Dvakrát rychlejší EDGE už na podzim

Není žádným tajemstvím, že situace s pokrytím ČR signálem sítí třetí generace je žalostné – kromě dvou dalších ostrůvků je pokryta pouze Praha a Brno, a to pouze u jednoho operátora ze tří. S nadějí vzhlížíme ke spásné zkratce LTE, ale abychom opět nebyli zklamaní…

O něco reálněji vyhlíží nově představená technologie Dual Carrier EDGE od Nokia Siemens Networks. Jak už název naznačuje, jedná se o zdvojnásobení rychlosti v současnosti používané technologie EDGE. Dual Carrier EDGE je prvním krokem k EDGE Evolution, které by mělo posunout teoretické maximum pro download až na 592 kbit/s. Pokud si klepeta na čelo a říkáte si „implementace jako implementace, to už raději rovnou LTE“, pak byste měli vědět, že Dual Carrier EDGE je řešení softwarové. Jeho implementace by tedy měla být pro operátory řádově levnější. První zákazníci (tedy operátoři) se dočkají na podzim letošního roku.

Bez zajímavosti nejsou ani další plány Nokia Siemens Networks. Následujícím krokem bude tzv. EGPRS 2, které dále podpoří uživatelskou zkušenost i přenosové rychlosti na uplinku a downlinku. Toto řešení přinese rychlost až 1,2 Mb/s na downlinku a zdvojnásobí rychlost na uplinku na 473 kbit/s, čímž dosáhne čtyřnásobných rychlostí oproti dnešnímu EDGE.

Technologie GSM/EDGE od Nokia Siemens Networks jsou v provozu u 260 operátorů ve 117 zemích. Zdali se však rychlejší EDGE objeví i u některého z českých operátoru zatím není známo.

Diskuze (16) Další článek: Nokia je jednička, teenageři to ale vidí jinak

Témata článku: , , Edge +, Podzim