Duel: Panasonic GD 93 versus Alcatel One Touch 501

U recenze mobilu Panasonic GD 93 si někteří z vás přáli porovnání tohoto mobilu s Alcatelem One Touch 501. Proč? Je to prosté, oba mobily se prodávají za téměř stejnou cenu. Každý mobil má však jinou cílovou uživatelskou skupinu.
U recenze mobilu Panasonic GD 93 si někteří z vás přáli porovnání tohoto mobilu s Alcatelem One Touch 501. Proč? Je to prosté, oba mobily se prodávají za téměř stejnou cenu. Panasonic GD 93 stojí v Twistu 8999 Kč, Alcatel One Touch 501 je o pětistovku levnější.

Především si musíme uvědomit, že oba mobily patří do jiné kategorie. Zatímco Alcatel One Touch 501 je ryze manažerský mobil, Panasonic GD 93 se řadí spíše mezi stylové mobily, ač se to nemusí na první pohled zdát. Ale začněme po pořádku.

I když je Panasonic zhruba o dva centimetry delší, je o pár gramů lehčí. V základní výbavě má baterii Li-Ion, zatímco Alcatel baterii Li-Pol. Právě tato baterie Li-Pol je jedním z největších benefitů tohoto mobilů, s ní totiž vydrží podle testu časopisu Mobility skoro týden. Panasonic vydrží při stejné zátěži méně, je však rychleji nabitý.

Displej: orlí oko

Protože je Alcatel One Touch 501 o dost menší než GD 93, má také menší displej. Ovšem jen rozměry, rozlišení má totiž Alcatel lepší. Na displeji zobrazí při čtení osm řádků, zatímco Panasonic jen pět. Alcatel má ale kvůli tomu o něco menší písmenka, takže pokud máte horší zrak, můžete mít s jejich luštěním problémy. Textovky i wapové stránky jsou na Panasonicu prostě lépe čitelné.

Oba mobily mají u displejů jednu zvláštnost. Alcatel má holografickou fólii, takže při určitém osvětlení je displej výborně čitelný a kontrastní. Panasonic má zase sedm možných podsvícení, které si vybíráte v menu. Dokonce je možné přiřadit jiné podvícení každé skupině volajících - pokud volá kamarádka, bude displej svítit jinak, než když volá kolega z práce.

Klávesy: jakž takž pohodlí

Vzhledem k tomu, že Alcatel je menší, má i menší klávesnici. Naštěstí je z dobrého a tvrdého materiálu, takže se na ní píše docela dobře. Klávesy jsou také docela daleko od sebe, takže se vám jen výjimečně povede úklep nebo překlep. Panasonic má oproti tomu klávesy větší, proto se také lépe mačkají. Bohužel, při psaní SMS má Panasonic docela dlouhé prodlevy, takže rychlé psaní nepřipadá moc v úvahu, ale na to se dá zvyknout. Klávesy jsou subjektivně ze stejného materiálu, takže psaní je pohodlné a nemáte v žádném případě otlačené prsty (to se mi stávalo třeba na Ericssonu T10 nebo GF768, ale to se asi moc nepatří).

Je libo joystick nebo osm tlačítek?

Ani jeden z mobilů nemá klasické ovládání pomocí dvou kurzorových šipek. U Panasonicu vás nejprve zaujme středová všesměrová kurzorová klávesa, u Alcatelu bezesporu pětisměrový joystick. Jak kurzorová klávesa, tak joystick nachází uplatnění zejména v menu a při psaní textovek. Je pravda, že si na ovládání musíte zvyknout (zvlášť na joysticky), ale jinak je velmi pohodlné. Jen na joystick si občas uživatelé stěžují, že z něj mají otlačený prst.

Alcatel má daleko méně ovládacích prvků. Kromě joysticku je to už jen klávesa C pro mazání a návrat v menu a zelené a červené sluchátko. Panasonic má kromě toho ještě klávesu pro klávesu pro rychlou volbu jednoho čísla ze seznamu, klávesu pro telefonní seznam a vstup do menu. S Alcatelem se také lépe pohybujete v menu - s joystickem totiž můžete totiž přímo potvrzovat akce a vstupovat do menu, což s kurzorovou klávesou Panasonicu nejde. Škoda také, že u Panasonicu nelze stiskem pravé části kurzorové klávesy vstoupit do menu a stiskem levé části se vrátit o úroveň zpět; těmito „klávesami“ totiž ovládáte kontextovou funkci dané položky.

