Duel: Alcatel One Touch 311 versus Siemens C45

Mobilní telefony Alcatel One Touch 311 a Siemens C45 jsou si v lecčems podobné: v rozměrech a hmotnosti, funkcích. Mají i podobnou cenu. Pokud se mezi nimi rozhodujete, může vám pomoci náš srovnávací článek.

Protože jsme o obou mobilech na MobilManii velmi podrobně psali, není tento článek recenzí. Budu maximálně stručný a pokud se budete chtít dozvědět víc, přečtěte si tyto články:

Aby bylo srovnání co nejvíce objektivní, vybrali jsem nejdůležitější vlastnosti a funkce mobilních telefonů. Každé funkci jsem pak u daného mobilu přidělil určitý počet hvězdiček, přičemž maximum je pět, minimum jedna. Samotné hvězdičky ovšem telefony nesrovnávají, ale nezávisle hodnotí jednotlivé telefony. V závěru článku hvězdičky sečtu a kdo jich získá nejvíc, je vítězem tohoto srovnání. Stejným způsobem probíhalo i srovnání Ericssonu T39m a Siemense S45, které vyjde v prvním letošním čísle časopisu Mobility.

Vzhled a fyzikální vlastnosti

Ačkoliv je vzhled ryze subjektivní záležitost a každý se na uvedené mobily dívá jinak, neodpustím si pár poznámek. Oba mobily nemají anténu a mají takřka shodné rozměry, jen Alcatel je o pár milimetrů menší a o pár gramů lehčí. Vzhledově se mi o málo více líbí třistajedenáctka, určitě se ale najdou takoví, kterým bude více vyhovovat design céčtyřicetpětky. Vzhled tedy nebudu hodnotit žádnou hvězdičkou, jeho posouzení je pouze a jen na vás. Oboduji jen velikost a hmotnost, kde jsou oba mobily srovnatelné, s výdrží baterie je na tom lépe Alcatel.

Stručně: Ani jeden mobil nemá anténu a oba se vejdou akorát do ruky.

OT 311: ****
C45: ***

 

Poznámka: Na obrázcích je vlevo vždy Siemens C45, vpravo Alcatel OT 311.

Ovládání

Zatímco Siemens C45 se ovládá klasickými tlačítky, Alcatel OT 311 má k dispozici pro pohyb v menu a základní operace třísměrový joystick. Ovládat jím mobil je velmi pohodlné, intuitivní a příjemné, joystick se neviklá a je pevný v kramflecích. Oproti tomu Siemens se svým shlukem kláves pod displejem, které navíc mají jiné rozmístění než u starší pětatřicítkové řady, na mne příliš dobrý dojem neudělal. Vnitřní části kolébkových tlačítek slouží jako šipky, funkce vnějších částí se mění podle situace. Tlačítka jsou bohužel tak malá a umístěná blízko u sebe, že častokrát stisknu šipku a přitom chci do menu nebo potvrdit funkci. Pokud máte větší prsty, budete mít jednoduše problém.

Stručně: Ovládání Alcatelu je o dost lepší a velmi rychle si na něj zvyknete.

OT 311: ****
C45: **

 

 

U Siemensu je problém ve shluku ovládacích kláves, Alcatel se joystickem ovládá v pohodě.

Klávesnice

Ani klávesnice není u Siemense nejkvalitnější, spíše naopak. Protože má klávesnice vysoký zdvih a je pryžová, jsou jednotlivá tlačítka docela vratká. Oproti tomu Alcatel má tlačítka z tvrdého plastu, takže se mačkají velmi dobře i přes jejich vyšší zdvih. Stisk je jistý a tlačítka se nehýbou. Jediné, co bych vytknul, je jejich tuhost.

Stručně: Klávesnice Siemensu za Alcatelem hodně zaostává, textovky se lépe píšou na francouzském mobilu.

OT 311: ****
C45: **

 

Klávesnice je u C45 pryžová, u OT 311 tvrdá.

 

Kryty jsou výměnné u obou modelů.

Displej

Fyzické rozměry displejů obou mobilů jsou srovnatelné, a to i počtem bodů. Oba také zobrazí maximálně pět řádků, přičemž při psaní textovek jsou to tři, v menu ukáže Alcatel maximum řádků, zatímco Siemens jen tři. Pokud máte slabší zrak, můžete si písmo u OT 311 zvětšit funkcí zoom. V kvalitě a homogenitě podsvícení vede Alcatel, ten také umožňuje nastavit dvě úrovně jasu. Kontrast mohou měnit oba mobily, stejně tak si mohou nastavit v pohotovostním stavu ikonu na displej.

Stručně: Alcatel lehce vede v čitelnosti displeje. Maximální hodnocení si ale nezaslouží ani jeden mobil.

OT 311: ***
C45: **

 

  

Na počet řádků jsou si oba mobily rovny. Čitelnost displeje Alcatelu je však lepší,
ač se to podle obrázků nezdá.

Telefonování

I když má Siemens oproti Alcatelu paměť na padesát kontaktů přímo v mobilu, Alcatel zase může k jednomu jménu uložit až tři čísla. Kromě toho je lze dělit do tří skupin a každé z nich přiřadit jiné zvonění. Oživeno: C45 má oproti starším modelům čtyři skupiny volajících, což je dostačující množství. Skupiny je možné filtrovat podle profilů - to zůstává ze starší řady x35.

