Duel: Je lepší Siemens C35i nebo Nokia 3310?

V poradně se stále ptáte, který z těchto mobilů je lepší. Není snadné rozhodnout, síly jsou totiž opravdu vyrovnané.
Oba mobily, jak Nokia 3310, tak Siemens C35i, bych zařadil nižší střední třídy. Tomu odpovídá jak cena, která se u obou mobilů pohybuje okolo osmi tisíc (Nokia 3310 je o u Oskara o tisícovku dražší než C35i, viz tabulku). Oba mobily mají podobné funkce, něco má navíc Nokia 3310, něco pro změnu Siemens C35i. Každý mobil je však pro jinou cílovou skupinu. Nokia 3310 lépe sedí mladým, které zajímá, zda jim barva padne k tričku, Siemens C35i lze s úspěchem využít i v práci.

Pro koho jsou?

Nokia 3310 je stylový telefon určený bezesporu mladým lidem. Ti se neohlížejí po datových funkcích, hardwarovém modemu či WAPu. Právě WAP je důvodem, proč tento mobil mnoho lidí zatracuje; ostatně to bylo nejvíce patrné v tomto článku a diskuse u něj. Díky možnosti měnit přední i zadní kryt je mobil ideální pro barevné lidi, tedy ty, co se ráno rozhodují mezi červenými a žlutými kalhotami.

Barevnost a styl však nemají zakrýt nedostatek funkcí, těch má Nokia 3310 poměrně dost. Oproti Nokii 3210 se výrazně zmenšila a díky integrované anténě je menší než Siemens C35i; není však lehčí, proto je v ruce stále cítit. Je zhruba stejně těžká jako Siemens M35i.

Siemens C35i má podstatně konzervativnější vzhled, žádné barvičky, žádné výměnné kryty. Svými funkcemi a vzhledem je určen běžným uživatelům, kteří občas využijí WAP a organizér. Jde o odlehčenou verzi mobilu Siemens S35i – podrobné porovnání těchto mobilů najdete zde.

Nevýhodou mobilu C35i je externí anténa a podivné prohnutí – mobil tak tlačí v kapse a je vhodnější jej nosit v pouzdře. Na druhou stranu se mi však C35i drží v ruce lépe než rozplácnutá Nokia, ale to jen je můj subjektivní názor.

I když je součástí tohoto článku velmi podrobná tabulka s vyčerpávajícím přehledem funkcí, která vám umožní mobily velmi dobře porovnat, neodpustím si krátký komentář některých hlavních vlastností.

Nepřehlédněte: Velká tabulka s detailním porovnáním cen, všech parametrů a funkcí.

Porovnání velikosti

Displej

Větší a přehlednější displej má Nokia 3310, která zobrazí o jeden řádek víc než C35i. To, že je přehlednější je dáno strukturou menu a vůbec ergonomickým ovládáním. Stejně jako u všech ostatní Nokií je i zde základní nabídka doprovázena velkými ikonami, takže je na displeji vidět pouze jedna položka a to mi trochu vadí. Nevím totiž, co jaká položka následuje. C35i má sice také ikonky, ale zobrazí v menu naráz tři položky. Nokia 3310 má také lepší podsvícení, které je u C35i dost slabé.

Baterie a její výdrž

I přes problémy, které některé modely Nokia 3310 s baterií mají, je běžná pohotovostní doba 5 až 6 dní, zatímco Siemens C35i vydrží někdy i méně než 3 dny. Velkou výhodou C35i je krátká doba nabíjení – mobil se mi nabije v zapnutém stavu za hodinu! Nokii 3310 je nutné dobíjet zhruba pětkrát tolik. U obou modelů je baterie typu Ni-MH.

Výměna karet SIM

Ani jeden mobil není předurčen k časté výměně karet SIM. U C35i tomu brání malý šuplíček, který navíc lze velmi snadno ztratit, u Nokie 3310 pak nutnost oddělat zadní kryt. To je velmi ztuha a někomu se to třeba nepodařilo dosud vůbec. U obou mobilů je to tedy hodně nepohodlná operace. Např. Nokia 3210 to řešila speciálním zadním krytem pro dvě SIM, u Nokie 3310 nic takového zatím není. U C35i mi navíc vadí dost vrzající zadní kryt, což jsem vyřešil nalepením kobercové pásky z vnitřní strany krytu.

