát. iPhone má jen virtuální QWERTY klávesnici, která se po přetočení na šířku podstatně zvětší (to se vám ale povede málokde). Díky velkému displeji je opravdu rozměrná, a tak nebude dělat problémy ani větším prstům. Nokia nabízí hned čtyři způsoby vkládání: velká a malá QWERTY, klasická alfanumerická klávesnice a rozpoznávání písma. K tomu vibrační odezva. A po chvíli zjistíte, že se na Nokii píše daleko lépe než na iPhonu, který navíc díky kapacitnímu displeji občas píše něco, co nechcete. Samozřejmě jde ale o zvyk a ani klávesnice na Nokii se nemůže rovnat s klasickou, hardwarovou.

Jablečný kalendář je funkčně jednodušší, ovládání má ale o dost lepší. iPhonu nechybí ani opakovaný budík nebo světový čas, dokonce ani stopky a jednoduchá minutka. Zdánlivě jednoduchá kalkulačka se po překlopení telefonu promění na vědeckou, o které se Nokii 5800 XM ani nezdálo. Zato na Nokii můžete doinstalovat aplikaci Handwriting Calculator, o které se zase nezdálo ani iPhonu... Ani aplikace jako je stav akcií na světových trzích, počasí v New Yorku nebo App Store Nokia nabídnout nemůže. iPhone je ostatně plný takovýchto specialitek, třeba procházení alb v hudebním přehrávači je opravdu pěknou podívanou.

Otevřený Symbian vs. otevřený OS X

Na závěr ale k operačním systémům jako takovým. Nokia má Symbian, a ten, i kdyby byl sebedotykovější, je pořád Symbianem. Nenajdete tak nic, co by se vymykalo jeho standardu – od multitaskingu, přes kopírování až po detailní nastavení. Kdežto iPhone, který se svým operačním systémem chlubí, některé tyto funkce postrádá. Multitasking zvládá jen částečně, kopírování textu až po doinstalování aplikace a pokud budete chtít něco detailně nastavit, máte smůlu.

Ani to, co dělá operační systém operačním systémem, tedy instalace doplňkových aplikací, není v iPhonu tak, jak bych si to představoval. I když si chcete nainstalovat tu nejobyčejnější aplikaci, která je k dispozici zdarma, musíte mít účet v App Store. Navíc si Apple moc dobře hlídá, které aplikace na trh pustí a které ne, takže to, co je do 5800 XM otázkou pár kliků, do iPhonu třeba nikdy nedostanete.

Apple způsobil historický zlom

Závěr je ve srovnání vždy nejdůležitější a nejinak tomu bude u této bitvy dvou dotykovek. I přestože jsem NokiaManiak, snažil jsem se článek pojmout objektivně. Myslím si (a vždycky jsem si myslel), že iPhone je jen jeden a žádný jiný výrobce, ať se mu telefon povede sebevíc, ho nenahradí.

Když se na Nokii 5800 XpressMusic budeme dívat jako na konkurenta iPhonu, chce to zaujmout jiný postoj, že toho sice papírově umí daleko více, ale iPhone si vás získá svým charakterem. Jak jednoduše, hezky a rychle na něm provedete přesně to, co chcete. Tím, jak je precizně provedený, jednoduchý a elegantní. To je přesně to, co Nokia ani nikdo jiný zatím nenabídnul.

Pokud se na 5800 XM podíváme ale jako na telefon s dotykovým displejem, vyjde nám z toho úplně jiný závěr. iPhone je sice stylový a má úžasné dotykové ovládání, ale na rozdíl od Nokie malé rozlišení displeje, špatný fotoaparát a naprosto základní funkce, mezi kterými chybí i některé samozřejmosti. K tomu všemu plno omezení a o pár tisíc vyšší cena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Já jsem oba telefony několik týdnů používal a stoprocentně mi nesedl ani jeden, vždy mi chyběla hardwarová klávesnice. Když se ale vrátíme k naší dotykové dvojce, na konci se výběr zúží na základní otázku: Je pro vás důležitější image, nebo funkce a výbava?

Apple iPhone 3G 16GB
iPhone 3G 8GB Apple otevřel svůj iPhone vývojářům a celému světu, obohatil jej o pořádnou výbavu a jeho 3G bude prý rychlejší než u konkurence. Překvapila slušná cena, přibylo GPS, ale zůstal průměrný fotoaparát bez schopnosti točit video.rozměry a hmotnost: 116 × 62 × 12 mm, 133 g
displej: 3,5'', aktivní TFT, 320 × 480, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
konekt.: jiný, Bluetooth, Wi-Fi
paměť: 16 384 MB
baterie: Li-Pol 1400 mAh, procesor: 620 MHz
operační systém: OS X 2.2
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200)
76 %
(53. místo z 1012)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 14 980 Kč (koupit)

Nokia 5800 XpressMusic
5800 XpressMusic První dotyková Nokia se Symbianem S60 (verze 5th Edition) má 3,2" displej s rozlišením 640 × 360 a přestože je zaměřená hlavně na hudbu, výbavu má všestrannou - poradí si s focením, navigací i připojením na internet ve všech sítích včetně Wi-Fi.rozměry a hmotnost: 111 × 52 × 16 mm, 104 g
displej: 3,2'', aktivní TFT, 360 × 640, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 32, EDGE tř. 32, UMTS, HSDPA
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 81 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1320 mAh, procesor: 369 MHz
operační systém: Symbian 9.4 S60 5th Edition
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (640 × 480), autofocus, diodový blesk
89 %
(5. místo z 1012)
katalogrecenzeinfo výrobce
cena: 8 980 Kč (koupit)
 

Témata článku: Apple, Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Tube, Finka, Dotyk, #Apple, Slušná cena, Špatný fotoaparát, Pár kliků, APP, Původní velikost, Šaty, Dot, MultiTouch displej, Náhradní s,