Dron od Facebooku, který má šířit internet, byl poprvé ve vzduchu [video]

Facebook úspěšně otestoval svůj solární dron Aquila. Firma chce pomocí flotily dálkově řízených letadel šířit internetové připojení do odlehlých míst planety.

Samokřídlo Aquial – což je latinský výraz pro orla – odstartovalo z pozemní konstrukce, kterou po dráze v arizonské Yumě roztáhlo auto. Dron dosáhl výšky až 650 metrů a ve vzduchu vydržel 96 minut, tedy o 66 minut déle, než bylo původně v plánu. Z videa, které Facebook zveřejnil, není jasné, jak dron přistál. Podle dostupných snímků nemá podvozek.

Facebook svůj projekt dronu odhalil před rokem. Tehdy oznámil, že na něm již rok pracuje. Cílem projektu je dostat internet do nepřístupných oblastí. Drony mají kroužit ve výšce 18 až 27 kilometrů a díky solárnímu pohonu by ve vzduchu měly vydržet až 90 dní. Na pohon Aquile stačí čtyři elektromotory o příkonu celkem pět kilowatů, což Facebook přirovnává ke třem fénům na vlasy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Facebook Aquial.

Jeden dron internetem pokryje oblast o průměru až 90 kilometrů. Aquila bude signál na zem vysílat pomocí nové laserové technologie. Na zemi jej budou zachytávat malé antény, které je dál rozšíří pomoci Wi-Fi nebo 4G.

Před uvedením dronů do provozu se Facebook musí vypořádat s několika překážkami. Solárním panelům se zatím nedaří za denního světla získat dost elektřiny a noční let, a baterie, které by tuto energii dokázaly uložit, jsou nyní příliš velké a těžké.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní motiv? Dostat internet i tam, kde dnes není.

Facebook není jedinou firmou, která se snaží dostat internetové připojení k milionům lidí po celém světě, kteří jej dosud nemají k dispozici. Mateřská společnost Googlu Alphabet podporuje projekt Loon. Ten chce internet vysílat z balónů obíhajících kolem země ve vysokých výškách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U velkého momentu nemohl chybět ani Mark Zuckerberger.

Firma OneWeb Satellies, společný podnik Airbusu a společnosti OneWeb, plánuje postavit novou generaci malých satelitů, které budou internet vysílat hlavně do odlehlých regionů. Na satelity sází i SpaceX Elona Muska.  

Diskuze (4) Další článek: Project Dream: Samsung Galaxy S8 se 4K displejem pro virtuální realitu

Témata článku: , , , , , , , , Elona Musk, Alphabet, Pop, Airbus, Mateřská společnost, Společný podnik, Internetové připojení, Kter, OneWeb, F +, Překážka, Noční let, Podvozek, FAC, Latinský, Hlavní motiv, Aquila