Přístup do seznamu je u obou mobilů pohodlný, na jeden stisk. U Alcatelu stačí stisknout joystick směrem dolů, u Siemense je k tomuto účelu vyhrazeno speciální tlačítko. Trochu výhradu mám k pomalosti listování seznamem u OT 311, když je z větší části zaplněn; hledání čísla pak chvíli trvá. Ani jeden z mobilů nepodporuje hlasové vytáčení.

OT 311: ***
C45: ***

Práce s textovými zprávami

To, že se textovky na C45 nepíší nikterak dobře, jsem už naznačil v části věnované klávesnici. Tuto nevýhodu trošku napravuje český slovník T9, který má oproti Zi v Alcatelu výhodu v lepší slovní zásobě. Osobně se mi také píše lépe s T9 než Zi. Bohužel, nekvalitní klávesnici T9 nezachrání, zde vede jednoznačně OT 311. Oběma mobilům chybí vlastní paměť na textové zprávy.

Stručně: Textovkářům bude více vyhovovat Alcatel díky kvalitnější klávesnici, na druhou stranu budou muset naučit slovník více běžných slov.

OT 311: ***
C45: **

Organizér

V možnostech organizéru jsou oba mobily na zhruba stejné úrovni. Ani jeden z mobilů nemá grafický kalendář, organizér je zde spíše jako doplněk. Je to logické – mobily patří do zcela jiného tržního segmentu než manažerské modely. Siemens má možností o něco více než Alcatel, protože kromě běžných schůzek umí uložit také poznámky s upozorněním i bez něj; poznámky tak trochu nahrazují úkoly. Alcatel nabízí jednu specialitku – automatické odeslání SMS k narozeninám, případně textovky; Siemens zase vede v množství položek, které můžete do paměti uložit.

Stručně: Siemens C45 má více paměti pro položky v organizéru a nabízí navíc poznámky. Jinak jsou možnosti obou mobilu vyrovnané.

OT 311: **
C45: ***

Další funkce

V poslední části jen stručně shrnu další funkce, které již nejsou pro vlastní používání mobilu tak důležité, ale jejich přítomnost potěší.

V Alcatelu mě trošku zamrzela absence vyzváněcích profilů, které zatím nemá žádný model této značky. Siemens jich má sedm, měnit můžete vše, na co jste u této značky zvyklí. Zajímavý je osmý „profil“ letadlo, který mobil vypne včetně všech budíčku a upozornění kalendáře. Nemůže se vám pak stát, že se vám v letadle mobil „probudí“. Profily částečně nahrazuje u Alcatelu rychlé zapnutí vibrací podržením pětky, čímž se zároveň vypne zvonění. Myslím, že většině lidí to bude stačit. Profily ale Siemensu slouží také k filtrování hovorů – v daném profilu se vám mohou dovolat např. jen lidé z telefonního seznamu nebo jen skupina VIP.

 

Alcatel je po Ericssonu druhým výrobce, který plně podporuje standard EMS. Pomocí něj si můžete posílat vyzvánění, obrázky až do velikosti 32x32 bodů, případně deset standardních melodií. Kromě toho Alcatel podporuje vlastní technologii, která posílá obrázky do rozlišení 64x64 bodů - a to i z webu. Jediné, co Alcatel neumí, jsou animace, ty ale plně nezvládá ani Ericsson. Siemens řeší posílání ikon a vyzvánění vlastním standardem a přes EMS umí poslat jen oněch deset standardních melodií. Vlastní melodie si můžete složit jen v Alcatelu.

Dále už jen velmi stručně: OT 311 nemá hry, které dokáží zkrátit nudnou chvíli. Zde vede C45, který má tři – tetris, střílení po létajících balonech a kung-fu, které můžete hrát přes textovky s protivníkem. V Alcatelu naopak potěší hlasité handsfree a kalkulačka; absence kalkulačky mě v C45 opravdu překvapila. Budíček umí oba mobily a oba mobily jej mohou opakovat v určených intervalech. Oba „soutěžící“ rovněž mohou wapovat, i když jen přes klasická data.

Stručně: Doplňková vybavenost je lepší u Alcatelu, Siemens je přece jen funkčně chudší mobil.

OT 311: ***
C45: **

Závěr

Rozdíl sedmi bodů ve prospěch Alcatelu je docela markantní, navíc je mobil v předplacených sadách levnější. I když je Siemens C45 hezký a milý mobil, ve srovnání příliš nepřesvědčil. Když bych si měl vybrat mezi C35i a C45, bral bych starší model, který se lépe ovládá a je o dost levnější; přitom funkční rozdíly jsou minimální.

OT 311: 26 hvězdiček
C45: 19 hvězdiček

Detaily obou mobilů najdete v naší databázi: Alcatel One Touch 311Siemens C45.

 

Diskuze (67) Další článek: Chcete infračervenou bondovku?

Témata článku: Alcatel, Siemens, , Alcatel One Touch 311, Siemens C45, One Touch, Automatické odeslání, Druhý výrobce