DPP testuje aplikaci, která má zabránit kolizi s tramvají. Zapojit se může každý

Pražský dopravní podnik (DPP) spustil dnešním dnem testování nové bezpečnostní aplikace Pozor tramvaj!. Ta je bezplatně ke stažení pro platformy Android/iOS a slouží k upozornění účastníků silničního provozu na blížící se tramvaj.

Klepněte pro větší obrázek

Celkem 97 vozidel DPP jezdících na linkách 9, 11 a 22 je vybaveno vysílací technologií Safe, která komunikuje se smartphony se staženou aplikací přes Bluetooth. Pokud se tramvaj přiblíží k uživateli v okamžiku, kdy pracuje s telefonem, aplikace vydá výstražný signál. Pokud telefon není aktivní (např. je schovaný v kapse nebo tašce), aplikace varování nevydává.

Výstraha na 100 metrů

Upozornění přichází jak ve formě zvukové (varovné zazvonění a vibrace), tak i obrazové (blikání výstrahy na displeji). Aktivuje se v okamžiku, kdy je blížící se tramvaj zhruba 100 až 120 metrů od uživatele v závislosti na typu mobilního telefonu. V případě poslechu hudby se automaticky sníží její hlasitost.

Cílem projektu je snížit počet srážek s tramvajemi a zvýšit bezpečnost veřejné dopravy. Testování bude probíhat do konce letošního června a může se do něj zapojit každý zájemce se staženou aplikací zasláním zpětné vazby přes on-line formulář na webu pozortramvaj.cz.

Praktická ukázka aplikace Pozor tramvaj!

Diskuze (21) Další článek: Premiéra Xiaomi Mi 11 pro globální trh se blíží. Sledujte ji s námi

Témata článku: , , , , Kolize, Aplikace, Safe, Tramvaj, Upozornění, Pražský dopravní podnik, Výstraha,