Klávesnice

Klávesnici má podstatně lepší Nokia 3310. Je hezky tvrdá, tlačítka nejsou tuhá, textovky se píší opravdu rychle a bez překlepů. Naopak Siemens C35 má klávesnice velmi měkkou a vysoká tlačítka, takže se občas nějaký překlep nebo „nedoklep“ podaří. Na druhou stranu se na něm píší textovky lépe než na S35i.

Paměť na telefonní čísla a SMS

Ani jeden z mobilů nemá paměť na textové zprávy. U Siemense mě to ani nepřekvapilo, všechny jeho telefony jsou k této vymoženosti zatím skoupé, ovšem u Nokie mě to mrzí. Zejména proto, že Nokia 3310 je svými funkcemi pro textovky předurčena – má totiž možnost chatovat; jde sice jen o jiné využití textovek, ale právě proto. Deset textovek na kartě SIM prostě nestačí.

Paměť na telefonní čísla má jen Siemens C35i, což je jednoznačně výhoda. Pokud máte EuroTel Go, máte na kartě SIM jen 90 záznamů a to je hodně málo. Paměť v mobilu na Nokii 3310 by se určitě hodila.

S telefonním seznamem souvisí také hlasové vytáčení, která má jen Nokia 3310 (celkem osm jmen). Je docela přesné a hodí se tehdy, pokud máte bondovku.

Vibrace a zvonění

Oba telefony podporují vibrační zvonění, to je dnes již běžné i u levných mobilů. Vibrace Nokie 3310 se mi zdají silnější – a není to jen můj názor. Vůbec celá pětatřicítková řada mobilů Siemens vibruje dost málo. Ve zvonění má jasně navrch Nokia 3310; nejenže má lepší melodie, ale navíc si můžete na ní složit až sedm vlastních písní, zatímco na C35i jen jednu.

Se zvoněním souvisí také vyzváněcí profily – těch má C35i sedm, tedy o jeden víc než Nokia. Možnosti nastavení jsou zhruba stejné, rychlost přepnutí také (Nokia pomocí tlačítka pro vypnutí, C35i pomocí tlačítka „*“). Výhodou Siemense je možnost pro každý profil nastavit jiné zvonění alarmu a možnost nastavení grafického prostředí, Nokia 3310 má zase loga profilů. Podle loga tedy poznáte, který profil je aktivní.

Organizér

Oba mobily mají organizér, ovšem bez kalendáře. Můžete si tedy uložit do mobilu poznámky, narozeniny nebo schůzky a datum, kdy se mají zvoněním nebo vibracemi ozvat. Maximum u Siemense C35i je 30, u Nokie pouze 10. Nokia má ovšem výhodu, že položka může být dlouhá až 36 znaků, tj. o 20 více než u C35i. Navíc lze psát česky, u C35i jen „cesky“. Celkově se mi organizér u C35i líbí víc, ovšem to jen proto, že si můžete uložit opakované položky – např. opakovaný budík nebo že každou středu hrají v televizi Dobrodružství kriminalistiky.

A co další rozdíly?

Ty najdete v tabulce. Snad jen připomenu, že Nokia 3310 má výjimečnou funkci pro chatování, která je efektní zejména mezi těmito dvěma mobily – viz naše recenze. A jak odpovědět na otázku z nadpisu? Oba mobily jsou si podobné, funkčně a cenou je na tom však lépe Siemens C35i. Mnoho lidí však i za vyšší cenu bude chtít 3310 – zejména ti, kterým jde především o styl. A ten Nokia 3310 má. A který bych si vybral já? Ač jsem příznivec Nokie, z těchto dvou mobilů beru Siemens C35i…

Nepřehlédněte: Velká tabulka s detailním porovnáním cen, všech parametrů a funkcí.

Diskuze (97) Další článek: Jak komunikují zamilování aneb obrázky bez obrázků

Témata článku: Nokia, Siemens, , Nokia 3210, Nokia 3310, Siemens C35i, Siemens M35i, Siemens S35i, Lep