Pro lepší pochopení příklad: Pokud máte označenu textovou zprávu, klávesami vlevo a vpravo přepínáte mezi čtením zprávy, mazáním, odpovědí a přeposláním. Klávesou pro menu pak danou akci vyberete. I tento způsob ovládání je docela pohodlný ovšem chce to déle si zvykat.

Co mi ale chybí u obou mobilů, jsou tlačítka na boku mobilu pro zesilování a zeslabování reproduktoru při hovoru. To musíte dělat joystickem, případně kurzorovou klávesou, a tedy oddělat mobil při hovoru od hlavy.

Výborné je ale hlasité handsfree, které oba mobily mají. Reproduktor i mikrofon jsou udělány tak, abyste mohli mít při volání položen mobil třeba na stole; při tomto telefonování rozhodně nehrozí nebezpečí záření. Subjektivně se mi zdá, že Panasonic je hlasitější a má však při maximální hlasitosti více zkreslený zvuk.

Funkce pro manažera

Jak jsem už psal, Alcatel One Touch 501je především manažerský mobil. Nemá tedy žádné z oněch stylových fičurek, co má Panasonic GD 93. Nemůžete se tedy těšit z několika podsvícení displeje, log na displeji, animací apod. Má však kalendář, výborný úkolovník a velký telefonní seznam. Právě tyto funkce umožňují manažerovi dobrý time management podobně jako kapesní počítače nebo třeba Outlook.

Do kalendáře si můžete uložit rovných 1200 položek, základem kalendáře jsou tři pohledy – denní, kde vidíte přímo seznam událostí pro dnešní den, týdenní a měsíční. U každého lze zobrazit grafický pohled a pokud se v daném čase něco děje, je graficky zobrazen čas události a její trvání podobně jako v Outlooku.

Asi největší výhodou OT 501 jsou úkoly. Ty tvoří samostatnou položku a nejsou vůbec propojeny s kalendářem. Nokie nebo Siemensy nahrazují úkoly poznámkami, které lze přiřadit určitému datu a času. Pětsetjednička umožňuje úkolům přiřadit libovolnou kategorii, které si sami vytváříte. Každému úkolu můžete přiřadit deadline, tedy konečné datum, do kdy musí být hotový, a také prioritu. Můžete si také nechat vypsat pouze úkoly z dané kategorie. Více o úkolech na AOT 501 v článku Alcatel One Touch 501: zkušenosti se špičkou.

Velmi dobře jsou u OT 501 řešeny kontakty. Mobil má vlastní paměť na pět set údajů, ke každému záznamu lze kromě jména a čísla uložit ještě další údaje (celkem až 23 udajů). Kontakty lze uspořádat do skupin, první dvě, soukromé a pracovní, jsou již předdefinované. Bohužel nelze přiřadit skupinách různé typy vyzvánění. Panasonic GD 93 skupiny volajících má a každé skupině můžete přiřadit jiné zvonění a podsvícení displeje. To je opravdu unikátní funkce – podle toho, jak mobil při vyzvánění svítí, poznáte, kdo volá.

Něco ale OT 501 chybí – práce s e-maily. To má zase Panasonic GD 93 a tato funkce je velmi dobře propracovaná. Funguje na rozdíl od mobilního Exploreru off-line (!) a navíc stahuje zprávy od nejnovějších, nikoliv od nejstarších, jak u MME. Celkem máte paměť na stažení 40 zpráv. Pokud je e-mail delší než se vejde do paměti, ukáže se začátek a pak skončí hláškou „dlouhá zpráva“. Ukazuje se také, zda má e-mail přílohu. Na e-mail můžete odpovědět, smazat ho a přeposlat. Mimochodem, ke každému kontaktu v paměti můžete uložit e-mailovou adresu, díky čemuž si adresy nemusíte pamatovat. Škoda jen, že nelze ke jménu uložit více údajů, stačilo by alespoň jedno číslo navrch.

Jak se píší textovky

Hned po volání jsou textové zprávy nejvyužívanější mobilní službou. Bohužel, ani jeden z mobilů nemá práci s textovkami řešenou k mojí plné spokojenosti. Panasonic GD 93 má při psaní trošku pomalejší reakce (i když rychlejší než Ericsson R320 či A2618), navíc, pokud chcete přepnout z malých písmen na velká, nemáte k dispozici žádnou klávesu. Mačkáte-li např. klávesu dvě, napíše se nejprve velké A, B, C a teprve pak malé a, b, c. Mobil pak píše jen malá písmena a na velká je přepnete opět stejným způsobem. Mobil bohužel nemá vlastní paměť na SMS.

