Dronem nad českým Grand Canyonem. Od historie Velké Ameriky až po současnost. Podívejte se...

Od konce 19. století sloužil vápencový lom Velká Amerika k těžbě surovin, od šedesátých let láká “český Grand Canyon” tisíce turistů a trampů z celé republiky. A je na co se dívat…

V oblasti vápencových lomů v Českém krasu poblíž Karlštejnu probíhala aktivita spojená s využíváním vápenců několik tisíc let, zásadní zlom v intenzitě využívání lomu proběhl na konci 19. století. Mezi tímto rokem a současností bylo vytěženo nejméně stokrát tolik surovin jako za všechna předcházející staletí, uvádí server Lomy-Amerika.

Důvodem rozvoje těžby byl rozvíjející se průmysl, hlavní příčinou však bylo intenzivně nastupující železářství. Těžbu v oblasti zahájil Gottfried Bächer v roce 1891. O sedm let později prodal povolení kutacích prací Pražské železářské společnosti. Ta pak těžila v Českém krasu dalších padesát let. Těžba v lomu skončila roku 1963.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Za druhé světové války byl “Trestanecký lom”, část lomu Amerika, využíván jako pracovní tábor pro zločince a mezi roky 1949 a 1953 byl určen pro uvěznění držených Němců. Po nástupu komunistického režimu tu byl zřízený tábor nucených prací pro politické vězně. Šlo o jeden z nejhorších komunistických pracovních táborů pro politické vězně. Pamětníci ho označují za “český Mauthausen” nebo “vápencové peklo Mořina”. Dnes stojí na okraji Trestaneckého lomu pomník čtrnácti stům vězňů, kteří zde v nelidských podmínkách pracovali.

Vápencová oblast je velmi oblíbená i u filmařů. Byly zde natočeny filmy Limonádový Joe, Akumulátor 1 nebo Malá mořská víla. Bývalé lomy denně přitahují desítky turistů, řada z nich se ovšem nespokojí s pohledem shora a prochází až do nitra skalního útvaru. Tím však turisté porušují předpisy a riskují pokuty.

Oblast je pro svou výjimečnou hodnotu chráněná. Trampové, kteří například chtějí v bývalém lomu přespat, porušují legislativu. Mimo to se zde nachází nejvýznamnější zimoviště netopýrů ve středních Čechách. Touha některých trampů přespat v bývalém lomu zároveň představuje značné riziko, v minulosti zde došlo k řadě úmrtí způsobených zřícením částí vápencového útvaru.

Velká Amerika je největší ze skupiny zdejších lomů, její velikost je cca 750 na 150 metrů. Hloubka lomu je udávána mezi 67 až 80 metry, dno se nachází v nadmořské výšce 322 metrů. Bývalý lom je zatopen bezodtokým jezerem, dříve šlo o oblíbenou destinaci nudistů.

Diskuze (6) Další článek: Evropa se dočkala. Satelitní systém Galileo startuje

Témata článku: , , Předpisy, Český, Can, Tábor, Gott, Risk, Úmrtí, Hloubka, Grand, Dno, Těžba, Nitra, Současnost, Touha, Aktivita, Karlštejn, Dron,