Dražební fáze aukce frekvencí pro 5G začne v půlce listopadu. Formální náležitosti splnilo všech 7 uchazečů

Klíčová fáze probíhající aukce frekvencí pro 5G sítě – přihazování v dražbě – odstartuje v Česku v polovině listopadu. Uvedla to Barbora Havelková Adámková ze sekretariátu předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Podle odhadů úřadu dojde k samotnému přidělení frekvencí vítězným subjektům vlivem legislativních lhůt až počátkem roku 2021.

Dražební fáze se podle ČTÚ zúčastnit všech sedm přihlášených subjektů, všechny totiž splnily požadované formální náležitosti. Jejich jména úřad ale nadále tají a odkazuje se při tom na zákon o elektronických komunikacích. Ten přitom zveřejnění jmen uchazečů nezakazuje a také ČTÚ je u všech minulých aukcí vždy po otevření obálek bez problémů s veřejností sdílel.

O identitě přihlášených subjektů se tak nadále můžeme jen dohadovat – jistá je pouze neúčast polostátního energetického koncernu ČEZ, jenž sám oznámil, že do aukce nakonec nepůjde, a téměř jistá je naopak účast všech tří stávajících operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone, kteří zároveň podmínky aukce napadli žalobami k tuzemským soudům a stížnostmi u Evropské komise. Souhrnná vyvolávací cena všech dražených kmitočtů na frekvencích 700 MHz a 3,5 GHz je 5,4 miliardy korun.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Kauza nabíječky. Nejdřív se Applu smál, teď Samsung zvažuje stejný krok

Témata článku: , , , , , , , , , Koncern, Formální náležitost, Uchazeč, Česká republika, F +, Pro +, Fáze, Náležitost, Předsedkyně, Půlka