Tu má zase OT 501, který uloží celkem devadesát textovek. Zvláštní je ale práce s nimi – pokud dojde textovka, uloží se nejprve na kartu SIM. Tam zůstane až do doby, než ji přečtete, poté se přesune do paměti, odkud ji lze případně vymazat (mazat ji můžete také hned po přečtení). Psaní textovek je pohodlné zejména díky dobré klávesnici a bude ještě lepší, až se objeví česká Zi. Jak funguje psaní textovek, píši podrobně v článku Alcatel One Touch 501: zkušenosti se špičkou.

Bohužel, i OT 501 má jeden neduh - v editoru nelze smazat celý text, který jste dosud napsali; musíte mazat po písmenku; u jiných mobilů stačí podržet déle klávesu pro mazání. Asi nejjednodušším řešení, jak toto obejít, je vybrat z menu ukončení editoru a spustit jej znovu. Nelze také odstranit všechny textovky naráz, musíte je mazat po jedné. Mazání je trošku zdlouhavé, takže pokud se pokusíte mazat celou paměť, hrajete hru na trpělivost.

Co je ale špičkové u obou mobilů, je pohyb v editoru – díky joysticku nebo kurzorové klávese se velmi snadno dostanete kamkoliv i ve velmi dlouhém textu. Oba mobily podporují technologii rychlého psaní, Alcatel má Zi, Panasonic T9, ani jeden však v češtině; česká Zi by se však měl co nejdřív objevit. Oběma mobilům chybí odpočet znaků, které zbývají při psaní do konce textovky.

Zvonění: kukačky a vícehlasé melodie

Kapitolou sama pro sebe jsou vyzváněcí melodie. Oba mobily zvoní velmi specificky. Zatímco Alcatel má zvuky podobné orientálním melodiím a nástroj, který melodie přehrává, poznáte na kilometry daleko, Panasonic GD 93 stejně jako Sony CMD-J5 hraje „samplované“ nástroje. Melodie jsou dokonce vícenástrojové, navíc si jako vyzvánění můžete nahrát cokoliv přes mikrofon. Asi nejlepší zvonění má číslo 21 - je to kukání kukačky, které jsem si nastavil na příchozí SMS.

Oba telefony umí i vibrovat, ale ani jeden z mobilů však nemá vyzváněcí profily. Nastavení zvonění a jeho hlasitosti má Alcatel vyřešeno lépe. Zatímco u Panasonicu je docela hluboko v menu, u Alcatelu se k němu dostanete velmi rychle. Navíc si můžete na tlačítko rychlé volby (nahoře u antény) nastavit rychlé vypnutí zvonění a zapnutí vibrací. Tím se profily částečně nahradí.

Pro úplnost jen uvedu, že klávese rychlé volby můžete u Alcatelu přiřadit dvě téměř libovolné funkce: první se aktivuje krátkým stiskem, druhá pak dlouhým. U mobilů, které byly zakoupeny dotované u Paegasu nebo v předplacených sadách Twist, nastavil Paegas na krátký stisk tlačítka bohužel WAP a toto nastavení nelze zrušit.

Nuže?

Jak jsem napsal už v úvodu, Alcatel je spíše pro manažery, zatímco Panasonic pro běžné uživatele, kteří chtějí hezký a lehký telefon s hračičkami jako měnitelné podsvícení displeje nebo ikony, loga na displeji a hezké melodie a zvuky. I přesto má Panasonic ryze manažerskou funkci – prohlížeč e-mailu, který se opravdu hodí spíše manažerům. Běžný uživatel totiž nebude platit vysoké poplatky za datové připojení k Internetu a raději bude používat mobilní e-mail přes SMS. I přes všechny hezké a zajímavé funkce si myslím, že Alcatel nabízí za méně peněz (v předplacené sadě Go stojí jen 7995 Kč, zatímco Panasonic v Twistu 8999 Kč) více. Ale to už záleží na vás, co vám více vyhovuje a jaký mobil se vám více líbí.

Parametry mobilu Panasonic GD 93 najdete v naší recenzi, stejně jako parametry Alcatelu One Touch 501. V těchto článcích najdete také desítku fotografií obou mobilů.

Diskuze (91) Další článek: První snímky nové generace bezdrátového Palmu

Témata článku: Alcatel, Panasonic, , Alcatel One Touch 501, One Touch, Pan, Nejjednodušší řešení, Luštění, Největší benefit, Panasonic GD, Pán, Tim Management