Duel: vyplatí se Nokia 9210, nebo stačí 9110?

Nedávno byl na trh uveden komunikátor Nokia 9210. I přesto na trhu zůstává za velmi zajímavou cenu starší model 9110i. Jaký je mezi nimi rozdíl? Vyplatí se sáhnout po starší, ale levnější 9110i?

Zepředu a zezadu

Oba dva komunikátory vypadají velmi podobně a v zavřeném stavuje je od sebe rozeznáte pouze podle jiné barvy; 9210 je více do stříbrna. Odlišné je také provedení tlačítek – zatímco starší verze má tlačítka gumová, na novince jsou ze světlého plastu. Tlačítka jsou u obou přístrojích umístěna stejně, mají také stejné funkce i tvar. Osobně si myslím, že na gumovém provedení tlačítek staršího modelu se pracuje o něco pohodlněji, přestože nevypadají tak honosně.

První větší rozdíly spatříte až po rozevření přístrojů do „pracovní“ polohy. Hned na první pohled si všimnete nejvýraznější inovace 9210, kterou je bezesporu barevný displej. Tento zobrazovač je poměrně kvalitní a disponuje poměrně slušným rozlišením, jeho fyzické rozměry jsou však menší než displej staršího sourozence. Ten je sice černobílý (dokáže zobrazit 16 odstínů šedé barvy), ale dostatečně kontrastní a dobře čitelný i na přímém slunečním světle, kde barevný displej prohrává na celé čáře.

Klávesnice je u nového modelu inovovaná, tlačítka jsou větší a je jich více – přesto však klávesnice zůstává funkčně shodná. Protože ani jeden model nemá dotykový displej, probíhá ovládání prostřednictvím čtyř funkčních tlačítek. Ta najdete na pravém okraji horního krytu, kde u staršího modelu můžete také zapnout či vypnout podsvětlení displeje (u nového modelu se tato změna provádí softwarově prostřednictvím operačního systému, případně přes kombinaci patřičných kláves).

Pod pokličku

Asi se vám zdá, že model 9210 je pouhým kosmetickým vylepšením staršího typu. Opak je však pravdou. Pořádné změny se totiž skrývají uvnitř přístrojů. Nokia u novinky totiž vsadila na úplně odlišný operační systém. Tato změna s sebou nese nejen nekompatibilitu starších aplikací, ale hlavně kompletní změnu použitých komponentů. Zatímco 9110i poháněl známý a používaný procesor 486, který se používal i v osobních počítačích, novější 9210 již používá rychlejší a modernější procesor ARM, který nikde jinde než v kapesních počítačích nenajdete. Zachována zůstala možnost použití rozšiřujících paměťových karet (a oba modely mají tyto karty v základní výbavě), stejné jsou i možnosti komunikace s okolním světem – běžný sériový port nebo infračervené rozhraní jsou zkrátka nutností.

Nokia 9110

To měkké uvnitř

Již víme, že nově Nokia vsadila na moderní operační systém Symbian Epoc, který je určen výhradně pro kapesní mobilní zařízení. Instalace tohoto systému je v modelu 9210 provedena velmi dobře, systém je však poměrně náročný nejen na výkon procesoru (spuštění aplikace prostě zabere nějaký ten čas), ale hlavně na velikost volné paměti. Zde jste poměrně citelně limitováni poměrně malou vnitřní pamětí komunikátoru – paměťovou kartu lze totiž použít pouze pro ukládání dat a nikoli pro běh programů. Výhodou systému Epoc je množství dostupných programů – stejný operační systém totiž používají známé kapesní počítače Psion.

Starší komunikátor používá operační systém GEOS ve verzi 3.0. Někteří z vás si na tento systém jistě pamatují – v dobách své největší slávy byl na osobních počítačích rozšířenější než (tehdy) poněkud neohrabané Windows. Jeho implementaci v komunikátoru není věru co vytknout a i rychlost jeho běhu je přijatelná a umožňuje příjemnou a pohodlnou práci.

Přiznejme si ale, že nám, obyčejným uživatelům, pramálo záleží na tom, jaký procesor nebo operační systém je v tom kterém zařízení použit – to je problém výrobce a já chci vědět pouze to, jak se s nimi pracuje. Odpověď vás možná překvapí – na obou zařízeních se pracuje úplně stejně. A nejen to, prostředí systému i jednotlivých aplikací je také stejné, zachováno zůstalo i ovládání. Oba dva přístroje umí pracovat s elektronickou poštou prostřednictvím protokolu POP3 nebo modernějšího IMAP4. Oba dva umí posílat a přijímat faxové zprávy, na obou si prohlídnete internetové i wapové stránky. Telefonní seznam lze velmi podobně editovat, u jednotlivých položek můžete mít uloženu i fotografii dané osoby. Obě dvě zařízení dokáží také spolupracovat s digitálními fotoaparáty a obsahují i hlasité hands-free.

Dlouhou dobu byl problém s podporou českého jazyka – tento problém je však již vyřešen a tak můžete psát s nabodeníčky na obou přístrojích, na Nokii 9210 však musíte za tuto možnost připlatit přibližně pětistovku.

Nokia 9210

Gordický uzel

Při pročtení předchozích řádků můžete snadno přijít k myšlence, že nová Nokia 9210 snad nemá z hlediska uživatelského žádná velká vylepšení. Nemusíte se bát – novinky zde jsou. Novější komunikátor totiž podporuje rychlé datové přenosy technologií HSCSD, zatímco starší bratříček umí „pouze“ 14,4 kB. Tato rychlost je dobře použitelná při stahovaní e-mailových zpráv bez velkých příloh, ale pro prohlížení webových stránek je poněkud nízká. Změnou je také barevný displej, větší množství přiinstalovatelných aplikací, nové jsou také multimediální schopnosti – přehrávač mobilních videosekvencí, možnost použít libovolnou nahrávku jako vyzvánění (na 9110i najdete pouze notového skladatele vyzváněcích melodií).

Jak tedy rozetnout náš gordický uzel? Na pomoc v rozhodování si můžeme vzít ceník – zatímco starší 9110i zakoupíte u distributora za přijatelných 21 650 korun, za novější 9210 musíte něco přidat a připravit si rovných 39 900 korun. Nevím jak vám, ale mně se rozdíl 18 250 korun zdá poměrně výrazný na zařízení, na kterých lze provádět stejnou práci – mobilně pracovat s telefonním seznamem, textovými nebo faxovými zprávami, internetovými stránkami nebo emaily. Přesto vím, jak se rozhodnout: pokud hledám zařízení pro práci a rád ušetřím nějakou korunu, sáhnu po 9110i. Chci-li velké množství aplikací, barevný displej, dualitu a rychlá data, připlaťte se za Nokii 9210.

Nokii 9210 Communicator si můžete prohlédnout a vyzkoušet v interaktivní prezentaci.

Diskuze (12) Další článek: Siemens C45 již zítra

Témata článku: Nokia, , , , , Používaný procesor, Kapesní mobil, Symbian EPOC, Nejvýraznější inovace