Duální fotoaparát jako samozřejmost. Nejméně dvě čočky na zádech bude mít většina smartphonů

Většina nově uváděných smartphonů už obsahuje duální fotoaparát na zádech. Málokterý výrobce si dnes troufne u vlajkového modelu nabídnout jen jedinou čočku (jeden z mála příkladů je Xperia XZ3) a většina je v alespoň základní konfiguraci 13 + 2 nebo 13 + 5 Mpx osazuje i ve střední třídě. Na konci letošního roku má obsahovat nejméně dvě čočky na jedné straně (nesčítají se tedy zadní a přední fotoaparáty) 60 % prodaných smartphonů, uvádí agentura Counterpoint Research.

Výhody více čoček jsou zřejmé – lépe se dá pracovat se zoomem, bokeh efektem, portrétním režimem, ale také získat více světla nebo širší záběr. Některé věci jdou řešit softwarově (např. rozmazání pozadí), na optické přiblížení se ale bez druhé čočky vyzrát nedá. Výrobci si dobře benefity násobných objektivů uvědomují a někteří s nimi dokáží i velmi kreativně pracovat – např. Huawei s Leicou v trojitém fotoaparátu u modelu P20 Pro.

Klepněte pro větší obrázek
Podíly smartphonů s duálním fotoaparátem v červenci 2018 podle ceny

Podle údajů Counterpointu jsou v nejdražším segmentu smartphonů nad 800 dolarů (cca nad 18 tisíc korun) zastoupeny duální kamery z 96 %. Střední a vyšší střední třída se blíží dvěma třetinám, u modelů za 200 až 300 dolarů (cca 4 až 7 tisíc korun) je poměr duálních a jednoduchých foťáků zhruba 1 : 1, u levnějších modelů klesá pod třetinu. V nejnižším segmentu okolo dvou tisíc korun se asi duálních fotoaparátů nadále dočkáme jen výjimečně.

Klepněte pro větší obrázek
Zastoupení modelů s duálním fotoaparátem v portfoliích jednotlivých značek

Zajímavý je i graf, který ukazuje, jak jsou na tom jednotliví výrobci s podílem telefonů s duálním foťákem v rámci svého portfolia. Nejlépe je na tom OnePlus, ale to proto, že má v nabídce pouze jediný model OnePlus 6. Mezi „plnoformátovými“ značkami je na tom nejlépe Huawei + Honor, který se nebojí dávat duální fotoaparát i do modelů za 200 dolarů. Polovina modelů v nabídce Applu má duální fotoaparát, Samsung je se čtvrtinou modelů trochu pozadu.

Huawei P20 Pro obsahuje dokonce trojitý fotoaparát:

Diskuze (14) Další článek: Samsung otevřel brandstore v Ostravě. Nabízí zde smartphony, hodinky i televize

Témata článku: , , , , , , , , , , Čočka, Druhá čočka, Vlajkový model, Výrobce, Dolar, Jak, Duální foťák, Foťák, Sam, Model, Counterpoint Research, Jediná čočka, SMA, Letošní rok, F +,